0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako odstranimo težke kovine iz telesa: nasveti za razstrupljanje

Kako odstranimo težke kovine iz telesa: nasveti za razstrupljanje

MORDA VAS ZANIMA

S pogostim uživanjem procesiranih živil lahko v svoj organizem nehote in nevede vnesemo tudi delce kovin, kot so svinec, arzen in živo srebro. Težke kovine se poleg tega pogosto uporabljajo tudi v pesticidih, v organizem pa lahko vstopijo tudi zaradi izpostavljenosti določenim problematičnim dejavnikom iz okolja.

- Oglas -

Obstaja torej kar precej načinov za to, da se v vašem telesu znajdejo delci težkih kovin. Čeprav gre seveda za zelo majhne količine, pa se lahko sčasoma precej nakopičijo in nam povzročajo ogromno težav. Redno razstrupljanje telesa, osredotočeno predvsem na težke kovine, je zato izjemno pomembno.

Kakšni so simptomi zastrupitve s težkimi kovinami?

Kopičenje težkih kovin v telesu ima lahko negativen vpliv na različne organe. Pogosto so sicer simptomi zastrupitve s težkimi kovinami zelo nejasni oziroma podobni simptomom drugih bolezni, zato je postavljena diagnoza nemalokrat napačna. V nekaterih primerih se lahko zastrupitev s težkimi kovinami zamenja celo z depresijo ali z menopavzo.

Med najbolj značilne simptome zastrupitve s težkimi kovinami sicer sodijo slabokrvnost, zmeda, kronična utrujenost, vrtoglavica, suha koža, prebavne težave, nizek krvni tlak, izguba apetita, slabost, migrene, pogosta nihanja razpoloženja ter pomanjkanje vitaminov in mineralov v telesu. Če ste se prepoznali v mnogih simptomih, bi bilo vsekakor smiselno, da obiščete zdravnika in preverite, kakšne so količine težkih kovin, prisotnih v vaši krvi in urinu.

- Oglas -

Poleg svinca, arzena in živega srebra je smiselno preveriti tudi količino aluminija. Ta sicer ne spada med težke kovine, vendar se pogosto znajde v kozmetičnih produktih, predvsem v dezodorantih, najdemo pa ga tudi v pločevinkah, pripomočkih za kuhanje ipd. Simptomi zastrupitve z aluminijem so običajno bolečine v mišicah, razjede, bolečine v vranici, pomanjkanje apetita in krči. Kadar gre za daljšo izpostavljenost aluminiju, pa lahko to vpliva celo na razvoj Alzheimerjeve ali Parkinsonove bolezni.

Nasveti Kako odstranimo težke kovine iz telesa

Enostavni ukrepi za razstrupljanje telesa (odstranjevanje težkih kovin)

  • Pripravite si napitek za razstrupljanje

Za razstrupljanje telesa je izjemno pomembno, da popijete dovolj tekočine. Tako bodo škodljive snovi lažje prišle do ledvic in se izločile iz telesa, več zdravju nevarnih snovi pa se bo lahko izločilo tudi z znojem. Če voda, ki vam je na voljo, ni povsem neoporečna, vam priporočamo filtriranje, prav tako pa se je smiselno izogibati plastenkam za vodo, ki vsebujejo nevarno kemikalijo, najpogosteje označeno s kratico BPA. Za še posebej učinkovito razstrupljanje pa vam priporočamo napitek, ki si ga popijte vsako jutro na tešče. Pripravite ga iz pol litra vode, žličke limoninega ali limetinega soka, dveh žlic semen chia in pol žličke kajenskega popra. Napitek bo pospešil delovanje vašega metabolizma in izboljšal absorpcijo nekaterih pomembnih hranil, pomagal pa bo tudi pri odstranjevanju delcev težkih kovin iz telesa.

  • Uporabljajte več koriandra

Sodeč po znanstvenih raziskavah naj bi bil koriander ena najbolj koristnih začimb za odstranjevanje težkih kovin iz telesa, še posebej uspešen pa naj bi bil pri odstranjevanju živega srebra iz osrednjega živčnega sistema. Priporočamo vam, da vsak dan v svoje obroke vključite čim več svežega koriandra ali koriandrovega olja.

  • Privoščite si obisk savne

Eden od razlogov, zakaj bi si morali vsaj občasno privoščiti obisk savne, je tudi ta, da vam lahko savnanje pomaga pri odstranjevanju težkih kovin iz telesa oziroma pri razstrupljanju. Obisk savne je koristen za odstranjevanje svinca, arzena, kadmija in živega srebra, kot so pokazali izsledki študij. Seveda pa je za to, da se dobro preznojite, pomembna tudi redna telesna aktivnost, ki vam prav tako močno pomaga pri razstrupljanju.

  • Uživajte živila, ki vsebujejo veliko pektina

Predvsem v sadju najdemo veliko pektina, topne vlaknine, ki pomaga pri naravnem razstrupljanju telesa. Ena izmed raziskav, ki se je ukvarjala z vplivom pektina na količino svinca v telesu, je pokazala, da se je pri tistih, ki so zaužili veliko pektina, izločanje svinca močno pospešilo. Če želite svojo prehrano obogatiti s pektinom, vam priporočamo predvsem uživanje živil, kot so hruške, jabolka, agrumi, češnje ipd.

- Oglas -
  • Razstrupljanje s pegastim badljem

Pegasti badelj je izjemno učinkovit spodbujevalec naravnega razstrupljanja telesa. Verjetno veste, da pomaga pri razstrupljanju jeter in jih obenem varuje pred škodljivimi vplivi svinca. Iz pegastega badlja si lahko pripravite čaj, na voljo pa vam je tudi kot prehransko dopolnilo.

.

NAJNOVEJŠE