0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMenstruacija in zdravje ženske sta močno povezana

Menstruacija in zdravje ženske sta močno povezana

MORDA VAS ZANIMA

O menstruaciji se še vedno premalo govori, čeprav je to izjemno pomemben proces za vsako žensko. Večina žensk bi se rada izognila mesečnim krvavitvam, saj jih velikokrat povezujejo z neprijetnimi občutki, umazanostjo, z bolečinami, sramom in šibkostjo. Moč menstruacije in njen vpliv na psihofizično zdravje ženske sta večja, kot si predstavljate.

- Oglas -

Pomen menstruacije

Na žalost sta čarobnost ženskega telesa in pomen menstruacije pozabljena. Tudi to je razlog, da nismo več v stiku s seboj, smo manj intuitivne, kreativne, čuteče in resnične. Ravno prek spoznavanja tega dela sebe in razumevanja pomena aktivnosti maternice lahko začnemo prebujati svojo žensko naravo. Le s popolnim sprejemanjem sebe in svojih ciklov lahko odkrijemo, kdo smo v resnici. Avtorica Vesna Juvan govori o štirih letnih časih menstrualnega cikla in s tem ponazarja, kako s popolnim in globokim razumevanjem vsakega dela tega procesa in sprememb, ki se nam takrat dogajajo, lahko začnemo živeti svoj polni potencial kot ženska: »Ženska v svoji cikličnosti venomer prehaja med svojo svetlo in temno platjo, radostjo in sencami, dnevom in nočjo, soncem in luno. Znotraj teh prehodov gre skozi štiri letne čase: zima, pomlad, poletje in jesen.

Kot v naravi je tudi pri ženski vsak malo drugačen, vsak jo po svoje zaznamuje, vsak jo vodi k drugačni rasti. Celo obraz je drugačen, ko smo v temi ali ko nam ga ožarja svetloba. Letni časi so povezani tudi z elementi, svetli del cikla zaznamujeta ogenj in zemlja, temnega pa voda in zrak, zato podoba ženske vznikne prav iz valovanja in prepletanja njih.«

Mesečni cikel

Menstrualni cikel

Če želimo zadevo poenostaviti, potem bomo menstruacijo označili le kot mesečno krvavitev, ki je posledica luščenja maternične sluznice. Pri zdravih ženskah, ki nimajo posebnih težav, v povprečju traja 4–5 dni, pojavi se na vsakih 28 dni in je brez pretiranih bolečin in drugih neprijetnih simptomov (od 21 do 35 dni velja kot normalen ciklus pri odrasli ženski, mlajše ženske pa imajo pogosto neredne menstruacije, ki imajo različen čas trajanja). Prvi dan menstruacije pomeni tudi začetek menstrualnega cikla, katerega del je tudi ovulacija, ki se zgodi približno 14 dni po prvem dnevu menstruacije (čas ovulacije je pri ženskah različen in je tudi odvisen od poteka celotnega cikla). Pri tem procesu se sprosti jajčece.

- Oglas -

Če ni oplojeno, se raven estrogena in progesterona, ki je bila povišana v prvem delu cikla, začne nižati, jajčece propada, sluznica, ki se je odebelila in se je pripravljala na potencialno nosečnost, pa se začne luščiti, kar pomeni začetek nove menstruacije. Zveni dokaj preprosto, čeprav je v praksi zaradi različnih dejavnikov veliko žensk soočenih s težavami, ki jih povezujemo z našim mesečnim ciklom. Prehod deklice v žensko se razlikuje od ženske do ženske, saj se lahko zgodi, da se menstruacija pojavi že pri 9 ali 10 letih starosti, včasih pa tudi zelo pozno, pri 18. Povprečna starost, pri kateri nastopi prva menstruacija, je 12 let. Konec rodne dobe in menstrualnega cikla po navadi nastopi med 45. in 55. letom starosti ženske, pred tem pa se menstrualni cikel začne postopoma spreminjati. S staranjem se tudi čas menstruacije skrajšuje.

Težave z menstruacijo

Najpogostejše so težave, povezane s PMS-om (predmenstrualni sindrom, ki ga doživi 75 % žensk), ki nastanejo zaradi cikličnih hormonskih sprememb (nihanje vrednosti hormonov, zlasti estrogena in progesterona), nižjih vrednosti serotonina, staranja, stresa, pomanjkanja nutrientov, posebno Mg in vitamina B6, slabe prehrane … Kažejo se kot bolečine v spodnjem delu trebuha, napihnjenost, zaprtje ali driska, krči v trebuhu, občutljivost dojk, glavobol, bolečine v križu, akne, utrujenost, zastajanje tekočine, nizek libido, težave s koncentracijo, omedlevice, vrtoglavice, srčne palpitacije, sprememba apetita, občutki krivde, razdražljivost, žalost, depresija, napetost, anksioznost, nihanje razpoloženja, jeza, agresivnost, nizka samopodoba … Predmenstrualna disforična motnja je huda oblika predmenstrualnega sindroma, s katero se sooča od 2 do 10 % žensk. Čeprav se odraža tudi v fizičnih simptomih, najpogosteje ženske čutijo skrajne čustvene in vedenjske spremembe, kar močno ovira njihovo življenje. Simptomi PMS-a so izrazitejši pri ženskah, ki so imele poporodno depresijo, so splavile, jemale kontracepcijske tablete, po kirurški odstranitvi maternice, po porodu …

Tudi druge bolezni, ki jih imamo, se poslabšajo pred začetkom menstruacije. Poleg PMS-a poznamo tudi dismenorejo (boleča menstruacija), amenorejo (izostanek menstruacije), metroragijo (neredna krvavitev iz maternice), krvavitve med cikli, PCOS (sindrom policističnih jajčnikov, ki povzroči spremembo menstrualnega cikla in neredne menstruacije), endometriozo (tkivo maternične sluznice se razrašča zunaj maternične votline, pri čemer se lahko pojavijo zelo boleča in močna menstruacija, nepravilen menstruacijski cikel, neredne menstruacije), težave s ščitnico lahko vplivajo, da se menstruacija redkeje ali pogosteje pojavi, lahko popolnoma izgine ali je krvavitev zelo močna, maternični fibroidi, diabetes tipa 1 in 2 (lahko povzročata daljše menstruacije, daljše in močnejše krvavitve, motnje hranjenja lahko povzročijo, da ženska izgubi menstruacijo), adenomi hipofize (podoben vpliv na menstruacijo kot pri težavah s ščitnico), von Willebrandova bolezen povzroča hude menstrualne krvavitve, rak maternice (pojavi se abnormalna krvavitev) …

Boleča menstruacija

Naravne rešitve

Hormonskih težav ni tako enostavno pozdraviti, saj moramo, kot pri vseh drugih neravnovesjih, tudi v tem primeru delovati celostno. To pomeni, da je treba delati spremembe na vseh nivojih. Začnemo seveda s spremembo prehrambnih navad in izločimo vsa živila, ki nam lahko povzročajo težave. To so predelana živila, sladkor, mleko in mlečni izdelki, glutenska žita in izdelki iz njih, alkohol, kava, pravi čaj in druge pijače s kofeinom, preveč soli, predelanih maščob ter na splošno živil živalskega izvora, ki vsebujejo veliko hormonov, ki negativno vplivajo na naš hormonski sistem. Prenehamo kaditi in jemati kontracepcijske tabletke. Izločiti je treba toksična kemična čistila, kozmetiko in ličila ter uporabljati le ekološke izdelke. Vodo je treba filtrirati (prisotnost estrogena in ksenoestrogenov) in se izogibati plastiki, saj vsebuje različne hormonske motilce. Pomagalo nam bo tudi pravilno in vodeno razstrupljanje telesa glede na naš morfološki tip.

Naš jedilnik mora vsebovati veliko protivnetnih živil, antioksidantov, ekološkega in sezonskega sadja in zelenjave, nekaj stročnic in brezglutenskih žit ter kakovostnih nepredelanih maščob (predvsem semena, bogata z alfalinolensko kislino (čia, lanena in konopljina), nekaj oreščkov in avokado), živila, bogata s kalijem, triptofanom, vitamini B6, E in C, magnezijem, kalcijem in cinkom. Jesti je treba več manjših obrokov na dan. Odlične rastline, ki nam s svojo modrostjo pomagajo pri  hormonskem ravnovesju, so: šentjanževka, navadna konopljika, dong quai (angelika), grozdnata svetilka, koren divjega jama, ašvaganda, maca, tulsi, ginkgo biloba, ingver, regratovi listi, pycnogenol, svetlinovo in boragovo olje. Izbira določene rastline je seveda odvisna od trenutnega neravnovesja in tega, kakšno težavo želimo pozdraviti.

- Oglas -

Ne smemo pozabiti na gibanje, saj pri redni vadbi v telesu nastajajo endorfini, snovi, ki pripomorejo k dobremu počutju, sproščajo in imajo protibolečinski učinek. Vendar s telovadbo ne smemo pretiravati, saj lahko ravno to povzroči izgubo menstruacije. Telesna teža mora biti primerna naši konstituciji (ne preveč in ne premalo kilogramov). Poleg tega je pomembno, da rešujemo podzavestne vzorce (še posebno če imamo težave z depresijo, anksioznostjo in pogostimi spremembami razpoloženja), zmanjšamo stres, da redno bivamo v naravi, se sončimo, da izboljšamo spalne navade, izvajamo dihalne tehnike, hormonsko jogo, masaže, akupunkturo, akupresuro ter refleksoterapijo. Odlični so tudi glineni obkladki, terapija mokša, zeliščne grelne vrečke, ricinusove obloge in sedeče kopeli z vročo vodo.

Vsaka ženska je boginja. Ko se odločimo, da jo spustimo in sprejmemo v celoti, bomo tudi vzljubili sebe kot žensko z vsemi odtenki, iz katerih smo sestavljene. Le takrat lahko pričakujemo, da bomo pravilno poskrbele zase in za svoje zdravje. Tudi menstruacija ne bo več le nadloga, temveč pot do odkrivanja naše resnične narave.

.

NAJNOVEJŠE