Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Ekologija & okoljePridobivanje vode iz zraka s pomočjo sončne energije

Pridobivanje vode iz zraka s pomočjo sončne energije

MORDA VAS ZANIMA

Pomanjkanje (pitne) vode predstavlja resen problem v številnih delih sveta. Tudi tam, kjer s pitno vodo v preteklosti ni bilo večjih težav, postaja ta vse bolj onesnažena. Prav želja, da bi našli rešitev za tovrstne težave, je vodila znanstvenike z inštituta v Massachusettsu, ki so razvili napravo, namenjeno pridobivanju vode iz zraka.

- Oglas -

Seveda tudi razvlažilci zraka delujejo po podobnem principu, vendar je pomembna novost predstavljene naprave ta, da za svoje delovanje ne potrebuje elektrike, ampak le solarno energijo. Izumitelji naprave tako upajo, da bo lahko v prihodnosti pomagala reševati težave z dostopom do vode v najrevnejših in najbolj sušnih predelih sveta.

Naprava zbere približno 3 litre vode dnevno

Za izdelavo naprave je bil uporabljen poseben material, ki ga je razvil Omar Yaghi s kalifornijske univerze Berkeley. Naprava deluje kot nekakšna goba, ki lahko »posrka« vodo iz zraka. Čeprav je naprava zelo lahka in majhna, lahko dnevno zgolj iz zraka izčrpa slabe 3 litre vode. Yaghi, ki je bil tudi del ekipe razvijalcev te naprave, meni, da gre za izjemen preboj. Pridobivanje vode iz zraka z nizko vlažnostjo le s pomočjo obnovljive energije, ki je na voljo vsem, je bil namreč v preteklosti izziv za številne znanstvenike. Voda, ki jo na primer dobimo s pomočjo razvlažilcev zraka, je namreč z upoštevanjem porabe energije zelo draga voda, zato to ne bi bila primerna rešitev za mnoge predele, kjer vode močno primanjkuje.

Takole izgleda prototip naprave za zbiranje vode, ki jo poganja sončna energija.

Zbiranje vode ponoči, kondenzacija podnevi

Material, iz katerega so pred nedavnim izdelali napravo za pridobivanje vode iz zraka s pomočjo sončne energije, je Yaghi sicer razvil že pred 20 leti. Gre za kombinacijo kovin in organskih molekul, s pomočjo katere mu je uspelo ustvari strukture, ki so idealne za shranjevanje plinov ali tekočin. Material je bil skupaj s poroznim bakrom pri izdelavi naprave uporabljen kot vmesni sloj med zunanjo plastjo, ki je namenjena absorpciji sončne energije, in notranjo kondenzacijsko ploščo. Ponoči, ko je naprava odprta, zrak kroži tudi mimo srednje plasti. Na njeni notranji strani se tako ujamejo molekule vode. Zjutraj, ko se napravo zapre, sončni žarki ogrejejo material, vodna para pa nato prodre v notranjost, kjer se ohladi na kondenzacijski plošči in spremeni v vodo v tekoči obliki. Yaghi in skupina njegovih kolegov sicer upajo, da bo v prihodnosti za oskrbo gospodinjstev s pitno vodo zadoščala zgolj sončna energija. Njihova inovacija je tako le začetni korak oziroma eden izmed mejnikov na poti, ki jo nameravajo prehoditi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×