Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Ekologija & okoljeNa polmaratonu v Londonu so bile plastenke za vodo povsem prepovedane

Na polmaratonu v Londonu so bile plastenke za vodo povsem prepovedane

MORDA VAS ZANIMA

V nedeljo, 16. septembra 2018, je v Londonu potekal polmaraton Harrow, ki si ga bodo udeleženci in gledalci zagotovo zapomnili tudi po tem, da je šlo za prvi večji tekaški dogodek, na katerem je bila v celoti prepovedana uporaba plastenk za vodo. Vendar pa tekmovalcem kljub temu ni pretila žeja ali celo dehidracija, saj so organizatorji ponudili zelo zanimivo alternativo …

- Oglas -

Vrečica z vodo Ooho

Tekmovalcem so bile na voljo biorazgradljive vrečice, napolnjene z vodo

Na koncu tekaških in drugih športnih prireditev se morajo organizatorji velikokrat spopasti s kupom plastenk, ki ostanejo na prizorišču. Večji ko je dogodek, večja je omenjena težava. Organizatorji londonskega polmaratona so na to mislili že vnaprej. Tako so se odločili za popolno prepoved plastenk. Namesto tega so pripravili tri postaje ob progi, na katerih so tekmovalcem delili majhne prozorne vrečice, imenovane Ooho. Gre za zanimivo inovacijo, ki je pritegnila že precej pozornosti in si prislužila kar nekaj nagrad za okolju prijazen dizajn.

Vrečice, napolnjene s filtrirano vodo, so namreč izdelane iz biorazgradljivega materiala, oziroma bolj natančno iz rjavih alg in kalcijevega klorida. Tako jih je mogoče preprosto zaužiti in s tem poskrbeti za oskrbo telesa z vodo, ne da bi pri tem nastali kakršni koli odpadki. Tudi če se vrečico po tem, ko izpijemo vodo, odvrže, pa se razgradi v približno 4–6 tednih. Pomembna prednost te »vodne vrečice« pa je zagotovo tudi ta, da je njena izdelava zelo preprosta in poceni. Tako gre za inovacijo, ki bo verjetno v prihodnje predstavljala pomemben prispevek k poskusom zmanjševanja plastičnih odpadkov.

Kaj pa bidoni za večkratno uporabo iz trajnejših in bolj ekoloških materialov?

Večina je odločitev organizatorjev polmaratona Harrow pozdravila, saj se vse več ljudi zaveda problema, ki ga predstavlja količina plastike, ki konča med odpadki. Kljub temu pa so nekateri opozarjali na to, da bi morali organizatorji tekačem ponuditi tudi možnost, da si med potjo napolnijo lastne steklenice. Čeprav bi to sicer res pomenilo, da bi nekateri poskušali uporabiti kar plastenke, pa mnogi tekači uporabljajo bidone iz trajnejših materialov, ki so namenjeni večkratni uporabi. Čeprav bo treba o tem, ali je popolna prepoved plastenk res smiselna, v prihodnje še nekoliko razmisliti, pa nekateri organizatorji športnih prireditev že razmišljajo o tem, da bi tudi sami na dogodkih ponujali biorazgradljive vrečice z vodo. Okoljevarstvo torej dobiva pomembno mesto tudi na športnih dogodkih.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×