0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKokosovo olje premore številne zdravilne učinke

Kokosovo olje premore številne zdravilne učinke

MORDA VAS ZANIMA

Kokosovo olje, katerega dve tretjini predstavljajo maščobe, iztiskajo iz kokosa, sadeža kokosove palme. Kokosovo olje je zelo stabilno in se dolgo ne pokvari, tudi če ga ne shranjujemo v hladilniku. Že sama misel na ta eksotičen sadež v nas prebudi skomine. Kaj pa še dejstvo, da je poleg božanskega okusa tudi izjemno zdravo za naš organizem?

- Oglas -

Kokosova maščoba postane tekoča pri 24°C in to je kokosovo olje, pod to temperaturo pa je v trdnem stanju, bele barve, temu pa pravimo kokosovo maslo. Kokosovo olje je precej popularno v slaščičarski in kozmetični industriji. Zaradi vsebnosti lavrinske kisline je pogosto tudi sestavni del nadomestnih formul za dojenčke. Pred uporabo se prepričajte, da je olje nehidrogenirano in nerafinirano z ekološkim certifikatom.

Uporaba kokosovega olja

Kokosovo olje, še zlasti tisto ekstra deviško, ki je hladno stisnjeno, je izjemno koristno in zdravo. Problem je samo ta, da so večini kokosovo olje in njegovi pozitivni učinki še neznani. Naj vam omenimo samo dejstvo, da olje zaradi vseh svojih izjemno koristnih lastnosti vse bolj uspešno prodira na trg tako v kozmetični, kakor tudi prehrambeni industriji. Kako vpliva na naše telo? Olje deluje kot naravni antioksidant, ki učinkovito ščiti našo kožo in telo pred nastajanjem nevarnih prostih radikalov – ti namreč povzročajo staranje naše kože in poškodbe na njej.

Kokosovo olje za kožo in lase

Ta organski čudež narave je ravno zato idealen pripomoček za masažo. Vendar tudi to še ni vse. Kokosovo olje se v kozmetiki uporablja tudi za nego las, saj je znano kot odličen regenerator, kateri obnavlja lasišče in se uspešno preprečuje pojav prhljaja. Poenostavljeno povedano, redna uporaba olja izboljša videz in teksturo nohtov, las in kože – ta postane bolj navlažena in še bolj prožna.

- Oglas -

Za zdravje in imunski sistem

Kokosovo olje, kokosovo maslo, kokos

Poleg vseh kozmetičnih lastnosti, ki jih olje premore, pa je znano tudi kot odlično naravno zdravilo za imunski sistem, uporablja pa se ga tudi v nekatere druge zdravstvene namene. Samo olje izboljšuje delovanje imunskega sistema, saj deluje proti virusom, kot sta na primer herpes in gripa. Pomaga tudi v boju z glivičnimi obolenji, uravnava holesterol v krvi in pogaga pri uravnavanju telesnih maščob ter teže. Vsebuje namreč zdrave maščobe, katere nato naš organizem ne skladišči v obliki maščobe ampak jih učinkovito spreminja v energijo, zato kokosovo olje ne redi! Gre za nasičeno maščobo, ki vsebuje srednjeverižne maščobne kisline, vendar pa ne vsebuje nevarnih trans maščob.

Kako uživati kokosovo olje

Kokosovo olje uživamo glede na namen, kaj z njim pripravljamo, lahko pa ga tudi surovega žvrkljamo. Tudi pri samem segrevanju olje ne izgubi svojih koristnih lastnosti, zato ga lahko brez skrbi uporabljamo tudi pri cvrenju. Ekstra deviško kokosovo olje je kot ustvarjeno za kuhanje, peko in cvrtje. Lahko pa ga uporabimo tudi kot samostojno jed ali namaz. Je sladek in ima zelo blag in svež vonj po kokosu.  Ne glede na dejstvo, da gre za kokosovo olje, lahko z njim pripravite vse vrste jedi (ocvrta jajca, palačinke, pražena zelenjava, pečen krompir, juha, majoneza,…), saj ne bo pustilo specifičnega priokusa v jedi.

Zdaj pa še tista, nekaterim najbolj zanimiva informacija – kokosovo olje je odlična stvar za hujšanje! Ne gre zgolj za pripomoček pri hujšanju  ampak za nekaj izjemnega, nekaj več. Dokazano opazno pripomore k izgubi odvečnih kilogramov. Na kakšen način in kako pa si preberite spodaj.

Hladno stisnjeno kokosovo olje spodbuja delovanje metabolizma

Je eno najbogatejših virov srednjeverižnih maščobnih kislin – trigliceridov, katere oživijo lenobni metabolizem. Znanstvene raziskave so potrdile, da trigliceridi pospešijo presnovo za skoraj 50 odstotkov, njihov učinek pa traja skozi ves dan. Torej, v kolikor vaše presnova ne deluje kot bi morala zaradi vseh že preizkušenih diet in vsakodnevnega stresa, vam svetujemo da dnevno uživate kokosovo olje in se pripravite na korenite spremembe v vašem metabolizmu.

Uravna sladkor v krvi

Poleg učinka, ki ga ima olje na našo presnovo pa učinkovito vpliva tudi na delovanje inzulina. Kokosovo olje telesu podaja energijo, katera je podobna tisti pridobljeni iz glukoze in nima nikakršnega egativnega učinka na inzulin in krvni sladkor. Redno uživanje kokosovega olja znižuje tudi glikemični indeks zaužite hrane in s tem posledično preprečuje nihanja krvnega sladkorja.

- Oglas -

Uspešno zdravi kandido in preprečuje razmnoževanje glivic

Omenili smo že zdrave maščobne kisline v kokosovem olju, ki pospešijo metabolizem. Naj še dodamo, da lavrična in kaprilna kislina, ki se med ostalim tudi nahajata v olju, naš organizem varujeta pred kandido in glivičnimi oboljenji. Kandida je pogosto tudi tisti skriti krivec za debelost. V kolikor se omenjene glivice v našem telesu preveč razmnožijo obstaja minimalna možnost, da bomo shujšali.

Kandida posledično s seboj prinese tudi ostale težave, kot so utrujenost, težave s koncentracijo, vnetje sinusov redne ponavljajoče glivične okužbe, itd. Prej omenjen skriti krivec, ki onemogoča hujšanje pa je neustavljiva želja po ogljikovih hidratih in sladkem. Kako pride do tega? Glivice se v telesu hranijo s sladkorjem in zato v nas spodbudijo željo po hrani. Zato priporočamo uporabo kokosovega olja, saj odlično deluje v boju proti omenjenim težavam.

Včasih je njegovo delovanje tako uspešno in močno, da se to kaže v glavobolu, mrazenju, nastajajo težave z razmišljanjem. Vendar naj vas to ne prestraši, to ni nič slabega ampak predsvem nekaj dobrega, saj vsi ti simptomi kažejo na to, da glivice v telesu odmirajo. Zato pričnite čimprej uživati ta organski čudež narave!

Kokosovo olje

Kakšne učinke ima na naše zdravje in kako ga lahko uporabimo

Torej poenostavljeno povedano, kokosovo olje premore številne zdravilne učinke na naše telo:

 • zmanjšuje vnetja in deluje protivirusno
 • pomaga pri boju z glivičnimi obolenji
 • uravnava holesterol v krvi
 • deluje kot odličen NARAVNI antioksidant
 • kožo in telo ščiti pred nevarnimi prostimi radikali, ki povzročajo poškodbe kože in  njeno staranje
 • obnavlja lasišče in dokazano deluje proti prhljaju
 • zmanjšuje možnosti za nastanek sladkorne bolezni in pomaga zmanjšati morebitne simptome bolezni
 • uspešen v boju proti boleznim srca in ožilja
 • odpravlja tudi  različna rakava obolenja
 • pomaga pri izgubljanju telesne teže
 • spodbuja metabolizem in nenehno uravnava prebavo

Torej kokosovo olje je uporabno za:

 • zdravo prehrano
 • kot olje za pripravo hrane
 • kot vlažilno in masažno olje za telo
 • za nego otrok
 • za nego las

Vendar pa vsi omenjeni učinki ne bodo delovali s tako intenziteto, če boste kupili nekvalitetno kokosovo olje. Kako prepoznati kvaliteto? Vse na kar morate biti pozorni ob nakupu je to, da kupite biološko pridelano deviško ali ekstra deviško olje brez kakršnih koli toplotnih obdelav z visokimi temperaturami ali kemikalijami – kupujte organsko! Polagamo vam na srce, da se znebite vseh pregrešno dragih umetnih kozmetičnih preparatov in ostalih proizvodov, ki naj bi po nekih obljubah delali čudeže na vašem telesu. Vse te kemikalije bodo pustile negativne posledice na vašem telesu in organizmu. Kdaj pa so kemikalije veljale za nekaj zdravilnega? Bodite zdravi in uporabljajte organsko – bodite eko!

.

NAJNOVEJŠE