0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaNaravna zaščita pred komarji

Naravna zaščita pred komarji

MORDA VAS ZANIMA

Morda ste opazili, da mnoga sredstva, namenjena zaščiti pred komarji, vsebujejo sestavino, poimenovano s kratico DEET. Gre za dietiltoluamid, snov, ki zmede vonjalne receptorje komarjev. Znano je namreč, da komarji pogosto zaznajo človekovo bližino prav na podlagi vonja. Čeprav so lahko repelenti, ki vsebujejo dietiltoluamid, zelo učinkoviti pri odganjanju komarjev, pa mnoge študije razkrivajo tudi njihovo temno plat.

- Oglas -

Med možne stranske učinke uporabe sredstev proti komarjem, ki jih danes najdemo na policah trgovin, med drugim sodijo izpuščaji, omrtvičenost ustnic, slabost, glavoboli, vrtoglavica, bolečine v mišicah in sklepih ter težave s koncentracijo, na dolgi rok pa so možne tudi resnejše, kronične zdravstvene težave oziroma bolezni.

Naravna zaščita pred komarji

Dietiltoluamid naj bi bil še posebej nevaren za otroke, saj lahko negativno vpliva na določene možganske funkcije oziroma na celotni živčni sistem. Poleg tega pa je dietiltoluamid zelo škodljiv tudi za okolje. Ker pa so po drugi strani lahko tudi piki komarjev privedejo do resnih bolezni, ni dovolj, da se enostavno odpovemo sredstvom, ki vsebujejo dietiltoluamid, ampak je treba poskrbeti za alternativno zaščito. Predstavljamo vam nekaj možnosti za naravno zaščito pred piki komarjev. Še posebej priporočljivo je, da se odločite za kombinacijo različnih metod, kar bo poskrbelo za boljšo zaščito.

- Oglas -

Eterično olje limoninega evkaliptusa

Opravljene so bile različne študije, katerih izsledki nakazujejo, da je lahko eterično olje limoninega evkaliptusa pri zaščiti pred komarji podobno učinkovito kot sredstva, ki vsebujejo nižje koncentracije dietiltoluamida. Za učinkovito zaščito pred komarji morate sicer izbrati sredstva, ki vsebujejo najmanj 40 odstotkov eteričnega olja limoninega evkaliptusa, uporabite pa lahko tudi čisto olje, ki pa ga ne smete nanašati neposredno na kožo, ampak ga je treba pred tem razredčiti, na primer z mandljevim ali olivnim oljem, kar velja za vsa 100-odstotna eterična olja.

Ogenj

Verjetno ste že kdaj opazili, da komarji niso ravno največji oboževalci ognja. Domneva se, da naj bi bil dim tisti, ki odganja komarje, zato si lahko ob toplih poletnih večerih, ko posedate na prostem, pomagate tudi s svečami ipd.

Česen

Uživanje česna je koristno zaradi številnih razlogov. Eden izmed njih je tudi ta, da lahko s tem zmanjšate nevarnost za pike komarjev. Čeprav tega ne potrjuje veliko raziskav, pa izkušnje mnogih ljudi pričajo o tem, da metoda zares deluje. Poleg tega najdemo v česnu močne antioksidante, ki med drugim preprečujejo infekcije, kar pomeni še dodatno zaščito. Nekoliko neprijeten zadah, ki je neizogibna posledica uživanja česna, pa lahko enostavno omilite tako, da prežvečite malce svežega peteršilja.

Eterično olje poprove mete

Med eteričnimi olji, ki poskrbijo za zelo učinkovito naravno zaščito pred komarji, poleg že omenjenega olja limoninega evkaliptusa izstopa tudi eterično olje poprove mete. Vonj mete naj bi namreč zmedel in odbijal komarje, zato je zelo koristno, da rastlino posadite tudi na svojem vrtu.

Sojino olje

Zelo dober naravni repelent je lahko tudi sojino olje, ki pa mu je priporočljivo dodati tudi nekaj kapljic eteričnega olja limonine trave. Obstajajo namreč študije, ki potrjujejo, da je omenjena kombinacija zelo učinkovita pri odganjanju različnih vrst komarjev.

.

NAJNOVEJŠE