0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineVirginski nepozebnik ali hamamelis - krepčilo za vene

Virginski nepozebnik ali hamamelis – krepčilo za vene

MORDA VAS ZANIMA

Virginski nepozebnik (pogovorno ga imenujemo tudi hamamelis) je eno od tradicionalnih zdravilnih rastlin severnoameriških Indijancev. Danes ga uporabljamo za lajšanje številnih kožnih in žilnih težav, saj blaži in preprečuje vnetja. V zdravilne namene so uporabni njegovi listi, lubje in cvetovi.

- Oglas -

Grm virginskega nepozebnika (Hamamelis virginiana) raste predvsem v vzhodnih državah Združenih držav Amerike, kjer ga zaradi lepih pajčevinastih cvetov in velikih ovalnih listov gojijo kot privlačno okrasno rastlino. Pozimi se v zalistju v skupinah razcvetijo rumenkasti cvetovi. Naslednjo pomlad dozorijo rjavi plodovi, ki se odprejo šele jeseni in iztisnejo semena.

Virginski nepozebnik – Čarodejen in čudežen

Da je virginski nepozebnik ne le okrasna, ampak tudi zdravilna rastlina, nakazujejo že njegova druga imena, kot sta čarodejni oreh in čudežna leska. V zgodovini so si z njim pomagali predvsem pri oskrbi ran, izpuščajev, tumorjev in vnetih oči.

Njegove izvlečke izkorišča tudi sodobna farmacija. Virginski nepozebnik uporabljamo notranje in zunanje. Lahko je sestavina ustnih vodic, kapljic za oči, gelov in mazil. Posušeni listi in lubje so primerni za poparke, iz njih pa pripravljajo tudi prašek, suhe in tekoče izvlečke ter tinkture. Liste je treba nabirati poleti, preden porjavijo. Lubje lupijo jeseni ali spomladi.

- Oglas -

Pomembne učinkovine virginskega nepozebnika so čreslovine. Te imajo v posušenih listih več kot 10-odstotni delež. Zaradi njihove vsebnosti listi ožijo žile in učinkujejo proti vnetjem. Rastlina vsebuje tudi flavonoide, ki prav tako blažijo vnetja in krepijo krvne žile, ter majhen delež eteričnega olja.

virginski nepozebnik - hamamelis

Virginski nepozebnik deluje protivnetno in krepilno

IZSTOPAJOČE VENE. Uspešnost izvlečkov iz listov virginskega nepozebnika pri krepitvi ven, zmanjšanju prepustnosti kapilar, umirjanju vnetij in oženju krvnih žil so potrdili z nekaterimi raziskavami. Mazila naj bi tako pomagala pri težavah s krvnim obtokom in ožiljem, ki nastopajo v obliki težkih, bolečih nog, krčnih žil in hemoroidov. Nemški raziskovalci so prav v primeru hemoroidov ugotovili, da je zunanja uporaba virginskega nepozebnika pri blaženju bolečin, srbenja in krvavitve prav tako učinkovita kot uporaba nekaterih zdravil. Tradicionalno v ta namen zelišče uporabljajo tudi notranje (ga zaužijejo), vendar je tu potrebna večja previdnost. Taka raba na primer ni primerna pri osebah, ki trpijo zaradi zaprtosti.
ERITEMI. Nemške raziskave so pokazale, da virginski nepozebnik zmanjšuje eriteme oziroma pordečitev kože zaradi razširjenih krvnih žil. Protivnetne lastnosti rastline podpirajo njeno uporabo pri zdravljenju ekcema.
OKUŽBE. Pripravek iz virginskega nepozebnika kot kaže deluje tudi na bakterije rodu Staphylococcus aureus in glivice Candida albicans.
POŠKODBE. Zaradi vsebnosti čreslovin (tanini) uporabljajo pripravke iz virginskega nepozebnika tudi pri celjenju ran, saj kožo okrepi s tankim slojem, ki nastane zaradi reakcije med čreslovinami in beljakovinami povrhnjice. Uporabljajo ga tudi pri oteklinah zaradi zvinov ali drugih poškodb in za celjenje modric.

virginski nepozebnik - hamamelis

Uporaba virginskega nepozebnika

Pri težavah z ožiljem in pri hemoroidih lahko uporabljamo poparek, kapsule, suhi in tekoči izvleček, tinkturo, gele in mazila na osnovi virginskega nepozebnika. Za vnetja so primerni geli in mazila, ki jih kupimo v specializiranih trgovinah.

  • Poparek pripravimo tako, da 10 gramov zelišča stresemo v liter vrele vode in namakamo pet do deset minut. Popijemo eno do dve skodelici na dan.
  • Kapsule (s posušenimi listi) jemljemo tako, da vzamemo po dva grama trikrat na dan.
  • Suhi izvleček uživamo tako, da vzamemo vrečko (oziroma odmerek) na dan s kozarcem vode.
  • Tekoči izvleček (1 : 1 v 45-odstotnem alkoholu) jemljemo tako, da vzamemo do dva mlilitra trikrat na dan.
  • Matično tinkturo (pripravimo jo iz listov, lubja ali cvetov) uživamo tako, da spijemo 50 do 100 kapljic v kozarcu vode na dan.
  • Tinkturo za mazanje krčnih žil pripravimo tako, da 200 gramov zdrobljenega posušenega lubja damo v liter 40-odstotnega alkohola in shranimo v sterilizirani steklenici iz temnega stekla. 20 mililitrov tinkture zmešamo s 100 mililitri vode in namažemo po krčnih žilah.
  • Kreme, gele, mazila na osnovi virginskega nepozebnika enkrat na dan vtremo na vneti predel. Za zaustavitev krvavitev in zmanjšanje natečenosti uporabljamo kupljeno kremo ali mazilo virginskega nepozebnika. Nanašamo ju trikrat na dan na območje, ki ga je prizadel zvin, izpah ali modrica.
  • Obvezo za prizadeti predel (ki ni ranjen) lahko pripravimo z zvarkom, tako da eno do dve žlički posušenih listov ali lubja dodamo v liter vrele vode in pustimo stati 10 minut. S tekočino namočimo obvezo za prizadeto območje.

Zdi se, da virginski nepozebnik nima neželenih stranskih učinkov, lahko pa povzroči kontaktne alergije. Med nosečnostjo ali dojenjem ne jemljite pripravkov za notranjo uporabo.

- Oglas -

Za boljšo ustno higieno

Poparek virginskega nepozebnika pripravimo tako, da dva grama posušenih listov prelijemo s skodelico vrele vode in namakamo 10 minut, nato precedimo. Izplaknemo usta, nato pogoltnemo ali uporabimo za grgranje. Ponovimo enkrat ali dvakrat na dan.

Zdravi ureznine in zmanjša bolečine

Ureznino narahlo namažemo z virginskim nepozebnikom in s tem ustavimo morebitno krvavitev. To velja še zlasti za manjše ranice, ki nastanejo pri britju: rana se bo na ta način razkužila, celjenje se bo pospešilo, pa tudi koža bo mehkejša. Zaradi ožanja por in čistilnih učinkov virginski nepozebnik vsebujejo tudi mnoge kreme za nego kože. Ker oži pore, je rastlina primerna tudi za zdravljenje sončnih opeklin ter razdražene kože pri ugrizih in pikih žuželk.

Osvežitev ustnega zadaha

Če imamo pri roki svežo rastlino, iz nje lahko napravimo poparek, ki ga z vato nanesemo na hemoroide, saj dokazano lajša bolečine, ki jih spremljajo in pospešuje zdravljenje. Poparek lahko uporabimo tudi kot ustno vodico, saj snovi v virginskem nepozebniku zavirajo razmnoževanje bakterij v ustni votlini in zdravijo paradentozo. Po splakovanju vodico izpljunemo.

Balzam po sončenju

Zaradi protivnetnih lastnosti je virginski nepozebnik odlično sredstvo za nego kože po sončenju, saj vsebuje hamamelitanin, ki ščiti kožo pred UV-sevanjem. Izvleček te rastline je zato ena od sestavin mnogih losjonov za nego kože po sončenju.

.

NAJNOVEJŠE