0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineTudi regratovi cvetovi so užitni in zelo zdravi

Tudi regratovi cvetovi so užitni in zelo zdravi

MORDA VAS ZANIMA

Uživanje regrata običajno povezujemo z listi ali pa koreninami, iz katerih je mogoče pripraviti regratov čaj z mnogimi zdravilnimi lastnostmi. Poleg tega pa so koristi regratovih listov in korenin precej bolje raziskane od koristi, ki jih skrivajo sončno rumeni regratovi cvetovi. A to, da o zdravilnih lastnostih regratovih cvetov ne vemo kaj dosti, še ne pomeni, da ne obstajajo.

- Oglas -

Zakaj sploh uživati regratove cvetove?

Za uživanje regratovih cvetov obstaja kar nekaj razlogov. Eden najpomembnejših je zagotovo ta, da so regratovi cvetovi izvrsten vir lecitina. Gre za snov, ki pomaga izboljševati možganske funkcije, kar med drugim pomeni tudi to, da lahko zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen ali upočasni njeno napredovanje. Poleg tega je lecitin koristen tudi za naša jetra, ki predstavljajo enega najpomembnejših organov v telesu. S pomočjo lecitina bodo jetra precej bolje in lažje opravljala številne naloge, ki jih imajo. Lecitin je sicer mogoče kupiti tudi v obliki prehranskega dopolnila, a zakaj ne bi namesto tega raje izbrali tistega, kar vam narava ponuja brezplačno, v tem primeru torej regratovih cvetov.

Regratovi cvetovi

Poleg lecitina lahko v regratovih cvetovih najdemo tudi precejšnje količine vitaminov A in C ter vitaminov iz skupine B, v njih pa se nahajajo tudi betakaroteni, železo, cink in kalij. Regratovi cvetovi bodo zagotovo všeč tudi tistim, ki sicer niso pretirano navdušeni nad grenkim okusom regratovih listov. Pazljivi morate biti le, če ste alergični na ambrozijo, ognjič, marjetice ali rman, saj obstaja v tem primeru velika verjetnost, da se pojavi alergijska reakcija tudi ob regratovih cvetovih.

Regratovi cvetovi: nabiranje in uporaba

Ne glede na to, katere dele regrata nameravate nabirati, je priporočljivo, da previdno izberete območje, kjer se boste lotili nabiranja. Prepričajte se, da regrat ni bil okužen s kemikalijami ali drugimi potencialno nevarnimi snovmi. Ko najdete primeren kraj, cvetove enostavno odtrgajte in jih doma operite. Po želji lahko odstranite tudi peclje, vendar to ni potrebno. Če boste uporabljali sveže cvetove regrata, se priporoča, da to storite čim prej. Seveda pa lahko cvetove tudi posušite in jih shranite za pozneje.

- Oglas -

Ena od najboljših možnosti za to, da izkoristite zdravilne lastnosti, ki jih imajo regratovi cvetovi, je, da jih uporabite za pripravo čaja. Potrebovali boste približno 10 cvetov, ki jih prelijte z 2 decilitroma vrele vode. Počakajte 15 minut in čaj nato precedite. Pijete ga lahko toplega ali hladnega. Čaju lahko dodate tudi malce limone, saj regratovi cvetovi nimajo zelo izrazitega okusa.

Iz regratovih cvetov je med drugim mogoče pripraviti tudi vino ali sirup za pripravo soka, dodate pa jih lahko tudi solatam, piškotom in drugih sladicam ali pa jih ocvrete. Če se odločite za ocvrto različico, sicer regratovi cvetovi ne bodo tako zdravi kot sicer, vendar pa bo to zagotovo zanimiva popestritev vašega običajnega jedilnika, nad katero bodo navdušeni tudi otroci. Možnosti za uporabo regratovih cvetov je torej ogromno – pustite domišljiji prosto pot!

Preberite tudi: Regrat je zdravo živilo in ljudsko zdravilo

.

NAJNOVEJŠE