Lepota & KozmetikaSuha koža: Najpogostejši vzroki & rešitve

Suha koža: Najpogostejši vzroki & rešitve

MORDA VAS ZANIMA

Suha koža je sicer obvladljivo, vendar za posameznika lahko tudi zelo moteče stanje, s katerim se sooča praktično vsakdo v določenem obdobju življenja, še posebej v mrzlih mesecih. K sreči se koža običajno sama pozdravi oziroma uravnovesi svojo vlažnost. Na stanje naše kože zelo vpliva tudi okolje, v katerem se gibljemo, zato boste morda morali sprejeti ukrepe za preprečevanje in zdravljenje suhe kože.

Zakaj se pojavi suha koža?

- Oglas -

Obstaja več vzrokov, da se pojavi suha koža, večinoma pa izhajajo iz vlažnosti kože. Na primer suha koža je pogosta težava pri ljudeh, ki živijo v podnebjih z mrzlimi in suhimi zimami. Ko je telo neprestano obdano s suhim zrakom, tudi koža izgublja vlago. Da bi se izognili vplivom (pre)suhega zraka v zaprtih prostorih, uporabite vlažilec zraka v vaši spalnici ali sobi v kateri se zadržujete največ časa.

Umivanje z milom lahko kožo zelo izsuši. Higiena je seveda izrednega pomena za preprečevanje bolezni, pa na žalost lahko izpere tudi olja v koži, ki so njena naravna zaščita tudi pred vdori virusiv in bakterij v telo. Tako s prekomerno higieno lahko naredimo celo več škode kot koristi za svoje telo.

Suha koža ni nerešljiva težava

Pogosto pomaga že preprosta sprememba z uporabo manj agresivnih mil in prhanje z zmerno toplo vodo namesto s prevročo. Nekateri uporabljajo milo iz kozjega mleka, saj ima to milo enako pH vrednost kot človeška koža, zaradi česar je idealno sredstvo za občutljivo in suho kožo. O izdelavi domačega kozjega mila smo pred časom pisali tudi v naši reviji Bodi eko. Če imate suhe roke, se izogibanje prekomernemu stiku z vodo (razen za rednega umivanja rok) in za pomivanje in čiščenje nosite gumijaste rokavice.

Po prhanju kožo nežno osušite z brisačo in uporabite katerega izmed naravnih olj oziroma masla, kot so karitejevo maslo, kakavovo maslo, kokosovo olje, in drugi naravni vlažilci, ki lahko pomagajo koži ohranjati dobro vlažnost ter lajšajo srbečico.

Najpogostejši vzroki za suho kožo

- Oglas -

Obstajajo pa tudi vzroki, ki niso povezani z vlažnostjo kože. Eden izmed teh je pomanjkanje vitamina A, ki je antioksidant, ki ohranja kožne celice nabrekle. Če koži primanjkuje vitamina A, se na koži lahko celo pojavijo luske. Odlični viri vitamina A so sladki krompir, korenje, špinača in ohrovt.

Ustrezna hidracija telesa je pomembna za preprečevanje in zdravljenje suhe kože, kot tudi ostalih organov. Koža dobi vodo iz notranjosti telesa, zato je, če ne pijete dovolj vode, več možnosti, da bo vaša koža sčasoma nastala suha koža.

V kozmetičnih izdelkih najdemo številne snovi, ki nam lahko škodujejo

Tudi alergije ali občutljivosti na kemikalije v detergentih, milih, parfumih in podobnih izdelkih lahko sprožijo pojav suhe kože. Če se stanje vaše kože ne izboljša po omenjenih nasvetih, je lahko vzrok tudi alergija. Zamenjajte gospodinjske izdelke in kozmetiko s čim bolj naravnimi rešitvami, ki ne vsebujejo umetnih barvil ali vonjav ter agresivnih kemikalij. Tudi pri nas se jih dobi že veliko.

Če se vam težava s suho kožo ponavlja in je zelo moteča, je morda čas, da se posvetujete tudi z dermatologom.

NAJNOVEJŠE