Po Koroškem po Kranjskem že ajda zori … Ali so vam všeč ajdovi štruklji? Ajdove žgance verjetno poznate, kaj pa ajdove palačinke? Ste privrženci ajdovih jedi, se nagibate k zdravemu načinu življenja, storite vse, da prispevate k ohranjanju okolja, v katerem živite? Potem je ta vsebina kot nalašč za vas.
- Oglas -
Sestavine za za 10 oseb:
- 0,30 kg ajdove moke
- 0,10 kg pšenične moke
- 4 jajca
- 0,5 l mleka
- Ščep soli
- 0,10 l olja za peko
Nadev:
- Oglas -
- 0,30 kg mletih orehov
- 0,1 l mleka
- 0,15 l sladke smetane
- 0,10 kg medu
- Ščep cimeta
Priprava:
- Polovici moke dodamo jajca, sol in polovico mleka.
- Z metlico/šibo vse skupaj dobro razžvrkljamo, da dobimo gladko maso brez grudic, nato pa masi prilijemo še preostalo mleko. Znova razžvrkljamo. Pustimo stati vsaj deset minut.
- Spečemo tanke palačinke.
- Namažemo z nadevom in serviramo.
Nadev:
Orehe prelijemo z vrelim mlekom. Smetano stepemo. Vse sestavine rahlo premešamo.
Nadevi so lahko poljubni:
- SLADKI: čežana, čokolada, brusnična marmelada …
- SLANI: gobji nadev, nadev iz različne prepražene zelenjave ali nadevi iz različnih pikantnih mesnih ali zelenjavnih solat. V tem primeru ajdovo palačinko pripravimo kot »tortiljo«.
Recepture in fotografije pripravila Marija Arh Ivanšek
- Oglas -