DomovZdravje & prehranaAjdove palačinke z orehovim nadevom

Ajdove palačinke z orehovim nadevom

Po Koroškem po Kranjskem že ajda zori … Ali so vam všeč ajdovi štruklji? Ajdove žgance verjetno poznate, kaj pa ajdove palačinke? Ste privrženci ajdovih jedi, se nagibate k zdravemu načinu življenja, storite vse, da prispevate k ohranjanju okolja, v katerem živite? Potem je ta vsebina kot nalašč za vas.

- Oglas -

Ajdove palačinke

Sestavine za za 10 oseb:

  • 0,30 kg  ajdove moke
  • 0,10 kg  pšenične moke
  • 4 jajca
  • 0,5 l mleka
  • Ščep soli
  • 0,10 l olja za peko

Nadev:

- Oglas -
  • 0,30 kg  mletih orehov
  • 0,1 l mleka
  • 0,15 l sladke smetane
  • 0,10 kg  medu
  • Ščep cimeta

Priprava:

  • Polovici moke dodamo jajca, sol in polovico mleka.
  • Z metlico/šibo vse skupaj dobro razžvrkljamo, da dobimo gladko maso brez grudic, nato pa masi prilijemo še preostalo mleko. Znova razžvrkljamo. Pustimo stati vsaj deset minut.
  • Spečemo tanke palačinke.
  • Namažemo z nadevom in serviramo.

Nadev:
Orehe prelijemo z vrelim mlekom. Smetano stepemo. Vse sestavine rahlo premešamo.

Nadevi so lahko poljubni:

  • SLADKI: čežana, čokolada, brusnična marmelada …
  • SLANI: gobji nadev, nadev iz različne prepražene zelenjave ali nadevi iz različnih pikantnih mesnih ali zelenjavnih solat. V tem primeru ajdovo palačinko pripravimo kot »tortiljo«.

Recepture in fotografije pripravila Marija Arh Ivanšek

- Oglas -
Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredništvu s skupnimi močmi pripravljamo številne članke in prispevke za zdravje in zdravo življenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter učinkovito rabo energije Že več kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena področja ter se ves čas izobražujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJŠE