0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaJetra – naša podpora v boju proti škodljivim vplivom iz okolja

Jetra – naša podpora v boju proti škodljivim vplivom iz okolja

MORDA VAS ZANIMA

Jetra so nedvomno eden izmed najpomembnejših organov v našem telesu: imajo tako številne naloge in za naše optimalno delovanje opravijo toliko dragocenega dela, da jim moramo od časa do časa privoščiti dotok nove energije, da se očistijo in okrepijo ter našemu organizmu laže pomagajo pri premagovanju tako fizičnih kot psiholoških vsakdanjih izzivov.

- Oglas -

Včasih se jim ne posvečamo v tolikšni meri kot na primer srcu, krvožilnemu sistemu, črevesju ali možganom in malokdo ve, da so največji organ, takoj za kožo. Priporočljivo je torej, da si od časa do časa vendarle vzamemo čas tudi zanje in jim privoščimo temeljito razstrupljevalno kuro. Hvaležna nam bodo.

Jetra

Kako pravzaprav jetra delujejo

V našem organizmu potekajo določeni procesi, s katerimi skuša telo škodljive snovi iz okolja nevtralizirati: osrednjo vlogo v tem boju igrajo ravno jetra, saj so ona tista, ki filtrirajo vse, kar v organizem vnesemo s krvjo, s čimer vzdržujejo naše psihofizično ravnovesje. Pri človeku so jetra na desni strani trebuha. Sestavljata jih desni in levi reženj, ob svojem delu pa redno proizvajajo žolč. Tehtajo od 1 do 2,5 kg. Med najresnejša obolenja jeter prištevamo:

- Oglas -
 • hepatitis (tj. vnetje jeter), ki ga najpogosteje povzročajo virusi A, B ali C,
 • cirozo jeter (zabrazgotinjenje jeter, do katerega pride zaradi dolgotrajnega obremenjevanja, še posebej povezanega z zlorabo alkohola),
 • rak jeter (najpogostejši tip tega raka se največkrat pojavi po cirozi) in
 • jetrno odpoved (do nje lahko pride na različne načine, najpomembnejši dejavnik pa je tudi tukaj alkohol).

In kakšne naloge v našem telesu opravlja ta velik organ? Telo za normalno delovanje vsekakor potrebuje dobrodejne ali celo življenjsko potrebne snovi, ki jih večinoma pridobi s hrano (minerale, vitamine ipd.). Vse, kar v naš organizem vstopi, je najprej treba presnoviti, predvsem pa prepoznati in izločiti tiste elemente, ki telesu škodijo, ter zadržati tiste, ki nam pomagajo pri normalnem delovanju. Ker je človeško telo, še zlasti pri tistih ljudeh, ki živijo v mestih ali opravljajo nekatere tvegane poklice, različnim toksinom izpostavljeno tako rekoč brez prestanka, se lahko zgodi, da se jetra izčrpajo in kratko malo ne zmorejo več opravljati svojih nalog, kar pomeni, da se naše telo nenadzorovano polni z nezaželenimi snovmi.

Zamaščena jetra

(Pre)obremenjenost jeter – skrita težava 

Pomislimo na svoj povprečen delovni dan. Po vsej verjetnosti je poln večjih ali manjših pretresov, ki se zdijo na prvi pogled malenkostni, naše telo pa močno izčrpavajo in od njega zahtevajo velik napor ter ga neprestano držijo v primežu različnih škodljivih vplivov, ki se kopičijo in kopičijo, dokler se lepega dne ne zavemo, da nimamo več nobene energije, da nam pri delu manjka elana, da nimamo več volje do telesne vadbe ter da nam vedno znova primanjkuje tudi moči, da bi se ukvarjali z medosebnimi odnosi. Potem sledijo drvenje v službo, tekanje po mestu med izpušnimi plini in drugimi škodljivimi okoljskimi vplivi, naglica, stres …

Še celo če smo ekološko zelo zavedni in se do svojega zdravja vedemo skrajno odgovorno, se čim bolj zdravo prehranjujemo in nasploh gojimo sonaravni življenjski slog, vplivi iz sveta, ki nas obkroža, vendarle vdirajo v naše telo prek kože ter z vdihavanjem. Omeniti velja, da so toksinom dnevno še posebej izpostavljeni zaposleni v določenih poklicih (na primer frizerji, pedikerji, vrtnarji, medicinsko osebje, zaposleni v kemični čistilnici, na bencinski črpalki, v industriji ipd.), za svoja jetra pa morajo skrbeti tudi tisti, ki so v preteklosti zaužili večje količine alkohola ali so že imeli težave z žolčnimi kamni. Zanje je občasna detoksikacija jeter še posebej priporočljiva.

Kako vemo, da naša jetra ne delujejo pravilno

Da imamo težave z jetri, navadno ugotovimo pozno, saj lahko simptomi preobremenjenosti dolgo časa ostanejo skriti. Za težave, ki jih imamo dejansko z jetri, morda krivimo druge dele telesa in iščemo njihov vzrok drugje. Diagnosticiranje težav dodatno otežuje še dejstvo, da nas jetra velikokrat ne bolijo, pa tudi otipamo jih bolj težko, ker so med rebri. Njihova izjemno dobra plat pa je, da imajo skorajda čudežno moč obnavljanja, tako da si lahko popolnoma in razmeroma hitro opomorejo tudi, če so že huje načeta. Tudi to je eden izmed razlogov, ki govori razstrupljanju v prid, saj z njim še pospešujemo v jetrih že tako močno prisotno zmožnost obnavljanja.

- Oglas -

Ker jetra v telesu igrajo tako pomembno funkcijo, vsak upad njihove storilnosti močno vpliva na celoto človeškega bitja. Na to, da so naša jetra preobremenjena in potrebujejo očiščevalno kuro, lahko kažejo naslednji najpogostejši simptomi:

 • Težave s prebavo: Vsi poznamo neprijetne težave, ki jih povzroča slaba prebava (napihovanje, napenjanje ipd.). Če vas mučijo pogosto ali dlje časa, obstaja možnost, da so vaša jetra preobremenjena s toksini.
 • Pogoste slabosti: Slabosti, vztrajna zgaga, siljenje na bruhanje ali celo bruhanje, za katere ni drugih zdravstvenih vzrokov, lahko pomenijo, da vaša jetra ne delujejo optimalno. Pri tem lahko prihaja tudi do izgube apetita.
 • Težave s spominom, slabša koncentracija, zmedenost, nezbranost: Kadar se zaradi preobremenjenih jeter toksini ne izločijo iz krvi, se lahko začnejo nabirati v možganih, kar privede do določenega upada kognitivnih zmožnosti. Opazimo lahko, da se nam je poslabšal spomin, da so naše intelektualne zmožnosti nekoliko oslabele, da smo na splošno bolj zmedeni, se težko skoncentriramo pri delu …
 • Pomanjkanje vitaminov: Zaradi ovir pri presnovi telo iz hrane težko črpa vitamine, ki so za njegovo delovanje neobhodno potrebni, kar lahko vodi v resnejše zdravstvene zaplete.
 • Upad fizične energije: Nepravilno delovanje jeter se lahko odraža tudi v splošnem fizičnem počutju. Naenkrat nam primanjkuje volje do dela ali rekreacije, potrebujemo veliko počitka. Poleg tega telo postane manj fleksibilno, pestiti pa nas lahko začnejo bolečine v sklepih.
 • Vsesplošna utrujenost: Vsakdo bi se najbrž strinjal s trditvijo, da je utrujenost povsem naravni spremljevalec vsakršne človeške dejavnosti. Z njo nam telo sporoča, da se je njegova energija izpela, da je čas za počitek, renovacijo in zbiranje moči pred spopadom z novimi izzivi. Zgodi pa se, da utrujenost vztraja več dni, tednov, celo mesecev in ne odpravita je ne spanec ne sprostitev. Za posebej resno obliko hude utrujenosti, ki nima očitnega zdravstvenega vzroka, obstaja medicinska diagnoza sindroma kronične utrujenosti (SKU). Vsi, ki se dnevno spoprijemajo z neprestanim občutkom utrujenosti in upada energije, seveda ne bolehajo nujno na SKU, a njihovo počutje je prav tako zelo ohramljajoče. Eden izmed možnih razlogov za tovrstne občutke popolne izžetosti je lahko tudi prenasičenost jeter s toksini. Jetra namreč igrajo izjemno pomembno vlogo pri zalaganju telesa z energijo, saj sodelujejo pri presnovi ogljikovih hidratov in odvečno glukozo, ki se pri tem procesu ustvari, shranjujejo, nato pa jo sprostijo takrat, ko je potreba po njej največja in najbolj akutna (torej v tistem trenutku, ko zelo hitro potrebujemo močno energijsko injekcijo). Kadar so jetra poškodovana ali ne delujejo pravilno, te energije ne morejo učinkovito shranjevati, posledično pa je ni na voljo takrat, ko bi jo organizem najbolj potreboval. Kadar nas dlje časa pesti utrujenost, ki se je z ničimer ne moremo znebiti, ne smemo izključiti možnosti, da nam težave povzročajo preobremenjena jetra.
 • Motnje spanja: Že omenjeni upad fizične energije je še bolj izrazit, kadar se splošni izčrpanosti pridružijo še motnje spanja. »Motnje spanja« so širok zbirni pojem, ki združuje najrazličnejše težave, povezane s spanjem, med katerimi je seveda najbolj znana nespečnost.
 • Simptomi, ki spominjajo na nahod: Včasih na preobremenjenost jeter kažejo bolezenski znaki, ki bi jih prej pripisovali nahodu ali morda alergiji (zamašen nos, praskanje v grlu ipd.). Če so tovrstne težave zelo trdovratne in zanje ni drugih razlogov, velja poskusiti z detoksikacijo jeter.
 • Napihnjen trebuh: Je že res, da jetra težko otipamo in da se njihova okvara ne kaže nujno prek bolečine, lahko pa nanjo začnemo sumiti, kadar dlje časa opažamo, da imamo napihnjen trebuh, in to ne glede na prehrano ali stanje prebave.
 • Težave s presnavljanjem mastnih jedi: Če opažamo, da imamo po zaužitju mastnih jedi še posebej izrazite prebavne težave, lahko posumimo tudi na težave v delovanju jeter.
 • Srbeča koža brez sijaja: Nezdrava tekstura ali barva kože lahko pomeni, da se v jetrih kopiči presežek toksinov.
 • Glavoboli in migrene: Če vas večkrat pestijo glavoboli ali celo migrene, lahko pomislite tudi na možnost, da vam težave povzroča zasičenost jeter.
 • Oslabljen imunski sistem: Vsakdo pozna obdobja, ko čuti, da njegov imunski sistem nekoliko šepa: otresamo se dolgih prehladov, občutljivi smo na viruse in bakterije itn. Ob tovrstnih težavah le redko kdo pomisli, da bi vzrok te dovzetnosti za vse škodljive vplive iz okolja lahko tičal v jetrih oziroma v njihovi zasičenosti s toksini. V zdravih jetrih namreč delujejo imunski faktorji, ki organizmu pomagajo pri boju z raznimi okužbami. Omenili smo tudi že, da so jetra nenadomestljiva pri oskrbi telesa s koristnimi snovmi in pri odvajanju škodljivih, saj filtrirajo kri, ki pride iz prebavnega trakta. 

Razstrupljanje – zakaj in kako naj se ga lotimo?

Iz vsega do zdaj povedanega je več kot očitno, da so jetra organ, ki mora ostati v dobri formi, če hočemo živeti zdravo in produktivno življenje, če hočemo užiti vsak dan ter če hočemo ohraniti svojo vitalnost. V to, da se podate na očiščevalno kuro, vas lahko pripelje sum, da je izvor vaših trenutnih zdravstvenih težav prav v jetrih, vendar pa občasna detoksikacija lahko koristi vsakomur, sploh v teh poprazničnih tednih, ko si naša telesa še vedno niso povsem opomogla od izjemnega vnosa kalorij, od okusnih, a težko prebavljivih jedi in od novoletnega nazdravljanja. Če je bila med vašimi novoletnimi sklepi tudi odločitev, da boste skrbeli za svoje zdravje, lahko začnete z razstrupljanjem jeter.

Ko se lotite razstrupljanja, morate še posebej veliko pozornost posvečati izbiri živil, ki jih boste v tem očiščevalnem procesu uživali. Poglavitno mesto na jedilniku naj zavzameta zelenjava (posebej brokoli in ohrovt) in sadje, ob tem pa tudi stročnice ter nepredelana žita. Uživate lahko kakovostne maščobe, medtem ko se škodljivim izognite v dolgem loku. V tem obdobju se morate odpovedati hrani, ki otežuje delo jeter: sladkorju, beli moki, procesirani hrani, kavi in alkoholu.

Pomemben del razstrupljevanja je tudi odločitev, da boste pozorno prisluhnili svojemu telesu in da boste bolj kot navadno občutljivi za njegove potrebe: opazujte, katera živila na vas vplivajo negativno. Težave včasih povzročajo mleko, jajca, kakav, gluten, citrusi (nekateri sicer prisegajo na limonin sok v mlačni vodi, ki ga spijemo na tešče), jagode, sezam in oreški. A katerim živilom boste namenili večji prostor na jedilniku, od katerih pa se boste vsaj za nekaj časa poslovili, morate določiti sami, v skladu s svojim počutjem. In ne pozabite: post in očiščevanje vselej predpostavljata pitje zadostnih količin vode. K hitrejšemu napredku lahko pripomorejo tudi razne kopeli, savna in redna telesna vadba.

Pegasti badelj

Jetrom na pomoč s pegastim badljem

Pegasti badelj je eno izmed zgodovinsko najbolj preizkušenih zdravil za vse jetrne težave. Je zelo močan antioksidant, kar pomeni, da se uspešno veže na receptorje v celici, na katere bi se sicer vezali toksini. Večina toksinov je namreč topnih v maščobah, zato jih telo, preden jih izloči, spremeni v vodotopno obliko: v prvi fazi potrebuje antioksidante (denimo pegasti badelj) in vitamine B-kompleksa. V drugi fazi pa se v času razstrupljanja toksini izločijo iz maščobnih celic in potujejo po krvnem obtoku. Če njihovega izločanja ne pospešimo, imamo lahko kup težav, zato moramo skrbeti za redno prebavo in moramo izvajati dejavnosti, pri katerih se dobro spotimo.

.

NAJNOVEJŠE