Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Ekologija & okoljeNa polmaratonu v Londonu so bile plastenke za vodo povsem prepovedane

Na polmaratonu v Londonu so bile plastenke za vodo povsem prepovedane

MORDA VAS ZANIMA

V nedeljo, 16. septembra 2018, je v Londonu potekal polmaraton Harrow, ki si ga bodo udeleženci in gledalci zagotovo zapomnili tudi po tem, da je šlo za prvi večji tekaški dogodek, na katerem je bila v celoti prepovedana uporaba plastenk za vodo. Vendar pa tekmovalcem kljub temu ni pretila žeja ali celo dehidracija, saj so organizatorji ponudili zelo zanimivo alternativo …

- Oglas -

Vrečica z vodo Ooho

Tekmovalcem so bile na voljo biorazgradljive vrečice, napolnjene z vodo

Na koncu tekaških in drugih športnih prireditev se morajo organizatorji velikokrat spopasti s kupom plastenk, ki ostanejo na prizorišču. Večji ko je dogodek, večja je omenjena težava. Organizatorji londonskega polmaratona so na to mislili že vnaprej. Tako so se odločili za popolno prepoved plastenk. Namesto tega so pripravili tri postaje ob progi, na katerih so tekmovalcem delili majhne prozorne vrečice, imenovane Ooho. Gre za zanimivo inovacijo, ki je pritegnila že precej pozornosti in si prislužila kar nekaj nagrad za okolju prijazen dizajn.

Vrečice, napolnjene s filtrirano vodo, so namreč izdelane iz biorazgradljivega materiala, oziroma bolj natančno iz rjavih alg in kalcijevega klorida. Tako jih je mogoče preprosto zaužiti in s tem poskrbeti za oskrbo telesa z vodo, ne da bi pri tem nastali kakršni koli odpadki. Tudi če se vrečico po tem, ko izpijemo vodo, odvrže, pa se razgradi v približno 4–6 tednih. Pomembna prednost te »vodne vrečice« pa je zagotovo tudi ta, da je njena izdelava zelo preprosta in poceni. Tako gre za inovacijo, ki bo verjetno v prihodnje predstavljala pomemben prispevek k poskusom zmanjševanja plastičnih odpadkov.

Kaj pa bidoni za večkratno uporabo iz trajnejših in bolj ekoloških materialov?

Večina je odločitev organizatorjev polmaratona Harrow pozdravila, saj se vse več ljudi zaveda problema, ki ga predstavlja količina plastike, ki konča med odpadki. Kljub temu pa so nekateri opozarjali na to, da bi morali organizatorji tekačem ponuditi tudi možnost, da si med potjo napolnijo lastne steklenice. Čeprav bi to sicer res pomenilo, da bi nekateri poskušali uporabiti kar plastenke, pa mnogi tekači uporabljajo bidone iz trajnejših materialov, ki so namenjeni večkratni uporabi. Čeprav bo treba o tem, ali je popolna prepoved plastenk res smiselna, v prihodnje še nekoliko razmisliti, pa nekateri organizatorji športnih prireditev že razmišljajo o tem, da bi tudi sami na dogodkih ponujali biorazgradljive vrečice z vodo. Okoljevarstvo torej dobiva pomembno mesto tudi na športnih dogodkih.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×