0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZdaj je pravi čas za zatiranje ambrozije

Zdaj je pravi čas za zatiranje ambrozije

MORDA VAS ZANIMA

Bliža se čas cvetenja pelinolistne ambrozije, zato Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) imetnike kmetijskih in nekmetijskih zemljišč opozarja, da so v skladu s predpisi dolžni zatirati ambrozijo.

- Oglas -

Treba je namreč preprečiti njeno cvetenje in oblikovanje semen, saj pelinolistna ambrozija kot plevel zaradi svoje razširjenosti povzroča težave in dodatne stroške v kmetijstvu, večjo gospodarsko škodo z občutnim zmanjšanjem pridelka pa povzroča zlasti v ekološki pridelavi, kjer kemično zatiranje ni mogoče. Pri občutljivih ljudeh lahko povzroča inhalacijske alergije oziroma senen nahod.

Ambrozija

Obvezno zatiranje od leta 2010

Pelinolistna ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) in druge sorodne neofitne vrste iz rodu Ambrosia so edine škodljive rastline, ki jih je treba pri nas zakonsko zatirati. Ta ukrep velja od leta 2010, ko so sprejeli spremembo Zakona o zdravstvenem varstvu rastlin. Po novi uredbi mora imetnik zemljišča, na katerem ta rastlina raste, odstraniti rastline s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del na način, da se rastlina v tej rastni dobi ne obraste več. Imetnik zemljišč mora opraviti tudi nadaljnja redna opazovanja zemljišč vse do konca septembra. Ker se pri nas navzoča pelinolistna ambrozija po košnji hitro obrašča, je treba košnjo ali druge ukrepe zatiranja izvajati celotno rastno dobo, da preprečimo širjenje s tvorbo novih semen, opozarjajo pri UVHVVR.

- Oglas -

Raste lahko skoraj povsod

Pri nas lahko pelinolistno ambrozijo najdemo točkovno po skoraj vsej državi, njena prisotnost pa se z leti le še povečuje. Pogosto jo najdemo na zapuščenih in neobdelanih površinah oziroma tam, kjer je zaradi gradnje ali drugih vzrokov prišlo do večjih premikov zemlje. Prisotna je ob cestah, železniških progah, ob bregovih rek in potokov, na zapuščenih obdelovalnih ali stavbnih zemljiščih ter na slabo komunalno urejenih javnih in drugih površinah. Širi se tudi na kmetijska zemljišča, preprečevanje njenih škodljivih vplivov pa je mogoče le z doslednim odstranjevanjem in preprečevanjem njenega cvetenja oziroma oblikovanja semen, s katerimi se širi naprej.

Imetniki zemljišč morajo ambrozijo odstranjevati sami, prav tako pa to velja tudi za upravljalce cest, železnic, letališč in parkov ter za občine, kmetovalce, lastnike vrtov in vse druge lastnike, upravljalce ali najemnike zemljišč, še pravijo pri UVHVVR. Ambrozijo je treba odstraniti še pred cvetenjem, ki se večinoma začne ob koncu julija in traja do konca oktobra, vrhunec pa je avgusta ali v začetku septembra. Julija je na večini rastišč v taki razvojni fazi, da jo zlahka prepoznamo, hkrati pa je še pravi čas za njeno zatiranje, ker še ne cveti.

Več o invazivnih vrstah si preberite tukaj.

NAJNOVEJŠE