Lepota & kozmetikaEko modni trendi

Eko modni trendi

MORDA VAS ZANIMA

Trajnostno naravnana ekološka moda ali eko moda je del trajnostne filozofije, katere cilj je ustvarjati v duhu ohranjanja okolja in socialne odgovornosti.

- Oglas -

Eko moda in oblačilaV skladu z načeli eko mode naj bi bil vsak proizvod narejen tako, da nobena faza v procesu njegovega nastajanja ne bi vključevala dejavnosti, škodljivih okolju, živalim in človeku. Da je eko moda trajen trend in ne zgolj muha enodnevnica, je Vogue napovedal že v majski številki leta 2007. Medtem ko so prvi koraki k varovanju okolja s pomočjo mode vključevali predvsem akcije z namenom zbiranja donacij za okoljevarstvene organizacije, se je danes to nekoliko spremenilo. Danes v modi eko usmerjenost pomeni predvsem pazljiv izbor materialov, proizvajalcev in prodajalcev, ki naj bi končen izdelek naredili v skladi z eko načeli. Modni oblikovalci, ki so trajnostno naravnani, skušajo preko mode in modnega ustvarjanja vplivati na socialne razmere v modnem svetu. Kar je še kako pomembno, saj se v skladu s podatki neprofitne organizacije Earth Pledge pri predelavi materialov v tekstil uporabi najmanj 8000 kemikalij, 25 odstotkov vseh pesticidov pa je uporabljenih za gojenje neorganskega bombaža. Vse to povzroča veliko škodo ljudem in okolju. Kaj vse je torej eko moda? K eko modi sodijo oblačila, ki so narejena po veganskih standardih, etično proizvedena oblačila, oblačila, nastala tako, da ohranjajo nacionalno kulturo (npr. iz idrijske čipke), oblačila, narejena v duhu pravične trgovine, oblačila iz organskih materialov, oblačila iz recikliranih materialov ter vintage oziroma second hand oblačila. Kateremu od kriterijev ustreza posamezen izdelek, lahko preverite po certifikatih, navedenih na oblačilih.

Naravni materiali

Naravni materiali so tisti, ki jih najdemo v naravi. Njihova uporaba ne bazira na nafti. Delimo jih v dve skupini – rastlinsko in živalsko. Najbolj razširjen rastlinski material je bombaž, najbolj razširjen živalski material pa volna. Nekateri proizvajalci materiale reciklirajo tako, da poberejo ostanke iz tekstilnih tovarn in jih znova predelajo. Čeprav ima bombaž velik ogljični odtis zaradi njegove vzgoje in predelave, je organski bombaž obravnavan kot eko izbira, saj njegova pridelava ne vključuje pesticidov in drugih kemikalij. Nekateri eko oblikovalci eksperimentirajo z bambusovimi vlakni, vendar pa je v spreminjanju trdega bambusa v mehka vlakna potrebnih toliko kemikalij, da bi težko govorili o res eko materialu. Eden od najboljših eko modnih materialov je konoplja, vendar pa jo v mnogih državah, tudi pri nas, kmetje lahko gojijo le v omejenih količinah. Na videz kontradiktorno, a resnično je, da umetni materiali onesnažujejo manj kot naravni. Prvič zato, ker za pridobivanje ne potrebujemo gojenja rastlin. S procesom predelave, tehnologijo, imenovano AirDye, je odpadel tudi zadržek zaradi uporabe vode v procesu barvanja in tiskanja blaga (gojenje bombaža, na primer, zahteva ogromno vode).

Pristaši eko mode

Med znanimi osebnostmi, ki prisegajo na eko modo, so modna oblikovalka Stella McCartney, pevec Bono in še nekateri drugi. Eko modele rade oblečejo zvezdnice, kot so Natalie Portman, Cameron Diaz, Alicia Silverstone, Adrian Grenier, Jennifer Aniston in Salma Hayek. Eko modo obožuje glavna igralka v seriji Kosti Emily Deschanel. Še posebej ljube so ji znamke Loyale , Bahar Shapar, Organic by John Patrick, Linda Loudermilk in Ecoskin. Emma Watson ima svojo lastno eko linijo oblačil. Prvo eko linijo je ustvarila za blagovno znamko People Tree. Kolekcija je bila izdelana iz certificiranega organskega bombaža, ki ga ročno pridelujejo v okviru pravične trgovine, ter obarvana z naravnimi barvili. Drugo eko linijo je naredila v sodelovanju z znano modno hišo Ferretti.

Zelene modne znamke

Eko modnih revij danes več ne manjka. Eko dogodke srečujemo na newyorškem tednu mode, na modnih vrhuncih v Riu, v Miamiju se odvija Green Fashion Show, modni dogodek, posvečen izključno eko modi. Eko trendu se ne morejo izogniti niti multinacionalke, kot je H&M. Ta je pri modnih kosih, ki so nastali v sodelovanju z modno hišo Lanvin in smo jih imeli na policah trgovin v letu 2010, uporabil tudi ostanke blaga in iz njih izdelal kolekcijo oblačil za leto 2011. Modne znamke, ki se ukvarjajo zgolj z eko oblačili, postajajo nove zvezde modnega trga. Zvezdniški status med eko znamkami nosijo znamka Annie Greenabelle, ki kombinira organske materiale in recikliranje, med končnimi izdelki pa blestijo eko večerne obleke, brez katerih boginja zelene mode enostavno ne more, znamka Edun, ki sta jo ustvarila Bono in njegova žena Ali Hewson leta 2005, in Katharine Hamnett, oblačila oblikovalke, sloveče po modnih inovacijah in uporabi organskega bombaža. Slednja je osvojila modni svet predvsem s svojimi majicami z eko usmerjenimi napisi. Med najbolj priljubljenimi eko znamkami na svetu so še etično usmerjen People tree, Kuyichi, Ciel, Beyond skin in še nekatere druge. Eko moda je dostopna tudi pri nas. Med odmevnimi dogodki, povezanimi z eko modo. je na primer Ljubljanski Vintage vikend, o katerem lahko več preberete na www.vintagevikend.com. Na voljo so oblačila iz organskih materialov, na primer oblačila iz konoplje (https://www.hannah-biz.si/). Počasi, a zanesljivo prihaja k nam vedno več znamk, ki nosijo oznako eko. Nedvomno jih bo v prihodnje vsako leto več.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×