0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNajznačilnejši simptomi bolezni jeter

Najznačilnejši simptomi bolezni jeter

MORDA VAS ZANIMA

Dejstvo, da svojih notranjih organov ne moremo neposredno opazovati, je pogosto krivo, da nanje enostavno pozabimo oziroma da jih dojemamo kot nekaj samoumevnega. Šele resnejše bolezni povzročijo, da se zavemo škode, ki smo jo povzročali telesu z nezdravimi vsakodnevnimi navadami.

- Oglas -

Eden naših najpomembnejših organov so zagotovo jetra. Med njihove naloge med drugim spadajo sinteza beljakovin, ki so pomembne za strjevanje krvi, prenos kisika do celic in za močan imunski sistem, shranjevanje pomembnih hranilnih snovi, tvorba žolča, shranjevanje glukoze v obliki glikogena, odstranjevanje škodljivih snovi iz telesa ter razgradnja nasičenih maščob.

Ko torej jetra ne funkcionirajo tako, kot bi morala, trpi celotno telo. Bolezni jeter so pogosto povezane s prekomernim uživanjem alkohola (na primer ciroza), obstajajo pa tudi drugi vzroki za okvare. Pri različnih težavah z jetri je zelo pomembno, da je diagnoza postavljena čim prej, saj to poveča možnosti za uspeh zdravljenja. Za to pa lahko pogosto največ naredite sami. Poznavanje (zgodnjih) simptomov bolezni jeter vam bo zagotovo pomagalo, da hitro zaznate težave, če se te pojavijo, in se čim prej odpravite do zdravnika.

- Oglas -

Rumenkasta koža

Naša koža predstavlja prvo obrambno linijo telesa, zato lahko na podlagi njenega videza ocenimo, v kakšnem stanju je naš organizem. Kadar so prisotne težave z jetri, se koža pogosto obarva v rumenkast odtenek. Bolezni jeter pa se lahko kažejo tudi v obliki simptomov, kot so izpuščaji, srbečica, akne in vidne žilice.

Rumene ali rdeče beločnice

Podobno kot za kožo velja tudi za beločnice. Tudi te namreč razkrivajo marsikaj o zdravju človeka. Pogosto so tako tudi beločnice ljudi, ki imajo težave z jetri, rumenkaste barve, velikokrat pa so oči tudi rdeče, razdražene in zabuhle.

Hitro povečevanje telesne teže

Pridobivanje kilogramov je sicer lahko povezano z različnimi vzroki, vendar je v ozadju teh težav pogosto tudi upočasnjen metabolizem, ki je lahko tudi znak oslabljenih jeter. Naša jetra morajo namreč med drugi nadzorovati skladiščenje maščob in uravnavati raven sladkorja v krvi, vendar pa lahko včasih postanejo preveč zaposlena z odstranjevanjem strupenih snovi, zato zanemarijo druge naloge. V mnogih primerih to privede do t. i. bolezni zamaščenih jeter, zato je nenavadno hitro poviševanje telesne teže simptom, ki ga ne smete spregledati.

Spremenjena barva blata

Blato, ki je precej svetlejše kot običajno, bi bilo lahko znak težav z jetri in žolčnikom. Jetra namreč sprostijo soli iz žolča v blato, kar mu da značilno rjavo barvo. Če jetra ne proizvajajo več dovolj žolča ali če je pretok žolča blokiran, bo blato najverjetneje postalo zelo svetlo.

- Oglas -

Oslabljen imunski sistem

Preobremenjenost jeter z odstranjevanjem strupenih snovi lahko med drugim privede tudi do tega, da jetra ne morejo več sodelovati pri krepitvi imunskega sistem. Posledično lahko postanete precej bolj občutljivi na določene snovi, organizme in znane alergene, ki vam pri preteklosti niso povzročali posebnih težav. Če torej zbolevate precej pogosteje kot nekoč, se lahko vzrok za to skriva v vaših jetrih, čeprav redki pomislijo na to možnost.

Bolečine v trebuhu

Jetra so velik organ, ki zavzame precejšen del trebušne votline. Kadar so jetra preobremenjena, se pogosto vnamejo, zato lahko zaznate napihnjenost trebuha, velikokrat pa se pojavijo tudi bolečine, podobne tistim, ki so posledica pretiravanja s telovadbo.

.

NAJNOVEJŠE