Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaBrezžični internet je lahko nevaren za zdravje

Brezžični internet je lahko nevaren za zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Možnost uporabe brezžičnega interneta oziroma brezžičnega omrežja Wi-Fi je vsekakor prinesla ogromno dobrega, po drugi strani pa žal tudi kar nekaj slabega. Ena največjih slabosti je zagotovo negativen vpliv na zdravje, ki ga ima lahko brezžično omrežje, česar se večina uporabnikov niti ne zaveda. Vendar pa obstaja kar nekaj študij, ki nakazujejo povezavo med brezžičnim omrežjem in številnimi zdravstvenimi tveganji. Kaj so torej potencialne nevarnosti, povezane z uporabo brezžičnega omrežja, in kako čim bolj omejiti negativne učinke brezžičnega omrežja na naše zdravje?

- Oglas -

Brezžični internet je škodljiv za zdravje

Možni negativni vplivi brezžičnega omrežja na zdravje

  • Nespečnost

Domneva se, da ima lahko brezžično omrežje velik vpliv na težave s spanjem. Ljudje, ki so pogosto izpostavljeni elektromagnetnemu sevanju, imajo težave s tem, da zaspijo, poleg tega pa se ponoči velikokrat zbujajo. Spanje poleg telefona ali v stanovanju, kjer obstaja možnost uporabe brezžičnega interneta, lahko tako privede do kronične nespečnosti. Če tudi sami težko spite in ste izključili druge najpogostejše razloge za težave s spanjem, bi bilo vsekakor smiselno preveriti, ali ni brezžično omrežje tisto, ki vam preprečuje kvaliteten počitek.

  • Oslabljene možganske funkcije

Sodeč po izsledkih raziskav, ki so se ukvarjale z vplivom sevanja na možganske funkcije, je lahko brezžično omrežje zelo nevarno tudi za naše možgane. Znanstveniki so namreč s pomočjo magnetne resonance ugotovili, da lahko brezžično omrežje negativno vpliva tudi na naše možganske funkcije oziroma da lahko zmanjša možgansko aktivnost.

  • Upočasnitev gibanja spermijev

Posebej tisti, ki v bližnji prihodnosti načrtujete zanositev, bi morali biti pozorni na še enega izmed potencialnih negativnih vplivov brezžičnih omrežij na naš organizem. Govorimo namreč o negativnem vplivu na spermije. Znano je, da lahko toplota prenosnih računalnikov zmanjša število spermijev, medtem ko naj bi WI-Fi zmanjševal gibljivost spermijev.

  • Oslabitev srca

- Oglas -

Uporaba interneta lahko pri marsikom povzroči nemir. To ni povezano le s tistim, kar morda preberete, ampak ima lahko brezžični internet že sam po sebi vpliv na vaše srce. Pogosto se zaradi brezžičnega omrežja pospeši človekov srčni utrip. Število udarcev na minuto je tako podobno kot takrat, ko ste pod stresom. Izpostavljenost brezžičnemu omrežju lahko torej na dolgi rok oslabi vaše srce in privede celo do resnejših zapletov.

  • Povečano tveganje za raka

Hipoteza, da naj bi brezžično omrežje povečevalo možnost za to, da zbolimo za rakom, je povzročila kar precej razburjenja. Vendar tudi največji nasprotniki te teorije težko zanikajo obstoj raziskav, ki nakazujejo, da je izpostavljenost elektromagnetnemu sevanju tesno povezana z nastankom tumorjev.

  • Upočasnitev razvoja pri otrocih

Brezžično omrežje ima lahko negativen vpliv že na razvoj zarodka, kar pa se nadaljuje tudi v otroštvu in med odraščanjem. Zaradi izpostavljenosti radiofrekvenčnemu sevanju, ki ga oddaja Wi-Fi oziroma brezžično omrežje, lahko med drugim pride do upočasnitve razvoja ledvic pri zarodkih. Sevanje pa ima lahko negativen vpliv tudi na sintezo beljakovin ter tako na upočasnitev razvoja otrok in najstnikov.

Ukrepi za zmanjševanje tveganja za zdravstvene težave

Svetujemo vam, da dosledno izklapljate elektronske naprave, ko zaključite z njihovo uporabo. Čeprav se je težko povsem izogniti nečemu, kar je danes praktično vseprisotno, lahko z določenimi ukrepi vseeno zmanjšate izpostavljenost sevanju, ki ga povzroča brezžično omrežje, s tem pa naredite nekaj dobrega za svoje zdravje. Najpomembneje je, da poskrbite, da bodo prenosni računalniki, mobilni telefoni in tablični računalniki vedno čim bolj oddaljeni od vas. Ko ne potrebujete interneta, lahko izklopite tudi usmerjevalnik (»router«), čeprav le za krajši čas.

Sčasoma se bodo vse minute seštele v precej visoko število, zato lahko na dolgi rok s tem ukrepom močno zmanjšate zdravstveno tveganje, ki ga predstavlja izpostavljenost brezžičnemu omrežju. Še posebej pametno je, da usmerjevalnik vedno izklopite pred spanjem, saj lahko s tem pridobite kar nekaj dragocenih ur. Omislite si lahko tudi posebno zaščito za elektronske naprave, ki bo zmanjšala negativen vpliv sevanja na vaše zdravje. Morda se zdijo ukrepi na prvi pogled nekaj, za kar je škoda zapravljati čas, energijo indenar, vendar pa je zdravje preveč dragoceno, da bi bilo vredno tvegati. To velja še posebej, če v vašem gospodinjstvu živijo tudi majhni otroci. Poskrbite, da bo njihova dnevna izpostavljenost brezžičnemu omrežju čim manjša in časovno omejite njihovo uporabo elektronskih naprav.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×