Kandida – skriti sovražnik našega črevesja

Kandida, oziroma kandidoza je stanje prekomerne rasti glivice kandide, ki je sicer naravno prisotna tudi pri zdravem človeku. Pogosto zdravljenje z antibiotiki, amalgamske zalivke, hujše virusne okužbe, diabetes in rakava obolenja lahko privedejo do nenormalnega razmnoževanja te glivice v telesu. Za odpravo kandide sta potrebna stroga dieta in zdravljenje črevesja, predvsem pa sta pomembni ponovna vzpostavitev bazično-kislega ravnovesja v telesu in okrepitev imunskega sistema, saj je kandida lahko tudi zelo trdovratna.

Kandida

Kandida in dieta proti kandidi

Diete proti kandidi se lotimo v treh korakih. Najprej moramo poskrbeti za prečiščenje črevesja, kar dosežemo z nekajdnevno strogo očiščevalno dieto, ki vključuje le surovo in na sopari kuhano zelenjavo, zabeljeno le z olivnim oljem, limoninim sokom in zelišči.

Sledi protiglivična dieta, ki izključuje vsa sladila, škrobna živila (tudi škrobnato sadje in zelenjavo, priporočljivo je tudi izogibanje žitom z glutenom in koruzo), svinjino, predelane mesnine, konzervirano hrano, mlečne izdelke z laktozo, stročnice, alkohol, sladke pijače, kavo, zeleni čaj in energijske pijače. Dieti moramo dodati tudi probiotike in antimikotike (ne istočasno) za uničenje glivic in razvoj pozitivnih bakterij v črevesju, ki slabe dejavnike, med katere spada tudi prekomerno razraščena kandida, zavirajo.

V tretji fazi sledi postopno ponovno uvajanje živil. Začnemo z manj sladkim sadjem in stročnicami. Najpomembnejša pri vsem je sprememba prehranskih navad, saj se kandida hrani z določenimi sestavinami v naši prehrani. Poleg tega lahko obnova črevesja traja tri do devet mesecev, zato moramo biti dovolj potrpežljivi.

Kandida simptomi
Glivična okužba ust oziroma ustne votline: Glivična okužba se lahko pojavi na vlažni površini okoli ustnic, na notranji strani ličnic, na jeziku ter na nebu ustne votline. Ta kandida ozirmoa vrsta glivičnega vnetja je pogosta pri bolnikih z boleznimi, kot sta aids in rak, saj zavirata imunski sistem bolnikov. Kandida pa se lahko tudi pri ljudeh z normalnim imunskim sistemom – še posebej pri tistih s sladkorno boleznijo.

Najpogostejši simptomi znaki kandidoze

  • občutek neprestane utrujenosti,
  • močna neprestana želja po uživanju ogljikovih hidratov ter sladkih živil,
  • prebavne težave, kot so zaprtost ali občutek napetosti in napihnjenosti,
  • pogosto hladne noge in roke,
  • težave s koncentracijo, motnje spomina,
  • razpoloženjska nihanja, razdražljivost, depresija,
  • vaginalne okužbe, okrepljen beli tok, okužbe sečil,
  • srbenje danke ali vaginalno srbenje.
Kožna kandidoza
Kožna kandidoza: Kandida lahko povzroči kožne infekcije, zlasti na predelih kože, ki prejemajo malo zraka ter so nenavadno vlažni. Sem spadajo plenični izpuščaji, trpijo tudi roke ljudi, ki pogosto nosijo gumijaste rokavice, koža ljudi, ki so prekomerno izpostavljeni vlagi, ipd.

Dejavniki, ki povečujejo možnost nastanka kandidoze

  • prekomerno uživanje živil, ki vsebujejo visoko raven predelanih ogljikovih hidratov in sladkorjev (omenjena živila so namreč hrana glivicam),
  • prekomerno uživanje alkoholnih pijač,
  • dolgotrajno jemanje kontracepcijskih tablet,
  • stresne okoliščine,
  • uživanje antibiotikov, ki izničijo telesu prijazne in koristne bakterije,
  • obolenje za diabetesom, hujše virusne okužbe, rakava obolenja.

Testiranje za kandido – obstajajo trije načini

Testiranje blata

Velja za enega izmed natančnejših testov. Preverja namreč prisotnost glivice kandide tam, kjer se ta najbolj zadržuje – v debelem črevesju. Test lahko celo določi vrsto glivice, posledično pa tako omogoči, da nam zdravnik predpiše ustrezno zdravilo. Priporočljivo je, da se pred izvedbo testa prepričate, da se bo izvedlo celovito testiranje, in ne zgolj standardni pregled blata.

Testiranje urina

Preverja se prisotnost odpadnih snovi, ki jih proizvedejo glivice kandide, in sicer v zgornjem ter v tankem črevesju. Zaznana povišana koncentracija slednjih snovi je znak obolenja za glivično okužbo.

Krvni test

Preverja se prisotnost protiteles proti kandidi. Visoke vrednosti slednjih kažejo na prekomerno rast kandide. Omenjeni test je sicer dokaj zanesljiv, včasih pa se lahko zgodi, da je krvni test negativen, četudi je test blata ali urina pozitiven.

Primeri jedilnika in dieta proti kanditi

Zajtrk – domači müsliji

domaci anti kandida muesli

Sestavine:

  • 1 ½ skodelice kokosovih kosmičev,
  • ½ skodelice oreščkov (makadamija, lešniki, mandlji, orehi …),
  • 2 žlici semen chia ali lanenih semen,
  • 2 žlici sončničnih ali bučnih semen,
  • ½ žličke cimeta,
  • ½ žličke ingverja (izbirno),
  • ¼ žličke naribanega muškatnega oreščka (izbirno),
  • ščepec soli,
  • ½ skodelice kokosovega ali riževega napitka,
  • nekaj kapljic stevie,
  • limonin sok,
  • navaden probiotični jogurt ali kefir (izbirno).

Priprava:

Vse suhe sestavine stresemo v posodo s pokrovom in dobro premešamo. Pustimo dan ali dva, da se okusi dobro premešajo. Tako dobimo tri porcije domačih müslijev.

Müslije nato stresemo v servirno posodico. Preostanek dobro pokrijemo in shranimo za naslednjič. Posebej zmešamo kokosov napitek in stevio. Prelijemo čez müslije in po želji dodamo še žličko ali dve navadnega jogurta ali kefirja.

Kosilo – losos s koromačem

losos s koromačem

Sestavine:

  • 400 g lososa
  • 1 žlička komarčkovih semen
  • 1 žlička limonine lupinice
  • ščepec soli
  • poper
  • kokosovo ali olivno olje
  • limonine rezine
  • koromač
  • 2 rumeni papriki
  • 1 čebula
  • 1 limona

Priprava:

V mlinčku za kavo ali terilniku drobno zmeljemo komarčkova semena. Pretresemo v posodico, dodamo sol, poper in limonino lupinico ter zalijemo z oljem. Dobro premešamo. Premažemo po lososu in dobro vtremo. Ponev dobro segrejemo, prilijemo olivno olje in popečemo lososa z obeh strani.

Kot prilogo postrežemo prepraženo zelenjavo, ki jo pripravimo tako, da zelenjavo in limono razrežemo na rezine in pražimo toliko časa, da porjavi. Serviramo še vroče z nekaj rezinami sveže limone.

Sladica – čokoladno-kokosove kocke

Čokoladno kokosove kocke

Sestavine:

  • 1 ½ skodelice kokosovega olja
  • 1 skodelica kakava v prahu
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta (izbirno)
  • stevia po okusu

Priprava:

V posodi raztopimo kokosovo olje. Dodamo kakav v prahu in dobro premešamo. Primešamo še vaniljo in stevio. Prelijemo v posodo za ledene kocke (ali v manjši pekač in jih nato razrežemo na kocke) in postavimo v zamrzovalnik. Po eni uri vzamemo iz zamrzovalnika. Pred serviranjem nekaj minut pustimo stati na sobni temperaturi. Hranimo v zamrzovalniku ali hladilniku.

Namig: Top 10 živil, ki nam pomagajo v boju s trdovratno glivico kandida: kokos, česen, čebula, morske alge, mandlji, ingver, olivno olje, limona oz. limeta, bučna semena in kajenski poper.

Recepte pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka

DELI
Bodi Eko
Še več člankov, receptov, zgodb in intervjujev najdete v naši tiskani izdaji revije Bodi eko. Naročite se na revijo Bodi eko