Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaPrva pomoč pri alergijskem rinitisu

Prva pomoč pri alergijskem rinitisu

MORDA VAS ZANIMA

Alergijski rinitis ali nahod je zelo pogosta vrsta alergije, ki prizadane dihala. Najpogostejši alergeni, ki ga povzročajo, so hišne pršice, živalske dlake in plesni. V nasprotju s sezonskim alergijskim rinitisom oziroma senenim nahodom, ki se pojavlja samo v času, ko je v zraku veliko cvetnega prahu, je alergijski rinitis kroničen in traja vse leto.

- Oglas -

alergijski rinitis

Kako odstraniti alergene?

Pri alergijskem rinitisu pride ob stiku z alergenom do preobčutljivostne reakcije, ki se kaže kot srbenje in voden izcedek iz nosu, kihanje, zamašen nos in izguba vonja. Čeprav alergenov, ki izzovejo to reakcijo, ne bomo mogli nikoli v celoti odstraniti, pa lahko njihov vpliv zmanjšamo, kar se bo hitro poznalo pri zmanjšani alergijski reakciji.

Da bi se zaščitili pred pršicami, redno sesajte vzmetnico, zračite posteljo, ne uporabljajte blazin, polnjenih s perjem, stanovanje redno zračite in odstranite vse, na čemer se najbolj nabira prah – talne obloge, zavese, preproge … Ko čistite prah, to delajte tako, da ga čim manj dvigujete.

Da bi se zaščitili pred plesnijo, zračite prostore, kjer najpogosteje nastaja plesen: kuhinjo, kopalnico in shrambo. Pregledujte tudi tapete ter redno čistite klimatske naprave in jim menjujte filtre. Poskrbite za odstranjevanje smeti in kuhinjskih odpadkov ter v stanovanju ne puščajte plesnive hrane.

Samopomoč: priprava poparka iz zelišč

- Oglas -

Za zmanjšanje izločanja sluzi iz nosa lahko uporabite poparek smetlike, bršljanaste grenkuljice ali suličastega trpotca, ki je še posebej priporočljiv pri lajšanju simptomov alergijskega rinitisa. Poparke pripravite podobno kot čaj. Na 500 ml vode uporabite 30 g posušene ali 75 g sveže rastline. Vodo zavrite, v hipu, ko vanjo date zelišča, pa jo odstavite z ognja. Zelišča pustite pariti 10 minut in tekočino nato skozi fino plastično cedilo nalijte v skodelico. Preostanek tekočine shranite na hladnem mestu. Dnevno je priporočljivo spiti tri čajne skodelice poparka. Poparek, ki zadošča za tri doze, si pripravite vsak dan sproti. Pijete ga lahko vročega ali ohlajenega.

Pri zdravljenju alergijskega rinitisa morate vsekakor upoštevati navodila zdravnika, saj lahko ob neustreznem zdravljenju preide v alergijsko astmo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×