Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravilne rastlineŠkrlatnordeča mrtva kopriva – spregledana zakladnica koristnih snovi

Škrlatnordeča mrtva kopriva – spregledana zakladnica koristnih snovi

MORDA VAS ZANIMA

Škrlatnordeča mrtva kopriva (Lamium purpureum) je rastlina, ki je v naših krajih precej pogosta. Kljub imenu nima kaj dosti skupnega z navadno oziroma veliko koprivo, saj spada v družino ustnatic, ne pa med koprivovke. Z navadno koprivo jo povezuje le njen videz. Škrlatnordeča mrtva kopriva ob stiku ne povzroči reakcije, ki je sicer značilna za koprive, s čimer je povezano tudi njeno ime. Prepoznate jo po rožnati oziroma rdečkasto vijolični barvi zgornjih listov in po cvetovih podobne barve.

- Oglas -

Škrlatnordeča mrtva kopriva

Škrlatnordeča mrtva kopriva je užitna rastlina, ki jo lahko dodate številnim jedem

Kljub razširjenosti škrlatnordeče mrtve koprive le redki vedo, da je rastlina užitna. Se sprašujete, zakaj bi jo sploh jedli? Razlog se skriva v mnogih koristnih hranilih, ki jih najdemo v škrlatnordeči mrtvi koprivi, zaradi česar ima rastlina tudi zelo pozitiven vpliv na naše zdravje. Dodate jo lahko juham, solatam, smoothiejem ali pa iz nje pripravite čaj. Ena od možnosti je tudi ta, da škrlatnordečo mrtvo koprivo nasekljate in jo uporabljate kot začimbo. Previdni morate biti le pri čaju, saj ima lahko, če ga popijete v večjih količinah, odvajalni učinek.

Zdravilne lastnosti škrlatnordeče mrtve koprive

Škrlatnordeče mrtve koprive so še posebej bogate z vitaminom C, v njih pa najdemo tudi veliko železa in vlaknin. Rastlina učinkuje protivnetno ter protibakterijsko in protiglivično. Obenem deluje kot naravni diuretik in pospešuje znojenje. Z uživanjem škrlatnordeče mrtve koprive lahko omilite določene alergije oziroma simptome, ki jih ta povzroča, koristna pa je tudi za preprečevanje okužb dihal in vnetja grla.

Liste rastline lahko položite na ureznine oziroma rane in tako zaustavite krvavitev, vitamin C ter flavonoidi pa bodo poskrbeli za okrepitev imunskega sistema, kar bo zmanjšalo tveganje za okužbo. Izsledki določenih raziskav pa celo nakazujejo, da je lahko škrlatnordeča mrtva kopriva učinkovita celo pri uničevanju bakterije E.coli.

Škrlatnordečo mrtvo koprivo lahko gojite tudi sami

- Oglas -

Zdaj, ko ste spoznali koristi škrlatnordeče mrtve koprive, nanjo zagotovo ne boste več gledali kot na plevel. Morda si celo želite, da bi lahko imeli rastlino ves čas pri roki. To je povsem uresničljivo, saj lahko mrtvo koprivo posadite tudi na vrtu oziroma v okolici svojega doma. Uporabite lahko kar semena divje rastline.

Škrlatnordeča mrtva kopriva je zelo nezahtevna rastlina, ki lahko uspeva v praktično vseh razmerah, še posebej dobro pa ji dene vlažna prst, bogata z dušikom. Rastlino je sicer najbolje nabirati in uživati spomladi. Postopoma namreč postanejo stebla nekoliko trša, vendar pa lahko načeloma liste uživate tudi poleti. Po želji lahko liste tudi posušite in jih shranite za hladnejše mesece, ko si boste lahko iz njih pripravljali okusen zdravilni čaj.

Preverite tudi, kako koristna je bela mrtva kopriva.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×