0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPrva pomoč pri alergijskem rinitisu

Prva pomoč pri alergijskem rinitisu

MORDA VAS ZANIMA

Alergijski rinitis ali nahod je zelo pogosta vrsta alergije, ki prizadane dihala. Najpogostejši alergeni, ki ga povzročajo, so hišne pršice, živalske dlake in plesni. V nasprotju s sezonskim alergijskim rinitisom oziroma senenim nahodom, ki se pojavlja samo v času, ko je v zraku veliko cvetnega prahu, je alergijski rinitis kroničen in traja vse leto.

- Oglas -

alergijski rinitis

Kako odstraniti alergene?

Pri alergijskem rinitisu pride ob stiku z alergenom do preobčutljivostne reakcije, ki se kaže kot srbenje in voden izcedek iz nosu, kihanje, zamašen nos in izguba vonja. Čeprav alergenov, ki izzovejo to reakcijo, ne bomo mogli nikoli v celoti odstraniti, pa lahko njihov vpliv zmanjšamo, kar se bo hitro poznalo pri zmanjšani alergijski reakciji.

Da bi se zaščitili pred pršicami, redno sesajte vzmetnico, zračite posteljo, ne uporabljajte blazin, polnjenih s perjem, stanovanje redno zračite in odstranite vse, na čemer se najbolj nabira prah – talne obloge, zavese, preproge … Ko čistite prah, to delajte tako, da ga čim manj dvigujete.

- Oglas -

Da bi se zaščitili pred plesnijo, zračite prostore, kjer najpogosteje nastaja plesen: kuhinjo, kopalnico in shrambo. Pregledujte tudi tapete ter redno čistite klimatske naprave in jim menjujte filtre. Poskrbite za odstranjevanje smeti in kuhinjskih odpadkov ter v stanovanju ne puščajte plesnive hrane.

Samopomoč: priprava poparka iz zelišč

Za zmanjšanje izločanja sluzi iz nosa lahko uporabite poparek smetlike, bršljanaste grenkuljice ali suličastega trpotca, ki je še posebej priporočljiv pri lajšanju simptomov alergijskega rinitisa. Poparke pripravite podobno kot čaj. Na 500 ml vode uporabite 30 g posušene ali 75 g sveže rastline. Vodo zavrite, v hipu, ko vanjo date zelišča, pa jo odstavite z ognja. Zelišča pustite pariti 10 minut in tekočino nato skozi fino plastično cedilo nalijte v skodelico. Preostanek tekočine shranite na hladnem mestu. Dnevno je priporočljivo spiti tri čajne skodelice poparka. Poparek, ki zadošča za tri doze, si pripravite vsak dan sproti. Pijete ga lahko vročega ali ohlajenega.

Pri zdravljenju alergijskega rinitisa morate vsekakor upoštevati navodila zdravnika, saj lahko ob neustreznem zdravljenju preide v alergijsko astmo.

.

NAJNOVEJŠE