0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNa polmaratonu v Londonu so bile plastenke za vodo povsem prepovedane

Na polmaratonu v Londonu so bile plastenke za vodo povsem prepovedane

MORDA VAS ZANIMA

V nedeljo, 16. septembra 2018, je v Londonu potekal polmaraton Harrow, ki si ga bodo udeleženci in gledalci zagotovo zapomnili tudi po tem, da je šlo za prvi večji tekaški dogodek, na katerem je bila v celoti prepovedana uporaba plastenk za vodo. Vendar pa tekmovalcem kljub temu ni pretila žeja ali celo dehidracija, saj so organizatorji ponudili zelo zanimivo alternativo …

- Oglas -

Vrečica z vodo Ooho

Tekmovalcem so bile na voljo biorazgradljive vrečice, napolnjene z vodo

Na koncu tekaških in drugih športnih prireditev se morajo organizatorji velikokrat spopasti s kupom plastenk, ki ostanejo na prizorišču. Večji ko je dogodek, večja je omenjena težava. Organizatorji londonskega polmaratona so na to mislili že vnaprej. Tako so se odločili za popolno prepoved plastenk. Namesto tega so pripravili tri postaje ob progi, na katerih so tekmovalcem delili majhne prozorne vrečice, imenovane Ooho. Gre za zanimivo inovacijo, ki je pritegnila že precej pozornosti in si prislužila kar nekaj nagrad za okolju prijazen dizajn.

Vrečice, napolnjene s filtrirano vodo, so namreč izdelane iz biorazgradljivega materiala, oziroma bolj natančno iz rjavih alg in kalcijevega klorida. Tako jih je mogoče preprosto zaužiti in s tem poskrbeti za oskrbo telesa z vodo, ne da bi pri tem nastali kakršni koli odpadki. Tudi če se vrečico po tem, ko izpijemo vodo, odvrže, pa se razgradi v približno 4–6 tednih. Pomembna prednost te »vodne vrečice« pa je zagotovo tudi ta, da je njena izdelava zelo preprosta in poceni. Tako gre za inovacijo, ki bo verjetno v prihodnje predstavljala pomemben prispevek k poskusom zmanjševanja plastičnih odpadkov.

- Oglas -

Kaj pa bidoni za večkratno uporabo iz trajnejših in bolj ekoloških materialov?

Večina je odločitev organizatorjev polmaratona Harrow pozdravila, saj se vse več ljudi zaveda problema, ki ga predstavlja količina plastike, ki konča med odpadki. Kljub temu pa so nekateri opozarjali na to, da bi morali organizatorji tekačem ponuditi tudi možnost, da si med potjo napolnijo lastne steklenice. Čeprav bi to sicer res pomenilo, da bi nekateri poskušali uporabiti kar plastenke, pa mnogi tekači uporabljajo bidone iz trajnejših materialov, ki so namenjeni večkratni uporabi. Čeprav bo treba o tem, ali je popolna prepoved plastenk res smiselna, v prihodnje še nekoliko razmisliti, pa nekateri organizatorji športnih prireditev že razmišljajo o tem, da bi tudi sami na dogodkih ponujali biorazgradljive vrečice z vodo. Okoljevarstvo torej dobiva pomembno mesto tudi na športnih dogodkih.

.

NAJNOVEJŠE