Zdravje & prehranaKaj vse zamujate, ko hrane ne prežvečite dobro

Kaj vse zamujate, ko hrane ne prežvečite dobro

MORDA VAS ZANIMA

Kdo bi si mislil, da pomembne sestavine, ključne za naše zdravje, v telo vnesemo šele, ko hrano dobro prežvečimo. Ena takih sestavin so nitrati, ki v telesu spodbujajo nastajanje dušikovega oksida. Slednji je za zdravje zelo pomemben, saj znižuje krvni tlak, preprečuje nastajanje krvnih strdkov (in s tem znižuje možnost za nastanek srčnega infarkta in kapi) ter ateroskleroze.

- Oglas -

Žvečenje hrane

Kako z žvečenjem spodbudimo nastajanje dušikovega oksida?

Eden izmed virov za nastanek te spojine so oreščki in zelenjava. Med njihovim žvečenjem se s pomočjo mešanice bakterij v slini v organizem absorbirajo nitrati, ki vstopijo v endotelijske celice in arterije, kjer spodbudijo proizvajanje dušikovega oksida.

Naj vam na tem mestu prišepnemo, da je drugi vir, ki spodbuja nastajanje dušikovega oksida, sončna svetloba (v zdravih količinah, seveda).

In to ni edini čudež žvečenja

Z uživanjem (surove) zelenjave, pod katero spadajo brokoli, brstični ohrovt, kitajsko zelje, koleraba, redkvica in cvetača, v telo vnašamo protitumorno in protimikrobno učinkovino, imenovano sulforafan. Do njenega nastanka pride šele, ko zelenjavo začnemo žvečiti. Pred žvečenjem se v zelenjavi namreč ločeno nahajata sestavina glukofanin in encim mirosinaza. Šele s poškodovanjem zelenjave, ki se zgodi med žvečenjem, pride do njunega spajanja oziroma nastajanja sulforafana, ki dokazano preprečuje raka, bolezni srca in ožilja ter debelost. Še posebej veliko naj bi ga dobili s kalčki brokolija in cvetačo.

Ali sulforafan nastane tudi, ko jemo zelenjavo, ki je kuhana?

- Oglas -

Večina encima mirosinaze, ki je ključen pri nastajanju sulforafana, se s kuhanjem uniči. A tukaj so dobre novice: učinek žvečenja lahko poustvarimo. Kako? Zelenjavo nasekljamo in pustimo stati vsaj pol ure pred kuhanjem – v tem primeru bo prišlo do reakcije, pri kateri se bo tvoril sulforafan. Enako se bo zgodilo v primeru, da kuhani dodamo nekaj surove zelenjave ali zelenjavo posipamo z gorčico v prahu.

Če želite dobiti kar najboljše, kar hrana skriva v sebi, jo dobro prežvečite. Vzemite si čas in se posvetite žvečenju, saj boste le tako iz hrane dobili kar največ čudežnih zdravilnih sestavin, ki jih, ko jeste hitro ali celo goltate, za vedno zamudite.

NAJNOVEJŠE