Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaS pravo hrano proti migreni

S pravo hrano proti migreni

MORDA VAS ZANIMA

Ali vsake toliko časa trpite zaradi glavobola in migrene? No, niste edini, saj se mnogi pritožujejo zaradi takšnih težav. Če pustimo ob strani očitne razloge, kot so vnetje sinusov, stres in duševno napetost, lahko hitro uperimo prst v prehrano. Ste presenečeni? Mi vam bomo povedali, zakaj bi morali biti bolj pozorni na to, kaj jeste, da bi preprečili utripajočo bolečino v glavi.

- Oglas -

Glavobol je pritiskajoča bolečina v glavi. Migrena pa je pogosta oblika glavobola, ki se običajno pojavi na eni strani glave. Človekova prehrana lahko vpliva na glavobole. Tisti, ki imajo migrene, pa lahko najdejo do trideset odstotkov razlogov zanje v družinski anamnezi. Če upoštevamo še nekatere druge sprožilce kot so hormonske spremembe, stres, spalne navade in depresija, je možno, da je ta odstotek dejansko še višji.

MigrenaDieta

Eden izmed najbolj pogostih razlogov za glavobol zaradi prehranjevalnih sprememb je nenaden prehod na zelo nizko kalorično dieto, z drugimi besedami, hitro dieto. To lahko privede do glavobola, še posebej, če te diete zmanjšajo ali popolnoma odpravijo ogljikove hidrate v celoti. Možgani potrebujejo ogljikove hidratov za gorivo. Glavobol se vas lahko loti tudi zaradi nizke ravni sladkorja v krvi ali če začnete preskakovati obroke ali imate med njimi dolge intervale. Najbrž vam je tudi znano, da zelo nizek vnos vode prav tako sproži glavobole.
Še en krivec pa je tiramin, aminokislina, za katero menijo, da sproži glavobol z zniževanjem ravni serotonina v možganih in vpliva na dilatacijo krvnih žil. Zaradi tiraminove povezave z migreno, so živila s tiraminom pomembni sprožilci. Mednje spadajo rdeče vino, sir, čokolada, alkoholne pijače in določene vrste predelanega mesa.

Alkohol, čokolada, kava

Nekateri zdravniki pravijo, da deče vino vsebuje tiramin, fitokemikalije, imenovane fenole, ki so lahko resnični sprožilci. Za nekatere ljudi lahko pitje katerekoli vrste alkohola pomeni migreno. Druge sestavine v pivu, viskiju, in drugih vinih, ki zmanjšujejo raven serotonina (hormon sreče) v možganih, lahko tudi sprožijo migrene.
Tudi v čokoladi je veliko tiramina. Hkrati pa ženske hrepenijo po čokoladi med stresom in hormonskimi spremembami, ki prav tako lahko sprožijo glavobole. Težava utegne biti tudi v količini čokolade, saj imajo pacienti, ki imajo v prehrani največ maščob, precej pogoste glavobole.

Tudi kava si zasluži posebno omembo, saj lahko nenadna ukinitev porabe kave sproži glavobole. Klinični strokovnjak za prehrano dr. Nupur Krishnan, pojasnjuje: »Kava je rahlo zasvojljiva in začasno poveča mentalno budnost in koncentracijo. Nenadna odpoved tej pijači lahko pogosto povzroči glavobol, razdražljivost in druge simptome, ki se po svoji strogosti razlikujejo od ene osebe do druge.« Na primer, pri nekaterih ljudi, ki so občutljivi na kofein, lahko sproži migrenske glavobole, medtem ko pri drugih morda dejansko prekine migreno s sprostitvijo zoženih krvnih žil, ki povzročajo utripanje glave.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×