Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Dom & energijaPripravite si svoj detergent za pranje perila

Pripravite si svoj detergent za pranje perila

MORDA VAS ZANIMA

Prijeten vonj detergentov za perilo, ki jih lahko danes najdemo na policah trgovin, ima pogosto tudi manj prijetno plat. Gre namreč za rezultat uporabe številnih kemikalij, med katerimi se nahaja tudi mnogo takšnih, ki so lahko zelo škodljive za vaše zdravje, obenem pa tudi za okolje. Prav zaradi pogoste uporabe takšnih sredstev je tveganje za različne kronične bolezni zelo veliko. Med drugim obstaja povečana nevarnost za raka in hormonske motnje.

- Oglas -

Tveganje še posebej veliko pri otrocih

Nevarne sestavine detergentov za pranje perila in podobnih produktov se načeloma razgrajujejo zelo počasi, saj je namen proizvajalcev ta, da bi se vonj ohranil čim dlje. Škodljive snovi se tako zadržujejo na koži in prehajajo v vodovodni sistem. Mnoga pralna sredstva pa so še posebej nevarna za otroke, saj je njihov organizem precej občutljivejši kot organizem odraslih. Kupovanje bolj naravnih sredstev za pranje perila je sicer lahko dobra alternativa, vendar se s tem večinoma še vedno ne izognemo povsem snovem, ki so lahko nevarne za zdravje. Na srečo pa obstaja precej boljša, obenem pa tudi mnogo cenejša rešitev. Sredstvo oziroma prašek za perilo lahko izdelate kar sami. Potrebovali boste le nekaj osnovnih sestavin ter malce dobre volje in časa. Izdelate lahko tudi večje količine detergenta naenkrat ter tako prihranite čas in energijo.

Sestavine za domači detergent za perilo

Za pripravo pralnega sredstva, ki bo zadostovalo za približno 60 pranj, potrebujete:

  • 1 kg sode bikarbone,
  • 700 g pralne sode,
  • 240 g nastrganega marsejskega mila,
  • 1 žlico poljubnega eteričnega olja, npr. sivkinega ali limoninega (po želji).

Navodila za pripravo

Postopek priprave domačega detergenta za pranje perila je v tem primeru zelo enostaven, saj ni potrebno kuhanje. Vse, kar morate storiti, je, da združite sodo bikarbono, pralno sodo in nastrgane koščke mila ter vse sestavine dobro zmešate s pomočjo metlice. Po želji dodajte še izbrano eterično olje. Za vsako pranje uporabite približno 30 gramov pralnega praška oziroma po potrebi (če je perilo zelo umazano, naj bo količina večja, sicer pa zadostujejo že manjše količine).

Izdelava pralne sode (natrijevega karbonata)

- Oglas -

Verjetno ste opazili, da se med sestavinami poleg sode bikarbone nahaja tudi pralna soda. Gre za natrijev karbonat, ki je sestavina mnogih doma pripravljenih sredstev za pranje perila. Ker pralne sode ni mogoče kupiti tako enostavno kot sodo bikarbono, smo za vas pripravili še navodila za njeno izdelavo. Pripravite jo namreč lahko iz sode bikarbone, in sicer s segrevanjem. Tako bo priprava domačega pralnega praška še malce enostavnejša in cenejša.

Potrebovali boste večji pekač, ki ga napolnite s sodo bikarbono. Enakomerno razporedite po površini in segrevajte pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Občasno premešajte, saj bo to pospešilo postopek pretvorbe. Soda bikarbona se bo spremenila v pralno sodo, ko bodo posamezna zrna ločena. Medtem ko je soda bikarbona bolj podobna prašku, je namreč pralna soda bolj zrnasta in spominja na grobo mleto oziroma kristalno sol. Tako pripravljeno pralno sodo oziroma natrijev karbonat lahko zdaj uporabite za pripravo domačega pralnega sredstva, ki ni nevarno za zdravje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×