Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
Zdravje & prehranaAlergiki, pozor: bliža se vrhunec cvetenja ambrozije

Alergiki, pozor: bliža se vrhunec cvetenja ambrozije

MORDA VAS ZANIMA

Druga polovica avgusta prinaša vrhunec cvetenja ene izmed najbolj alergenih rastlin, ambrozije. Ta povzroča alergijski rinitis pa tudi težje oblike alergij. Blage simptome alergijskega rinitisa lahko blažimo s pršili ali kapljicami, težje oblike pa je treba zdraviti z zdravili na recept, opozarjajo zdravniki.

ambrozija
Ambrozija (foto: Wikimedia Commons)

Kaj je alergijski rinitis?

- Oglas -

Kar tretjina odraslih, ki trpi za kronično boleznijo zgornjih dihalnih poti, je diagnosticirana z alergijskim rinitisom oziroma vnetjem nosne sluznice, ki jo povzročijo alergeni (pršice, plesni, cvetni prah, delci kože nekaterih živali ipd.). Večina ljudi te snovi normalno prenese, pri alergikih pa povzročijo nenormalno reakcijo imunskega sistema. Protitelesa, ki imajo sicer obrambno funkcijo, v tem primeru sprožijo vnetne procese, podobne prehladnim znakom.

Obstajata dve obliki alergijskega rinitisa: celoletni (trajni) in sezonski (občasni). O trajni obliki alergijskega rinitisa govorimo, ko bolezen nastane zaradi alergenov, ki so prisotni celo leto: npr. plesni, pršic ali živalskih alergenov. Sezonski alergijski rinitis, imenujemo ga tudi seneni nahod, pa je posledica delovanja alergenov, ki so vezani na sezono cvetenja (ko je v zraku cvetni prah ali pelod).

Sezonska oblika alergijskega rinitisa je med kroničnimi nenalezljivimi boleznimi najpogostejša, kažejo podatki lekarniške zbornice. Za to obliko alergijskega rinitisa trenutno trpi kar 30 odstotkov Evropejcev, v desetletnem obdobju pa naj bi ta delež presegel 50 odstotkov.

Alergijski rinitis vpliva na uspešnost pri delu in v šoli

Simptomi so običajno prisotni v blažji obliki, a kljub temu močno oslabijo kakovost bolnikovega življenja. Alergijski rinitis je več kot samo srbenje nosu in voden izcedek – povzroča tudi motnje spanja in negativno vpliva na koncentracijo, učenje ter na sposobnost za opravljanje vsakodnevnih opravil. Prav zato vpliva tudi na uspešnost pri delu in v šoli. Alergijski rinitis je treba vzeti resno, saj se, če ostane nezdravljen, lahko razvije v astmo, še opozarjajo zdravniki.

Avgust – čas intenzivnega cvetenja ambrozije

- Oglas -

Ambrozija začne cveteti konec julija. Cvetenje traja do začetka septembra, najbolj intenzivno pa je avgusta, sploh v njegovi drugi polovici. Ambrozija se kot plevel nahaja predvsem na neobdelanih in opustošenih zemljiščih. Njen pelod velja za enega najmočnejših poznanih alergenov. Zdravniki opozarjajo, da bi lahko bila koncentracija peloda v zraku zaradi lepega in toplega vremena še višja kot sicer.

Prag, ki pri alergičnih na pelod ambrozije izzove reakcijo, je izredno nizek. Alergiki takoj po stiku s tem alergenom začutijo ščemenje v nosu, vekah in očeh, začnejo kihati, iz nosu jih začne teči voden izcedek, dihanje postane oteženo. Alergični na cvetni prah ambrozije lahko alergeno reagirajo tudi na pelod sončnice, ko jedo banano pa jih v ustih začne peči.  Preberite si tudi, kako zatiramo ambrozijo in kdaj je pravi čas za to.

Razlika med alergijskim rinitisom in prehladom

Mnogi imajo zaradi podobnih simptomov težave pri razločevanju med alergijskim rinitisom in prehladom. Glavna razlika med njima je, da simptomi prehlada običajno izzvenijo v dveh tednih, v primeru alergijskega rinitisa pa trajajo dokler smo izpostavljeni alergenu. Razlikuje se tudi sosledje ponavljanja njunih simptomov. Poleg tega so hkratne težave z očmi in s srbenjem značilnejše za alergijski rinitis, še pojasnjujejo strokovnjaki.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×