Rman – zdravje iz zelenih poljan in našega vrta

Navadni rman (Achillea millefolium) je cvetnica iz družine nebinovk, in je razširjena po vsej severni polobli. Rman je zelnata trajnica s pokončnim steblom, v višino pa zraste od 20 cm do enega metra. Listi so puhasti, debeli, dva- do trikrat pernato deljeni, nameščeni spiralno okrog stebla.


Rman cveti spomladi in poleti (odvisno od podnebja), v Sloveniji od junija do septembra. Cvetovi so združeni v koške, bele do temno rožnate barve.

Za kaj uporabljamo rman?

V zdravilstvu se rman uporablja proti vročini, prehladu, griži, driski, napenjanju, krvaveči zlati žili, zvišanemu krvnemu tlaku, pri možganski in koronarni trombozi povezani z zvišanim tlakom, za povrnitev teka, ob izostanku mesečnega perila. Rman je še posebej uporaben za dekleta in žene, ki imajo ob menstruaciji krče s spremljajočimi bolečinami v križu v spodnjem delu trupa.

Rman je diaforetik, potilo, antipiretik, sredstvo proti vročini, spazmolitik, blažilo krčnih bolečin, sedativ in hipnotik, pomirjevalo in uspavalo, hipotenziv, zniževalec krvnega tlaka, adstringent, krčilo tkivnih površin, diuretik, spodbujevalec nastanka in izločanja vode ter uroantiseptik oziroma razkužilo za sečila.


Rman

Rman ima številne zdravilne učinkovine

Zaradi eteričnih olj in drugih učinkovin, ki jih vsebuje, se navadni rman pogosto uporablja v ljudskem zdravilstvu, največkrat za blaženje vnetij, prebavnih težav in prekomernega znojenja ter ustavljanje krvavitev. V preteklosti so ga uporabljali tudi kot zelenjavo za prehrano ali njegov izvleček za aromo pri varjenju piva. Kot dodatek jedem in pijačam (predvsem žganim) se uporablja še danes.

V vrtu izboljša rast drugih rastlin, saj izboljšuje kvaliteto prsti, hkrati pa odganja nekatere škodljivce (predvsem rastlinojede žuželke) in privablja druge, ki plenijo škodljivce (npr. ose). Za namene hortikulture so vzgojili že več okrasnih varietet. Zaradi svoje nezahtevnosti lahko postane tudi invazivna rastlina.

PREBERITE TUDI:  Naredite si svoj alojin gel

Rman

Krčne žile in hemoroidi

Krčne žile nastanejo zaradi oslabelosti ven tik pod kožo ali zaradi zvišanega tlaka v njih. Zaradi tega se tanke stene površinskih ven premočno napnejo, grčasto izbočijo nad površino kože in v njih začne zastajati kri.

Hemoroidi ali zlata žila so največkrat posledica pogostih zaprtij. Pri teh težavah lahko pomagajo številna zelišča. Izvrsten adstringens je destilat iz virginskega nepozebnika (Hamamelis virginiana), navadni rman (Achillea millefolium) pa pospešuje celjenje ter deluje kot adstringens in sredstvo proti vnetju.


Čaj iz rmana

Naberemo ga na neškropljenih travnikih, nabiramo pa v času cvetenja v juliju. Čaj pripravimo iz 20 g posušenih cvetov, ki jih prelijemo z enim litrom hladne vode in pustimo stati 24 ur. Dobljeni čaj precedimo in uporabimo razredčenega v razmerju 1 : 10.

Z zdravilnimi zelišči nad protin

Protin je presnovna bolezen, navadno povezana s kopičenjem sečne kisline v sklepih zaradi napačne prehrane. Ključni simptomi protina so: otečeni, vneti, zelo boleči sklepi, pogosto tudi nožni palci in pete. Najbolj učinkoviti zdravilni rastlini pri protinu sta zelena (Apium graveolens) – semena in navadni vrednik (Teucrium chamaedrys) – nadzemni deli.

Zelena odstranjuje sečno kislino iz sklepov, zato jo priporočajo pri protinu in težavah z artritisom. Uporabljamo jo tako, da pripravimo poparek iz ene žlice semen in 500 ml vode ali pa jo kombiniramo z drugimi tinkturami. Dodamo lahko diuretike, kot sta konjska griva ali rman v tinkturah. Pripravimo lahko tudi poparek iz enega dela lignum vitae in dveh delov zeleninih semen. Vedno uporabimo le nepredelana semena zelene, ki pa se jih moramo izogibati med nosečnostjo.

Navadni vrednik je grenak tonik za izboljšanje prebave in diuretik. Uporabljamo ga tako, da pripravimo poparek ali zaužijemo do 15 ml tinkture na dan. V kombinaciji z rmanom in zeleninimi semeni v poparku navadni vrednik spodbuja izločanje sečne kisline. Vedeti moramo še to, da ne smemo preseči predpisane doze navadnega vrednika.


Ne zamudite zanimivih vsebin: