0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNačini razstrupljanja telesa

Načini razstrupljanja telesa

MORDA VAS ZANIMA

Razstrupljanje telesa je proces izločanja toksinov, ki ga naše telo naravno neprestano izvaja. Ker pa v sodobnem življenju v telo prihaja tako velika količina toksinov, da jih telo samo težko predela, je nujno, da mu pomagamo z nekaj spodbude od zunaj.

- Oglas -

Razstrupljanje telesaStrupi, ki prihajajo v naše telo

V vsakdanji prehrani ljudje uporabljamo veliko sintetičnih snovi. Večinoma jih v telo vnašamo nevede oziroma ne da bi premišljevali o tem, da gre za snovi, ki so na dolgi rok toksične. Številne snovi, ki jih prehranska industrija predstavlja kot varne, imajo posledice. Študije, ki preučujejo škodljive učinke, pogosto zanemarijo dolgoročno uporabo, poleg tega pa pogosto zanemarijo sinergijske učinke posameznih snovi. Toksini, ki se predstavljajo kot netoksični, so pesticidi, insekticidi, barvila, herbicidi, antibiotiki in težke kovine. V telesu imamo encim citokrom P-450, ki spreminja toksine, ki so topni v maščobah, v toksine, topne v vodi, da jih telo lahko izloči. Za vsako sintetično molekulo telo potrebuje encim citokrom P-450, da lahko izloči te toksine. Če telo toksinov ne more izločiti, se nalagajo v maščobah, npr. v dojkah in možganih. Naš organizem je zaradi nalaganja toksinov vse bolj obremenjen. Najpogostejše težave, ki jih čutimo kot posledico tega, so glavoboli, slaba prebava, alergije, prekomerna teža, depresija, tesnoba.

Kako preprečiti nalaganje toksinov?

Razstrupljanje telesa ali detoksifikacija je naraven proces. Vsako telo ima sposobnost, da samo po naravni poti opravi s strupi, ki prihajajo vanj od zunaj. Vendar pa v kontekstu sodobnega življenja v telo vnašamo tako veliko količino strupov, da jih telo ne more vseh predelati brez naše pomoči. Da bi telesu pomagali odpraviti strupe, si pomagamo s terapijami za razstrupljanje telesa. Nekateri se terapij razstrupljanja lotevajo z odporom, saj menijo, da se je prenaporno držati strogega režima prehranjevanja. V resnici ni nobene potrebe, da v procesu razstrupljanja telesa trpite. Nekatere očiščevalne terapije dovoljujejo, da običajni način prehranjevanja nadomestite z dvema tekočima in enim trdnim obrokom na dan in tako lažje zdržite skozi ves proces, kot če bi bili popolnoma brez hrane. Pomembno je le, da se v okviru procesa prečiščevanja telesa izogibate hrane, ki vsebuje aditive, konzervanse in druge kemikalije. Še posebej priporočljivo je, da uživate sveže organske sestavine.

Kako pogosto izvajamo program detoksifikacije?

Različni programi razstrupljevanja oziroma detoksifikacije trajajo različno dolgo. Nekateri prisegajo na redne enodnevne poste enkrat na mesec, drugi enkrat na leto priporočajo postenje, ki traja najmanj en teden. Urugvajski kardiolog dr. Alejandro Junger, avtor trenutno popularnega programa detoksifikacije Clean, priporoča, da se postimo tri tedne. Jungerjeva očiščevalna terapija je sestavljena iz uživanja smoothijev, juh, sokov iz sadja in zelenjave in celo iz nekaterih vrst mesa ter rib. Ne glede na to, za kateri način razstrupljanja se boste odločili, ni dobro, da spremembo v prehranjevanju uvedete kar čez noč. Telo pripravite na razstrupljanje z dvema dnevoma lahke prehrane, ki jo dopolnjuje s pitjem večjih količin vode. Dobro je tudi, da se pred pričetkom detoksifikacijske terapije o njej posvetujete z zdravnikom.

- Oglas -

Vrste razstrupljevalnih terapij

Vodni post

Če menite, da ste dovolj samodisciplinirani, se odločite za vodni post. Pitje vode velja za enega najbolj učinkovitih načinov razstrupljevanja telesa. Pri tem je treba vzeti v obzir dejstvo, da ima takšen post pri današnjem načinu prehranjevanja lahko tudi negativne posledice. Ko uživamo zgolj vodo, se v tkiva sproščajo toksini iz vsega telesa, kar ima lahko neprijetne posledice za zdravje, z vodo pa tudi izpiramo nekatere koristne snovi. Če je teh snovi (npr. mineralov) v telesu zaradi načina prehranjevanja že tako premalo, imamo lahko zaradi pretiranega vnašanja vode v telo stranske učinke, npr. mišične krče. Naštetim neprijetnostim se lahko izognemo tako, da namesto same vode uživamo ob postu vodo z limono, temnim javorjevim sirupom ali kajenskim poprom. Takšen post lahko izvajate dlje časa. V primeru, da želite telo popolnoma očistiti, vztrajajte, dokler zdržite (a le do zdrave mere razumnega). Dodatki vodne strupe, ki se izpustijo v kri, pomagajo izločiti iz telesa in na ta način preprečijo ponovno absorpcijo v telo.

Post s sadnimi sokovi

Post sadnimi sokovi je zelo primeren za vse, ki se jim zdi, da zgolj ob vodi ne bi mogli zdržati. Pri sadnem postu lahko uživate zeliščne čaje in sadne sokove. Sokov ne kupujte – pripravite jih sami iz svežega sadja ali iz v vodi kuhane zelenjave. Gre za bistre sokove brez sadnih ali zelenjavnih koščkov! Za kvaliteten post je dobro temeljito preučiti količino vitaminov in mineralov, ki jih zaužijete s posameznim sokom. Če razstrupljanje s sadnimi sokovi načrtujete za dlje časa, je dobro, da zraven uživate nadomestke mineralov.

Razstrupljanje in sadni sokovi

Post z gostimi sadnimi sokovi

Pri tem postu namesto bistrih uporabimo goste sokove, kar pomeni, da tekočini dodamo zmiksane ostanke sadnega oziroma zelenjavnega mesa. Takšno očiščevanje je sicer udobnejše, saj je meso polno vlaken zaradi česar med postom ne boste lačni, vendar pa ni tako učinkovito kot post z zgolj uživanjem bistrih tekočin. Pri postu z gostimi sokovi se strupi počasnejše izločajo iz telesa, ker telo potrebuje več energije za prebavo. Zlato pravilo vseh postov, pri katerih je vključeno uživanje trde hrane, je, da zadnji obrok pojeste vsaj 2 uri pred spanjem. Pomembno je tudi, da med vašim večernim in jutranjim obrokom mine vsaj 12 ur, saj prebavni sistem potrebuje dovolj časa za počitek.

- Oglas -

Jabolčni sokAjurvedski razstrupljevalni tretma

Pri tem razstrupljevalnem programu vam strokovnjak glede na vaš telesni tip določi, s čim se lahko prehranjujete v procesu razstrupljanja telesa. Pri tej terapiji se živila uživajo kuhana, kar nekoliko upočasni proces detoksifikacije. Vendar pa naj vas počasnejši proces ne odvrne, saj je včasih na račun dolgoročnosti bolje, da se projekta lotite manj intenzivno.

Terapija z očiščevalnimi pripravki

Na tržišču so na voljo nekateri pripravki, s pomočjo katerih lahko izvedete proces očiščevanja. Gre za posebne praške, iz katerih pripravite frape, ki vsebuje dnevno potrebno količino beljakovin, masti in ogljikovih hidratov ter antioksidante, vitamine in minerale, ki koristijo jetrom. Prednost te metode je enakomeren vnos snovi, ki pomagajo nevtralizirati strupe.

Učinki razstrupljanja telesa

Terapije za razstrupljanje telesa imajo številne ugodne učinke, ki jih boste opazili že po prvem postenju. Če se boste držali pravil in rokov postenja, boste po postu/postih vitkejši, vaša koža bo čvrstejša in bolj bleščeča, beločnice bodo bolj bele, ponoči boste trdneje spali. Detoksifikacija pogosto ugodno vpliva na kronične bolezni, katerih simptomi se ob programu razstrupljanja pojavljajo redkeje in v manj intenzivni obliki. Postenje z vodo enkrat na mesec včasih spremeni okus za prehrano – dišati vam prične bolj zdrava prehrana, (pre)mastni in (pre)sladki obroki se vam uprejo. To teorijo nekateri nutricionisti razlagajo z mnenjem, da lahko šele po razstrupljevalni terapiji začutimo resnične potrebe telesa.

.

NAJNOVEJŠE