Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljePridobivanje vode iz zraka s pomočjo sončne energije

Pridobivanje vode iz zraka s pomočjo sončne energije

MORDA VAS ZANIMA

Pomanjkanje (pitne) vode predstavlja resen problem v številnih delih sveta. Tudi tam, kjer s pitno vodo v preteklosti ni bilo večjih težav, postaja ta vse bolj onesnažena. Prav želja, da bi našli rešitev za tovrstne težave, je vodila znanstvenike z inštituta v Massachusettsu, ki so razvili napravo, namenjeno pridobivanju vode iz zraka.

- Oglas -

Seveda tudi razvlažilci zraka delujejo po podobnem principu, vendar je pomembna novost predstavljene naprave ta, da za svoje delovanje ne potrebuje elektrike, ampak le solarno energijo. Izumitelji naprave tako upajo, da bo lahko v prihodnosti pomagala reševati težave z dostopom do vode v najrevnejših in najbolj sušnih predelih sveta.

Naprava zbere približno 3 litre vode dnevno

Za izdelavo naprave je bil uporabljen poseben material, ki ga je razvil Omar Yaghi s kalifornijske univerze Berkeley. Naprava deluje kot nekakšna goba, ki lahko »posrka« vodo iz zraka. Čeprav je naprava zelo lahka in majhna, lahko dnevno zgolj iz zraka izčrpa slabe 3 litre vode. Yaghi, ki je bil tudi del ekipe razvijalcev te naprave, meni, da gre za izjemen preboj. Pridobivanje vode iz zraka z nizko vlažnostjo le s pomočjo obnovljive energije, ki je na voljo vsem, je bil namreč v preteklosti izziv za številne znanstvenike. Voda, ki jo na primer dobimo s pomočjo razvlažilcev zraka, je namreč z upoštevanjem porabe energije zelo draga voda, zato to ne bi bila primerna rešitev za mnoge predele, kjer vode močno primanjkuje.

Takole izgleda prototip naprave za zbiranje vode, ki jo poganja sončna energija.

Zbiranje vode ponoči, kondenzacija podnevi

Material, iz katerega so pred nedavnim izdelali napravo za pridobivanje vode iz zraka s pomočjo sončne energije, je Yaghi sicer razvil že pred 20 leti. Gre za kombinacijo kovin in organskih molekul, s pomočjo katere mu je uspelo ustvari strukture, ki so idealne za shranjevanje plinov ali tekočin. Material je bil skupaj s poroznim bakrom pri izdelavi naprave uporabljen kot vmesni sloj med zunanjo plastjo, ki je namenjena absorpciji sončne energije, in notranjo kondenzacijsko ploščo. Ponoči, ko je naprava odprta, zrak kroži tudi mimo srednje plasti. Na njeni notranji strani se tako ujamejo molekule vode. Zjutraj, ko se napravo zapre, sončni žarki ogrejejo material, vodna para pa nato prodre v notranjost, kjer se ohladi na kondenzacijski plošči in spremeni v vodo v tekoči obliki. Yaghi in skupina njegovih kolegov sicer upajo, da bo v prihodnosti za oskrbo gospodinjstev s pitno vodo zadoščala zgolj sončna energija. Njihova inovacija je tako le začetni korak oziroma eden izmed mejnikov na poti, ki jo nameravajo prehoditi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×