Jetra so naša največja čistilna naprava

Zakaj moramo paziti na jetra in kaj lahko naredimo preventivno: predlagamo pegasti badelj, ki deluje kot zaščita pred strupi.

Doma imamo na naših knjižnih policah kar nekaj knjig o zdravilnih lastnostih rastlin. Častno mesto ima seveda pater Ašič, ki se takorekoč predaja iz roda v rod in upam, da bo tako še naprej. Njegove knjige največkrat primem v roke, ko imam kakšen problem.

Vendar me velikokrat zmede dejstvo, da je za neko težavo navedenih toliko različnih možnosti, se pravi različnih zdravilnih rastlin, da se je kar težko odločiti za eno. S tem problemom preobilja se danes srečujemo na vseh področjih, saj smo dobesedno zasuti z raznimi priporočili, včasih tudi medsebojno nasprotujočimi, tako da je potrebno za dobro odločitev predvsem dobro prisluhniti sebi in svoji intuiciji.

Jetra in njihove naloge

Jetra in njihovo delovanje imajo velik vpliv na splošno počutje. Ali veste (mene je malo presenetilo), da so jetra takoj za kožo naš največji organ, ki tehta 1-2,5 kg? Ne vem, zakaj sem mislila, da so moja jetra čisto majhna!?

Njihova funkcija je, da predelujejo hranila in stranske proizvode prebave hrane. V jetrih nastaja žolč, ki se potem skladišči v žolčniku. Medtem ko srce ’samo’ črpa in pljuča ‘le’ dihajo, imajo jetra, poleg možganov, kar precej nalog: vse delce hrane spreminjajo tako, da jih lahko celice uporabijo, kot največja žleza telesa dnevno proizvedejo skoraj liter žolča, ki v črevesju razgrajuje maščobe, številne strupene snovi se tu spremenijo v nenevarne. Jetra, naša čistilna naprava dokaj dobro delujejo, če je ne zastrupimo.

Včasih je samoočiščenje možno že z nekaj dnevi prehrane brez maščob oziroma celodnevnim postom.

PREBERITE TUDI:  Ajurvedska voda z začimbami čisti toksine iz telesa

Žolčni kamni

Zadeva se zakomplicira, če nastanejo žolčni kamni, ki jih potem kirurško odstranijo. Pri tem v celoti odstranijo žolčnik, tako da se presnovni mehanizmi po takšni operaciji spremenijo, ker pač en člen verige manjka. Žolč gre iz jeter direktno v dvanajstnik. Sama sem pred dobrimi petimi leti imela takšno operacijo in nisem imela nobenih težav zaradi tega, niti prej niti pozneje, čeprav sem bila malo začudena, da mi niso po operaciji predpisali nobene diete. Res pa je, da sem šla na operacijo zdrava, saj mi kamni niso povzročali nobenih težav.

Pravočasnih opozoril ni

Jetra so eden redkih organov, ki ne bolijo ali opozarjajo na bolezen in ko zboliš, si lahko že hudo bolan. Torej ni odveč temu organu posvetiti malo več pozornosti in preventive. Zato sem se malo razgledala, kaj in kako bi bilo dobro ukrepati. Najbolj splošen nasvet, ki ga dobiš skoraj za vsako bolezen je, da moraš posvetiti veliko pozornosti prehrani, v primeru jeter predvsem kar se tiče maščob, torej da jih poješ čim manj oz. ta prave. Pa nič alkohola in seveda gibanje.

Preventiva je najboljša in se imenuje pegasti badelj oz. silimarin

Malo surfanja po internetu me je pripeljalo v lekarno, kjer sem si v ta namen kupila zeliščne tablete, ki vsebujejo pegasti badelj (ljudska imena so bodeča neža, bodečnica, bodečnice, bodika, ostropec, ostropes). Gre za sredozemsko rastlino, ki botanično pripada isti družini kot artičoka. Pegasti badelj je ena najučinkovitejših zdravilnih rastlin, ki ščitijo jetra pred strupi – tudi pri zastrupitvah z gobami ali kemikalijami. Zdravilne lastnosti imajo plodovi, ki vsebujejo flavonoidno mešanico imenovano silimarin. V lekarni se dobi tudi prehranski dodatek prav pod tem imenom.

PREBERITE TUDI:  Napitek iz brusničnega soka, ki spodbudi delovanje ščitnice

Prepustite intuiciji, da se odloči

Torej, če se vam je med branjem tega prispevka pojavila ideja, da bi morda naredili kratek post ali pa da bi poizkusili s pegastim badljem, to naredite. V nobenem primeru ne bo škodovalo, kvečjemu koristilo. Lahko pa raziskujete naprej in iščete drugačen namig. Kakor sem rekla na začetku: pri rožicah se za vsakogar najde nekaj! Predvsem pa ne pozabite na dejstvo, da dokler ne boli, je še dovolj zgodaj, da kaj sami naredimo. Potem je vse veliko težje!

Povejte svoje mnenje - kometirajte