0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineMaca: Zakaj bi jo morali poznati vsi?

Maca: Zakaj bi jo morali poznati vsi?

MORDA VAS ZANIMA

Maca (Lepidium meyenii), znana tudi kot “perujski ginseng”, je rastlina, ki izvira iz Andov in je že tisoče let cenjena zaradi svojih edinstvenih hranilnih in zdravilnih lastnosti.

- Oglas -

Maca, zdravilna korenina, ki prihaja iz Andov, izjemno ugodno deluje na trenutno počutje, ki ga je, po besedah mnogih uživalcev, mogoče začutiti praktično takoj, ko jo začnemo jemati. Nenavadne moči hormonov so znane vsem nam, občutimo jih na lastni koži kot jezo, stres, srečo in zaljubljenost … Toliko bolj dragoceno je zato najti rastlino, s pomočjo katere lahko uravnavamo izločanje hormonov v telesu in na ta način prepreči prevelika razpoloženjska nihanja.

Maca najbolje uspeva visoko v perujskih Andih

Maca je rastlina, ki raste visoko v perujskih Andih. Njena korenina, ki je lahko različnih barv, od bele do črne, se pogosto suši in uporablja v prahu. Ta prah je poln esencialnih hranil, vključno z beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali, ter ima številne potencialne koristi za zdravje.

Rastlina, o kateri govorimo, je perujska maca, poleg uravnavanja hormonov pa ima še veliko drugih nič manj osupljivih zdravilnih lastnosti. Najpogosteje uporabljena pri nas je maca v prahu, ki jo dobimo v trgovinah.

- Oglas -

Maca, rastlina inkovskih bojevnikov

Maca je rastlina, vajena premagovati izredne pogoje. Raste v Andih, na več kot 4400 metrih nadmorske višine. Prilagoditi se je morala velikim temperaturnim razlikam, visokemu UV-faktorju, pomanjkanju kisika in močnemu vetru. V tem krutem okolju ji je uspelo zmagati v boju za preživetje. Nič čudnega torej, da so inkovski bojevniki verjeli, da bodo po zaslugi uživanja mace v boju nepremagljivi.

Kljub temu da niso poznali macine edinstvene vsebnosti človeškemu zdravju koristnih snovi, so zdrobljeno korenino te neverjetne rastline zaužili pred vsako pomembno bitko.  Poleg krepilnega učinka na splošno zdravje in počutje so Inki dobro poznali še eno macino dobro lastnost – njeno krepčilno učinkovanje na moško spolno moč. V času španske kolonizacije so maco uporabljali kot denar.

Maca

Pozitivne in zdravilne lastnosti ter učinki

Maca je bogata z bioaktivnimi spojinami, vključno z alkaloidi, polifenoli in glukozinolati, ki lahko pomagajo izboljšati zdravje na različne načine. Nekatere raziskave kažejo, da lahko maca izboljša duševno zmogljivost, poveča energijo in vzdržljivost, spodbuja spolno zdravje ter uravnava hormone in spodbuja plodnost.

Danes dobro poznamo kemijsko sestavo mace in številne zdravilne lastnosti, ki izhajajo iz nje. Znanstvene raziskave so potrdile njeno vlogo pri povečanju telesne energije takoj po zaužitju. Odkrile so tudi, da povečuje odpornost, krepi imunski sistem in preprečuje stres. Nekatere snovi v maci vplivajo na hormonski sistem ter posledično na metabolizem, energijsko stanje organizma, rast, spolno moč (izotiocianat), plodnost (glukozinolat) in splošno počutje. Po zaslugi vsebnosti vitaminov B1, B2, B12 in C uživanje mace uravnava srčni utrip, pomaga pri zdravi rasti celic in pospešuje proizvajanje rdečih krvničk.

Izboljšanje spolnega zdravja in plodnosti

Mnoge študije kažejo, da lahko Maca izboljša spolno delovanje. Povečuje libido pri moških in ženskah ter izboljšuje kakovost sperme, kar lahko pomaga izboljšati moško plodnost. Poleg tega lahko zmanjša simptome menopavze pri ženskah.

- Oglas -

Podpora duševnemu zdravju

Maca lahko pomaga izboljšati vaše razpoloženje. Vsebuje flavonoide, ki so bili povezani z zmanjšanjem simptomov depresije in izboljšanjem duševne jasnosti.

Izboljšanje energije in vzdržljivosti

Eden od najbolj znanih učinkov Mace je njen pozitiven vpliv na energijske ravni telesa. Redno uživanje mace lahko poveča vzdržljivost in energijo brez občutka živčnosti, kot ga lahko povzroči kofein. Zato jo nekateri uživajo namesto kave.

Podpori tudi zdravje kože

Maca lahko zmanjša občutljivost kože na UV žarke, kar je koristno za preprečevanje poškodb kože zaradi sonca. Poleg tega lahko zahvaljujoč svojim antioksidativnim lastnostim zmanjša akne in kožne madeže.

Ohranite zdravo telesno težo

Maca je dobra novica za vse, ki se radi sladkate z ogljikovimi hidrati, hkrati pa želite ohraniti primerno težo. Uživanje mace namreč pospešuje presnavljanje ogljikovih hidratov. Z veliko vlakninami, ki pospešujejo prebavo, pomaga pri izločanju strupenih snovi iz telesa. Poleg že naštetih vitaminov vsebuje tudi kalcij, natrij, kalij, fosfor, cink, mangan, magnezij in bizmut. Koncentracija kalcija v maci je večja kot v kravjem mleku. Po zaslugi vsebnosti kalcija uživanje mace krepi kosti in zobovje ter ugodno vpliva na delovanje živčnega in krvožilnega sistema. vsebuje tudi železo, zato je dobrodošel dodatek na jedilniku v primeru slabokrvnosti.

Maca

Maca učinkuje antistresno

Eden od osupljivih učinkov uživanja mace je njeno izjemno ugodno delovanje na trenutno počutje, ki ga je, po besedah mnogih uživalcev, mogoče začutiti praktično takoj, ko jo začnemo jemati. Maca namreč zmanjšuje raven stresnega hormona kortizola v telesu. Ko se raven kortizola zmanjša, to vpliva na povišanje količine kortizolu nasprotnega serotonina, znanega tudi kot hormon sreče. Zaužitje mace sproži v telesu kemijski proces, po zaslugi katerega se počutimo bolj zadovoljni in bolj polni energije.

Ni naključje, da maco uživajo mnogi rekreativni in profesionalni športnik,i in da je obvezen del jedilnika Nasinih astronavtov. Antistresno delovanje mace je med drugim potrdila raziskava iz leta 2008, izvedena na 20 prostovoljcih, ki jih je mučila depresija. Izboljšanje razpoloženja po zaslugi uživanja mace pri ženskah v menopavzi je opazila raziskava revije Menopause. Ženske, ki so jemale maco 14 dni, so bile manj anksiozne in depresivne od tistih, ki so dobivale placebo. Maca je po rezultatih te raziskave izboljšala tudi njihov libido.

Kako uživamo maco?

Zdravilne snovi mace so zbrane v korenini srčaste oblike. Korenino uživamo surovo, zgolj posušeno in zmleto. Obstaja več vrst, med drugimi rumena, rdeča in črna maca. Črna maca se še posebej priporoča za pospeševanje plodnosti in ima od vseh največji učinek pri pospeševanju hormonskih procesov, rdečo pa s pridom uživajo moški, ki imajo težave s prostato.  Sicer kvaliteta mace ni toliko odvisna od vrste kot od višine, na kateri rastlina raste.  Višje gojena maca vsebuje večjo koncentracijo zdravju koristnih učinkovin kot tista, ki raste nižje.

Dobimo jo v trgovinah z zdravo prehrano v obliki tablet, tekočega izvlečka ali v obliki praška. Slednji je še posebej priročen, saj ga lahko uporabljamo kot dodatek (hladnim) jedem. Presnojedci maco pogosto uporabljajo kot dodatek naravnim sokovom, smoothijem in šejkom. Perujci jo včasih pripravljajo tudi kuhano, v Ameriki pa lahko v trgovinah kupite celo macino pivo.

Botanične lastnosti

Botaniki maco poznajo pod imenoma Lepidium meyenii  in L. peruvianum. Druga oznaka je danes pogostejša in označuje maco, kot jo poznamo danes: ne več zgolj divje rastočo, pač pa v veliki meri udomačeno in gojeno rastlino. Zgornji del rastline ima obliko listne rozete. Listi so nekoliko podolgovati in zaviti. Rastlina ne raste v višino, ampak se stiska k tlom. Macina korenina pogosto spominja na redkvico, čeprav imajo nekatere rastline tudi korenine drugačnih oblik. Za dobro rast rastlina potrebuje hladno podnebje in prst, skopo s hranili, v kateri sicer uspevajo le redke rastline.

Maca

Hranilna vrednost

Maca je sestavljena iz približno 60-odstotkov ogljikovih hidratov, 10-odstotkov beljakovin, 8,5 -odstotkov prehranskih vlaknin in 2,2-odstotkov maščob. Bogata je s kalcijem in kalijem, vsebuje pa tudi železo, jod, baker, mangan, cink. V njej najdemo pomembne maščobne kisline, vključno z linolensko, palmitinske kisline in oleinske kislino. Vsebuje selen in magnezij ter polisaharide. Za učinkovitost na področju spolnih funkcij je zaslužna spojina p-metoksibenzil isothiocianat.

Pozitivni učinki rednega uživanja mace:

 • večja energičnost,
 • večja vzdržljivost,
 • boljše razpoloženje,
 • večja plodnost (pri moških in pri ženskah),
 • blažje hormonske težave pri ženskah (PMS, menopavza),
 • manj stresa,
 • boljša kvaliteta krvi,
 • hitrejše zdravljenje ran,
 • bolj gladka koža,
 • boljši spomin in sposobnosti učenja,
 • manjše tveganje za nastanek rakavih obolenj ter bolezni srca in ožilja.

Maca za več energije in vzdržljivost

Maca je priljubljena med športniki in fitnes navdušenci zaradi njenih domnevnih lastnosti za povečanje energije in vzdržljivosti. Nekatere študije kažejo, da lahko maca izboljša fizično zmogljivost, poveča mišično maso in moč, ter pomaga pri hitrejšem okrevanju po vadbi.

Kakšno maco izbrati?

Pogoj, da Maca vsebuje zadostno količino zdravilnih učinkovin, je gojenje na čim višji višini z metodo kolobarjenja, pri kateri pridelek posejejo le vsakih pet. Zelo pomembno je tudi, da se maca na naraven način suši na soncu dva meseca. Način sušenja tudi pomembno vpliva na kakovost mace. Industrijski pristop strojnega sušenja mace, kakršen se zaradi znižanja stroškov uporablja v večini izdelkov iz industrijsko razvitih držav, spremeni razmerja sestavin kot tudi zmanjša njihovo učinkovitost. Zato moramo biti pri nakupu pozorni in po možnosti kupiti maco, ki je v celoti na tradicionalen način pridelana in predelana  v Peruju.

Najkakovostnejša Maca raste na planoti Junin v okolici kraja Ninacaca (nad 4000m), od koder po zgodovinskih podatkih tudi izvira kultivirana oblika mace. Količine in razmerja učinkovin v maci  so pogojena z mineralno sestavo tal, nadmorsko višino ter vremenskimi in temperaturnimi pogoji. Maco, z vsebnostjo aktivnih snovi kakršne ima maca s planote Junin, so brezuspešno  poiskušali gojiti tudi drugje po svetu. Maca bi uspevala tudi na naših vrtovih, podobne oblike in okusa, vendar z zanemarljivimi količinami za človeški organizem pozitivnih snovi. Maco gojijo tudi na nižje ležečih predelih Peruja in Bolivije. Na ta način sicer zmanjšajo stroške pridelave in transporta ter posledično pocenijo končni produkt, hrati pa izničijo bistvo Mace in večino njenih pozitivnih lastnosti.

Pogosta vprašanja o Maci

Kaj je Maca?

Maca je rastlina, ki izvira iz Perua, in je znana po svojih številnih zdravilnih lastnostih. Tradicionalno se uporablja kot tonik za splošno dobro počutje in povečanje energije.

Kakšne so zdravstvene koristi uživanja Mace?

Maca korenina je priznana zaradi svojih adaptogenih lastnosti, ki pomagajo telesu, da se prilagodi stresu. Poleg tega lahko spodbuja spolno zdravje, izboljšuje razpoloženje, povečuje energijo in izboljšuje splošno fizično vzdržljivost.

Kako naj uživam Maco?

Maca korenina je na voljo v različnih oblikah, vključno s praškom, kapsulami in tinkturami. Prašek je priljubljen in ga lahko dodate v smutije, ovseni kaši ali drugim obrokom. Priporočljivo je začeti z manjšo količino in postopoma povečevati odmerek.

Ali ima Maca kakšne neželene učinke?

Čeprav je Maca korenina večinoma varna za uživanje, lahko nekateri ljudje občutijo neželene učinke, kot so prebavne težave ali nespečnost. Vedno je priporočljivo začeti z manjšim odmerkom in opazovati morebitne reakcije telesa.

Je Maca primerna za nosečnice ali doječe matere?

Pred uživanjem Mace med nosečnostjo ali dojenjem je priporočljivo posvetovati se z zdravnikom. Čeprav so raziskave o varnosti Mace med nosečnostjo omejene, je vedno bolje biti previden.

.

NAJNOVEJŠE