0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŽensko hormonsko zdravje v vseh življenjskih obdobjih

Žensko hormonsko zdravje v vseh življenjskih obdobjih

MORDA VAS ZANIMA

Obstajajo določeni osnovni nasveti, povezani z zdravjem, ki veljajo praktično za vse, ne glede na starost. Vendar pa je obenem nujno upoštevati, da zahtevajo posamezna življenjska obdobja tudi specifične ukrepe, prilagojene fazi, v kateri trenutno ste.

- Oglas -

To velja še posebno za hormonsko zdravje žensk. Ženski hormoni so namreč povezani z izrazitimi spremembami – povprečna količina teh hormonov v telesu, ko je oseba stara na primer 25 let, nikakor ni enaka hormonski sliki pri petdesetih ali šestdesetih. Tako je pomembno, da se prilagodite spremembam, ki se dogajajo v vašem telesu, in da s svojimi navadami poskrbite za preventivne ukrepe, ki lahko zmanjšajo nevarnost za različne težave …

Hormonsko zdravje v DVAJSETIH

Danes se vedno več žensk v dvajsetih odloča za opustitev t. i. hormonske kontracepcije, ki so jo morda uporabljale več let. Večletna uporaba tovrstne kontracepcije ima zagotovo velik vpliv na stanje hormonov v telesu. Namesto naravnih menstrualnih ciklov, ki so ključni za uravnavanje hormonov, so bili vzpostavljeni umetni. Telo se lahko povsem navadi na te prilagojene cikle in jih začne dojemati kot nekaj popolnoma običajnega. Tako ni presenetljivo, da je lahko opustitev hormonske kontracepcije povezana s številnimi neprijetnimi simptomi, saj potrebuje vaše telo čas, da se navadi na novo situacijo.

Pogoste težave, s katerimi se spopadajo ženske, ki so nehale uporabljati hormonsko kontracepcijo, so na primer akne, neredne menstruacije in glavoboli. Običajno te težave postopoma izginejo, ne da bi bili potrebni posebni ukrepi. Po drugi strani pa so smiselni ukrepi, s katerimi nevtralizirate določene negativne učinke kontracepcije, ki so lahko trajnejši. Dolgotrajno zanašanje na hormonsko kontracepcijo naj bi med drugim povečevalo nevarnost za pomanjkanje nekaterih hranilnih snovi, kot so razkrile določene raziskave.

- Oglas -

Med snovi, pri katerih je tveganje za pomanjkanje še posebno visoko, spadajo predvsem vitamin B12 in vitamin B6 ter magnezij. Ker gre za snovi, ki imajo velik vpliv na hormonsko zdravje, je zelo pomembno, da se prepričate, ali so količine omenjenih hranil v vašem telesu zadostne, nato pa po potrebi razmislite tudi o prehranskih dopolnilih.

Hormonsko zdravje v TRIDESETIH

Testosteron običajno imenujemo moški hormon, vendar to še ne pomeni, da v telesih žensk ni prisoten. Praviloma gre sicer za precej manjše količine, ki pa so vendarle nujne. Ker se začne količina testosterona v telesu po 30. letu postopoma zmanjševati, skupaj z upadanjem rastnega hormona, je lahko to tudi pri ženskah povezano z določenimi (nezaželenimi) spremembami. Ena izmed njih je zmanjševanje mišične mase, zato je zelo pomembno, da začnete v tem obdobju več pozornosti namenjati svoji prehrani.

Ključno je predvsem to, da ste pozorni na zadosten vnos beljakovin. To je obenem tudi obdobje, ko je skrajni čas za ukrepe, namenjene zmanjševanju tveganja za osteoporozo, ki je seveda nadpovprečno razširjena prav med ženskami. To pomeni, da morate paziti na to, da svojemu telesu zagotovite dovolj kalcija, hkrati pa tudi dovolj vitamina D, brez katerega se kalcij ne more absorbirati.

Zelo koristen za ženske v tridesetih, še posebno po 35. letu, pa je lahko tudi koencim Q10, ki lahko pomaga pri upočasnjevanju procesa staranja, hkrati pa je koristen tudi za ohranjanje hormonskega ravnovesja. Med drugim je pomemben za to, da lahko vaša ščitnica izloča ustrezne količine hormonov, tudi težave s ščitnico spadajo med zdravstvene tegobe, ki nadpovprečno pogosto presenetijo ženske.

- Oglas -

Hormonsko zdravje v ŠTIRIDESETIH

Štirideseta leta so za večino žensk obdobje začetka t. i. perimenopavze. Gre za obdobje, ko postajajo menstruacije vedno redkejše, kar pomeni, da se jajčeca iz jajčnikov ne sproščajo več tako pogosto kot v zgodnejših obdobjih. Ovulacija tako ni (več) mesečni pojav, kar vpliva predvsem na količine progesterona v telesu. To je namreč hormon, ki se v večjih količinah sprošča predvsem v pričakovanju oploditve jajčeca (če se to zgodi in oseba zanosi, ostane nato raven progesterona visoka praktično do konca nosečnosti).

Tipične težave, s katerimi se spopadajo ženske v perimenopavzi oziroma v obdobju prehoda v menopavzo, so vročinski oblivi, upad libida in večje težave pri ohranjanju zdrave telesne teže. Četudi ste si lahko v mlajših letih privoščili kar precej pregreh pri prehrani, ne da bi to bistveno vplivalo na vašo težo oziroma postavo, to žal ne bo več mogoče.

Priporočamo vam več manjših obrokov na dan, pri čemer je pomembno, da so ti čim bolj hranilno uravnoteženi. Pazite torej, da bodo vsebovali zdrave vire maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, kar bo upočasnilo absorpcijo glukoze. Skrb za to, da ne prihaja do pretiranih nihanj krvnega sladkorja, je med drugim zelo pomembna tudi za hormonsko zdravje. Posegajte po čim bolj nepredelanih živilih in pojejte čim več zelenjave. Še posebno dobra izbira so križnice (brstični ohrovt, zelje, brokoli itn.), ki pomagajo pri odstranjevanju presežkov določenih hormonov. Zelo pozitiven vpliv na hormone v tem obdobju pa imajo lahko tudi stročnice.

Hormonsko zdravje OD 50. LETA DALJE

Obdobje menopavze, torej nepreklicnega konca rodne dobe, prinaša specifične izzive. Vzdrževanje zdrave telesne teže je lahko v tem obdobju še težavnejše, pri čemer je zlasti problematično kopičenje odvečne maščobe na predelu trebuha, kar je vsaj deloma povezano z zmanjševanjem količine estrogena v telesu. Tudi maščobne celice lahko namreč proizvedejo nekaj tega hormona, zato gre za nekakšen poskus kompenzacije, ki je odgovor na zmanjšano aktivnost jajčnikov. Eden najboljših ukrepov v tem obdobju je popolna odpoved predelanim oziroma enostavnim ogljikovim hidratom. To seveda ne pomeni, da se morate odpovedati vsem živilom, ki vsebujejo omenjeno makrohranilo. Pomembno je predvsem to, da izločite testenine iz bele moke, beli kruh, beli riž ipd.

Izjemno priporočljiva skupina živil za ženske po dopolnjenem 50. letu starosti je različna zelenolistna zelenjava. Eden izmed razlogov, zaradi katerih je lahko ta v tem obdobju tako koristna, je povezan z dejstvom, da praviloma vsebuje večje količine magnezija. Gre za mineral, ki je med drugim nujen tudi za optimalno delovanje nadledvične žleze, ki postane po tem, ko se delovanje jajčnikov močno upočasni, še posebno pomembna. Obenem vam priporočamo tudi, da na svoj jedilnik pogosteje uvrstite peso in druga živila, bogata z železom. To velja zlasti za tiste ženske, ki ste šele pred kratkim dokončno izstopile iz obdobja perimenopavze. To je namreč pogosto precej burno obdobje, kar se tiče menstruacije. Nerednost, ki je značilna za perimenopavzo, sicer velikokrat pomeni predvsem to, da med posameznimi menstruacijami mine tudi več mesecev. Vendar pa lahko to občasno prekinejo tudi obdobja zelo pogostih in močnih menstruacij, pri čemer lahko vaše telo izgubi tudi precej železa. Če je za vami perimenopavza, polna tovrstnih nihanj, povezanih z menstruacijo, je torej dobro, da svojemu telesu pomagate pri obnovi zalog železa, s čimer se bo zmanjšala nevarnost za slabokrvnost.

Preberite tudi: Menstruacija in zdravje ženske sta močno povezana

.

NAJNOVEJŠE