0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMenopavza: Celovit pristop za lajšanje simptomov

Menopavza: Celovit pristop za lajšanje simptomov

MORDA VAS ZANIMA

Obstaja veliko mitov, povezanih z menopavzo. Vendar pa se morate zavedati, da ni dveh enakih žensk, kar pomeni, da je menopavza vedno nekoliko specifična oziroma da jo vsaka ženska doživlja nekoliko drugače. Tako ni potrebe, da se zaradi zgodb, ki ste jih slišali, bojite tega obdobja v svojem življenju …

- Oglas -

Menopavza se lahko začne pri zelo različnih letih

Prehod v menopavzo se v povprečju začne okoli 51. leta starosti. Vendar pa je to zgolj povprečje. Tako se prvi znaki menopavze pri mnogih ženskah pojavijo že po 40. letu, spet druge pa doživijo prehod v menopavzo šele proti koncu petdesetih. Nekateri možni vzroki za zgodnjo menopavzo so kajenje, prestana kemoterapija ali kirurška odstranitev jajčnikov. Poleg tega pa je mogoče začetek menopavze okvirno napovedati tudi na podlagi tega, kdaj približno se je to obdobje pričelo za vašo mamo in babico. O menopavzi sicer uradno govorimo takrat, ko ženska nima menstruacije vsaj leto dni. Pri nekaterih ženskah sicer prehod v menopavzo traja tudi več let. Menstruacija lahko v tem obdobju izgine in se nato spet pojavi.

Nimajo vse ženske težav z vročinskimi oblivi in nočnim znojenjem

Menopavzo se velikokrat povezuje z vročinskimi oblivi in povečanim znojenjem ponoči. Čeprav sicer drži, da sta omenjena simptoma zelo pogosta, pa ju ne doživljajo vse ženske. Pojavljata se pri približno 70–75 odstotkih žensk, ki so v obdobju prehoda v menopavzo. Poleg tega pa težava pri mnogih ženskah ni zelo intenzivna oziroma pretirano moteča.

Menopavza in vročinski oblivi

Lahko resnično pomaga zgolj nadomestna hormonska terapija?

Veliko žensk, ki se ob prehodu v menopavzo soočajo z zelo intenzivnimi simptomi, vidi rešitev le še v nadomestni hormonski terapiji. Vendar pa obstaja večinoma tudi precej naravnih možnosti, kako ublažiti simptome. Raziskave so na primer pokazale, da lahko redna telesna aktivnost pomaga pri vročinskih oblivih in razpoloženjskih motnjah, povezanih z menopavzo, hkrati pa je telovadba koristna tudi za kakovostnejši spanec, manj težav z utrujenostjo in za lažje uravnavanje telesne teže. Pomagajo lahko tudi določena zelišča in več rastlinske hrane, poleg tega pa je pomembno, da se izogibate kajenju in prekomernim količinam alkohola.

- Oglas -

Pogosta strahova: poviševanje telesne teže in upad libida

Prehod v menopavzo še ne pomeni konca vaše spolno aktivne dobe. Morda boste sicer določeno obdobje opažali, da je vaš libido nekoliko upadel, vendar pa si lahko tudi tu pomagate z različnimi naravnimi možnostmi. Hkrati pa vas lahko tolaži dejstvo, da se pri večini žensk stanje sčasoma normalizira. Prav tako pa ni nujno, da se zaradi menopavze zredite. Hormonske spremembe sicer pri večini žensk res povzročijo upočasnitev metabolizma, vendar pa lahko z urejeno prehrano in rednim gibanjem kljub temu ohranjate zdravo telesno težo. Dobro je, da aerobno vadbo kombinirate z vajami za moč, ki bodo med drugim zmanjšale tveganje za upadanje kostne gostote.

Kaj pravijo številke?

Našla sem čudovito statistiko, da je skoraj polovica ameriških žensk v menopavzi, kar dejansko pomeni, da mnogo žensk išče varne in učinkovite terapije za ublažitev njenih simptomov. Povprečna starost v menopavzi, ki je opredeljena kot obdobje brez menstruacije najmanj 12 mesecev, je 51 let. Vendar se perimenopavzni simptomi (tisti, ki povzročajo menopavzo) pogosto začnejo v 40. letih ali celo prej. Ocenjuje se, da približno 75 odstotkov žensk preživi približno dve leti z navali vročine, kakih 25 odstotkov pa jih ima pet let ali več. Pogosti simptomi menopavze so tudi depresija, utrujenost, suha vagina, srčne palpitacije in nihanja razpoloženja. Tudi v postmenopavzi se lahko nadaljuje več teh simptomov.

Menopavza in naturopatija

Naturopatski pristop je pomagati ženskam skozi ta prehod z naravnimi pristopi, ki spodbujajo uravnoteženje lastnih notranjih hormonov. Obstaja veliko orodij za celovito uporabo, s katerimi bi lahko pomagali milijonom žensk, ki iščejo podporo. Farmacevtska industrija namreč še vedno, prek zdravnikov, spodbuja svoje tvegano farmacevtsko zdravljenje za simptome menopavze in s tem tudi uničuje naše zdravje. Na primer: če poveste svojemu zdravniku, da imate navale vročine, vam bo verjetno predpisal antidepresiv. Selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina ali SSRI – vključno z zdravili prozac, zoloft, paxil in effexor – manipulirajo s telesno ravnjo serotonina in posledično lahko zmanjšajo oblivanje.

Seveda pa za upad vročinskega oblivanja na takšen način lahko plačamo precej visoko ceno. Možni neželeni učinki teh težkih zdravil vključujejo agitacijo (hudo tesnobo, ki se lahko pojavi pri raznih duševnih motnjah, posledica je motorični nemir), samomorilne misli, slabost, drisko, nespečnost, zmanjšano spolno željo in zapozneli orgazem ali nezmožnost za orgazem. Ta zdravila so celo povezali z izgubo kostne gostote in s povečanim tveganjem za nastanek raka dojke. Za nekatere ženske so neželeni učinki tako hudi, da so še slabši od vročinskega oblivanja, ki so se ga hotele prvotno znebiti.

V nasprotju s tem, kar vam povedo reklame oziroma oglaševanje zdravil in sami zdravniki, zdravil za lajšanje simptomov menopavze sploh ni treba uporabljati. Sprememba prehrane, prehranska dopolnila, redna telesna vadba in druge naravne terapije, vključno z bioidentičnimi hormoni, lahko pripomorejo k ohranjanju uravnoteženih hormonov.

- Oglas -

Rastlinska živila

Pri naturopatskih pristopih ne potrebujemo nikakršne sintetično-kemične obdelave. Preprosto jemo več ekološko pridelanih rastlinskih živil, kot so stročnice, zelenjava, sadje, cela zrna, oreščki in semena, ker vsebujejo rastlinske kemikalije, ki uravnavajo hormone, znane kot fitoestrogeni. Tudi lanena semena vsebujejo fitoestrogene in so bila v študijah prikazana kot dobro sredstvo za zmanjšanje vročinskega oblivanja. V neki študiji ženske niso imele vročinskega oblivanja, ko so vsak dan zaužile 40 g lanenih semen. Fermentirana sojina hrana, kot so tofu, miso in tempeh, tudi lahko pomaga zmanjšati navale vročine.

Zelišča, ki pomagajo pri menopavzi

Zelišča za menopavzo

Tudi zelišča lahko ublažijo simptome menopavze. Grozdnata svetlika (Cimicifuga racemosa) lajša veliko simptomov menopavze, vključno z vročinskim oblivanjem, anksioznostjo, nespečnostjo, srčnimi palpitacijami in depresijo. Dnevno vzamemo 40–80 mg standardiziranega ekstrakta.

Koren mace (Lepidium meyenii) ima bogato zgodovino uporabe v Peruju, saj pomaga ženskam skozi prehod v menopavzo. Več dvojno slepih in s placebom nadzorovanih študij kaže, da lahko resnično pomaga pri vročinskem oblivanju in številnih drugih simptomih menopavze. Jemati je moramo od 1.000 do 2.000 mg dnevno.

Še en edinstven zeliščni ekstrakt je črna detelja (Trifolium pratense). Po raziskavah namreč to učinkovito alternativno zdravljenje za menopavzo deluje za lajšanje vročinskega oblivanja, vaginalne suhosti in tesnobe. Vzeti moramo 40 mg ekstrakta dvakrat dnevno.

Navadna konopljika (Vitex agnus-castus) pomaga pri pogostih simptomih menopavze, kot sta vročinsko oblivanje in nočno znojenje, in je učinkovita tudi za predmenopavzne simptome. Na splošno priporočam standardiziran ekstrakt 80–240 mg na dan.

In razmislite o rastlini kwao kreu (Pueraria mirifica), ki so jo v preteklosti uporabljali na Tajskem (od koder izvira) za pomlajevanje zaradi njenega estrogenskega delovanja. Ta članica družine stročnic vsebuje fitoestrogene, ki uravnavajo hormone. Neka študija je pokazala, da 50–100 mg na dan v šestih dneh učinkovito zmanjša vročično oblivanje in nočno znojenje.

Tu velja omeniti, poleg nekaterih že zgoraj omenjenih, še nekatera druga zeliščna zdravila, katerih uporaba se priporoča za blaženje težav v času menopavze. Poleg estrogenov se med menopavzo v telesu zmanjšajo tudi količine progesterona, kar je manj splošno znano. Poleg zelišč za spodbujanje izločanja estrogenov so pri odpravljanju težav, povezanih z menopavzo, pomembna tudi zelišča, ki spodbujajo izločanje progesterona, saj ti hormoni pomagajo pri ohranjanju primerne gostote kosti in zmanjšujejo nevarnost za razvoj osteoporoze.

Življenjska moč je pomemben dejavnik

Ohranjanje življenjske moči je v menopavzi še posebej pomembno, saj številne težave izvirajo iz občutkov utrujenosti in duševne potrtosti. Ob slabem razpoloženju ali izčrpanosti lahko nekatera zelišča povrnejo telesno in duševno živahnost. Izvrstno zdravilo proti depresiji je na primer šentjanževka (Hypericum perforatum).

Navali vročine in nočno znojenje so največkrat posledica spreminjanja hormonskega ravnovesja, živčna izčrpanost pa lahko pogostost teh težav še poveča.

Tabela številka 1: Učinkovita zeliščna zdravila za težave v menopavzi ter priporočeni odmerki

ZDRAVSTVENA TEŽAVA/SIMPTOMIZELIŠČNA ZDRAVILA IN NAČIN JEMANJA
POMANJKANJE ESTROGENOV IN PROGESTERONAZelišče: navadna konopljika Zdravilo: jemljemo tablete ali vsako jutro z vodo po 20–40 kapljic tinkture.   Zelišče: neprava samorogova korenina (Chamaelirium luteum) Zdravilo: najbolje je jemati tablete. Namesto njih lahko od dva- do trikrat na dan vzamemo z vodo po 20 kapljic tinkture.   Zelišče: grozdnata svetlika Zdravilo: jemljemo tablete, namesto njih pa lahko trikrat na dan vzamemo z vodo po 25 kapljic tinkture. Drugi način: grozdnata svetlika se dobro dopolnjuje z nepravo samorogovo korenino. Zmešamo enaka dela tinktur vsakega zelišča in trikrat na dan spijemo z vodo po 1,5–2 ml.
DEPRESIJA IN ZMANJŠANA ŽIVLJENJSKA MOČZelišče: šentjanževka Zdravilo: trikrat na dan vzamemo z vodo po pol žličke tinkture.   Zelišče: navadni oves (Avena sativa) Zdravilo: vsak dan pojemo po 25–50 g ovsa v obliki ovsenih kosmičev, kaše ali drugih jedi. Drugi način: dodatno lahko pripravimo še poparek* iz ovsene slame. Razdelimo ga v 3 odmerke in jih spijemo čez dan.
NAVALI VROČINE IN NOČNO ZNOJENJEZelišče: pravi žajbelj (Salvia officinalis) Zdravilo: pripravimo poparek* in spijemo po 3 skodelice čez dan, še bolje pa ponoči, ko se te težave največkrat pojavljajo.   Zelišči: bela vrba (Salix alba) in grozdnata svetlika Zdravilo: izberemo eno izmed zelišč in jemljemo tablete ali zvečer z vodo po 1 žličko tinkture.   Zelišče: kitajska potonika (Paeonia lactiflora) Zdravilo: iz 20 g korenin pripravimo poparek v 750 ml vode in ga čez dan pijemo v majhnih požirkih.

*Poparek za 1 skodelico (običajna količina): 1 žlička (2–3 g) posušenega ali 2 žlički (4–6 g) svežega zelišča (ali zeliščne mešanice) v 1 skodelici vode (dobimo 1 odmerek).

Homeopatija

Ne smemo podcenjevati učinkovitosti homeopatskih zdravil za zmanjšanje simptomov menopavze. Eno izmed najpogostejših zdravil je sepia. Homeopatska sipina tinta ali sepia je primerna za ženske, ki jih obdobje menopavze duševno obremeni in jih pahne v stanje melanholije oziroma depresivnega pogleda na življenje. Sepia se priporoča tudi sicer v vseh obdobjih, ko za žensko nastopijo velike hormonske spremembe (puberteta, nosečnost, menopavza). Simptomi, ki predlagajo uporabo tega zdravila, vključujejo vročinsko oblivanje, nočno znojenje, suho vagino, razdražljivost, nizek libido in izčrpanost. Drugo splošno zdravilo, ki ga je treba upoštevati, je pulsatilla. Homeopatsko zdravilo pulsatilla je eno najpogosteje predpisanih zdravil. V tri četrt primerih se uporablja pri ženskih težavah in je tako imenovano žensko zdravilo. Ženske, za katere je primerno to homeopatsko zdravilo, se po navadi počutijo slabše v toplem vremenu in si želijo svež zrak. Lahko trpijo tudi zaradi nihanja razpoloženja in nemira ter se bolje počutijo v družbi. Po navadi hrepenijo po sladkarijah, kot je čokolada.

Meditacija

Bioidentični hormoni

Nedavna raziskava, ki jo je objavila družba Menopause v Journal of North American Menopause Society,je pokazala, da »lahko do 2,5 milijona žensk v starosti 40 let ali več uporablja bioidentično hormonsko terapijo, kar predstavlja od 28 do 68 odstotkov receptov za hormonsko terapijo«. Soglasje študije je bilo, da se je trg bioidentičnega hormonskega zdravljenja povečeval, in nasprotno, trg za neobdelane hormone, ki jih je odobrila FDA (vključno s sintetičnimi hormoni blagovne znamke, kot je Premarin), se je v zadnjem desetletju drastično zmanjšal.

Eden izmed najučinkovitejših naravnih hormonov za lajšanje simptomov menopavze čez pult je naravna progesteronska krema. Dvojno slepo preskušanje je pokazalo, da transdermalni (se vnaša skozi kožo) naravni progesteron v kremi zmanjša vročično oblivanje pri 83 odstotkih žensk. Običajno ženske uporabljajo ¼ čajne žličke (20 mg) na koži (po navadi podlakti) vsako jutro in zvečer. Če imajo še vedno mesečno perilo/menstruacijo, se ta terapija ustavi v tem času. Čeprav ni nadomestilo za kremo na osnovi progesterona, je bilo dokazano, da je prehranjevanje z visoko vsebnostjo vitamina C rahlo izboljšalo raven progesterona.

Naravni antidepresivi

Če imate menopavzo z anksioznostjo ali depresijo, je na voljo naravna pomoč. Poleg že omenjenih naravnih hormonskih uravnoteževalcev je lahko koristen tudi 5-hidroksitriptofan, znan tudi kot 5-HTP. To je kemični stranski proizvod protein in gradnik L-triptofana. Je naravna aminokislina, ki jo je možno narediti tudi na komercialen način iz semen afriške rastline (Griffonia simplicifolia), torej gre za naravno prehransko dopolnilo. 5-HTP je izredno pomemben pri biosintezi nevrotransmiterjev serotonina in melatonina. Uporablja se za zdravljenje motenj spanja, depresije, anksioznosti, migrene, napetosti, pri kompulzivnem prenajedanju, predmestrualnem sindromu (PMS), pomanjkanju pozornosti, hiperaktivnosti. Povečuje torej raven nevrotransmiterja serotonina, da se sprostijo možgani in se spodbuja boljše razpoloženje. Če ga jemljemo pred spanjem, lahko pomaga tudi pri odpravljanju nespečnosti. Tipični odmerek je 100 mg, ki ga vzamemo od dva- do trikrat na dan na prazen želodec.

Duhovni pristop. Ali lahko meditacija pomaga skozi menopavzo?

Mnogi verjamejo, da menopavza ni le fizična preobrazba, temveč tudi duhovna in čustvena, v kateri postanemo pametnejši in intuitivnejši. Po mnenju Lise Erickson, učiteljice meditacije, energetske delavke in blogerke, nam lahko med tem prehodom meditacija po čakrah pomaga odkriti vsa področja našega življenja, ki jim je morda treba posvetiti pozornost ali zdravljenje, preden vstopimo v stanje »modre ženske«. S hormonskimi premiki namreč pridejo tudi energijski premiki ali spremembe v čakrah (energetski centri telesa), pravi Ericksonova. Nekatere ženske poročajo, da čutijo dvig kundalinija ali »duhovne dvigajoče se energije« v čakrah, ki zrcalijo spremembe fizičnega telesa. Čakra, v kateri se čutijo ti vrelci energije, lahko ustreza temam iz našega življenja, ki so nepregledane oziroma nepredelane ali pa vsebujejo nezaceljene rane iz našega življenja.

Če meditiramo po svojih čakrah ali delamo z njimi na kakšen drug način, lahko čutimo v posameznih čakrah aktivno energijo. Po drugi strani se morda sploh ne zavedamo teh poškodb, vendar pa lahko v tem času njihove rezultate vidimo v vzorcih ali temah svojega življenja.

Preizkusimo svoje hormone

Hormonska neravnovesja lahko privedejo do vročinskega oblivanja, suhe vagine in redčenja, nočnega znojenja, nespečnosti, omotice, srčnih palpitacij, glavobolov, težav s spominom, zmanjšanega libida, težav z mehurjem in uriniranjem, nihanjem razpoloženja, depresije, tesnobe, utrujenosti in celo bolečin v sklepih. Idealno je, če lahko opravimo testiranje hormonov, da ugotovimo, katera hormonska neravnovesja imamo, saj se razlikujejo pri vsaki ženski in v različnih stopnjah menopavze. Za ženske z blagimi do zmernimi simptomi menopavze so običajno dovolj le ustrezna prehrana, vadba in dopolnjevanje prehrane s prehranskimi dopolnili, zlasti zeliščnimi, ter homeopatska zdravila.

Uporaba naravne kreme s progesteronom se zdi zelo varna in učinkovita, če je potreben močnejši pristop. Prav tako so lahko koristni prekurzorski hormoni, kot sta pregnenolon (služi kot prekurzor drugih hormonov, vključno z dehidroepiandrosteronom (DHEA) in progesteronom)) in DHEA (dehidroepiandrosteron je najbolj razširjen hormon v človeškem krvnem obtoku in je odgovoren zlasti za proizvodnjo spolnih hormonov). Za ženske z ekstremnimi simptomi, ki se ne odzivajo na prehranska dopolnila, je uporaba bioidentičnega hormonskega zdravljenja zelo učinkovita. To še posebej velja za ženske, ki so imele odstranjene jajčnike že v zgodnjih letih, ali druge z zmerno do hudo osteoporozo.

Preberite tudi: Menopavza ali Mena: Konec? Ne, nov začetek!

.

NAJNOVEJŠE