Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeIzumiranje živali in rastlin v porastu

Izumiranje živali in rastlin v porastu

MORDA VAS ZANIMA

Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) je posodobila študijo o stanju na področju biotske raznovrstnosti na Zemlji. Zdaj pravijo, da je tako rekoč 20.219 vrst na robu smrti. Otoški ščurki in majhen polž so bili v sredo razglašeni za izumrle, medtem ko so na srečanju okoljskih ministrov v Indiji dodali 402 vrsti rastlin in živali na Rdeči seznam. Osveženi Rdeči seznam zdaj vsebuje 65.518 znanih vrst živali in rastlin, 795 je izumrlih, 63 pa ohranjenih le v ujetništvu.

- Oglas -

Riba taimenV nevarnosti so egiptovski kuščarji limande in sečuanska riba taimen ter ščurek s Sejšelov, ki so ga nazadnje videli leta 1905. Tudi majhnega sladkovodnega polža so uvrstili na seznam ogroženih vrst. »Cena, ki jo terja neukrepanje, je nekaj, česar se ljudje šele začenjajo zavedati,« je opozoril izvršni direktor okoljskega programa pri ZN Achim Steiner. »Ko bo zmanjkalo vode, ko bo zmanjkalo njiv in se bodo struge rek izsušile, ko se bo na jezerih nabral mulj in bo zmanjkalo rib, bo prepozno, da začnemo govoriti o vrednosti biotske raznovrstnosti ekosistemov.«

Samomorilske palme

»To so vrste, ki se ne pojavljajo nikjer drugje na svetu,« je na Konvenciji ZN o biotski raznovrstnosti v Hyderabadu v južni Indiji povedala direktorica ohranjanja biotske raznovrstnosti pri IUCN Jane Smart. Poročilo je prav tako pokazalo, da izumrtje grozi 83 odstotkom od 192-ih palm, ki rastejo na Madagaskarju in se revni ljudje nanje močno zanašajo za hrano in bivališča. Med te spada tudi ‘samomorilska palma’, ki zraste do 18 metrov v višino in umre nekaj mesecev po cvetenju in proizvodnji semen. Danes poznamo le trideset primerkov te vrste, ki rastejo v divjini.
Kar četrtina sesalcev, 13 odstotkov ptic, 41 odstotkov dvoživk in 33 odstotkov koral, ki sestavljajo koralne grebene, je na robu izumrtja, pravijo. To poročilo je sprožilo alarme in kar več kot 70 okoljskih ministrov se je sestalo na pogovoru o zaustavitvi izčrpavanja naravnih virov Zemlje.

Osem vrst umaknili

Vseeno pa so sporočili tudi veselo novico, da se je kar osem vrst umaknilo iz kategorije izumrlih, saj so jih ponovno videli v naravi. Mednje spadajo tanzanijsko drevo Erythrina schliebenii, pet vrst mehkužcev, krastača iz Šrilanke in Holdridgov urh iz Kostarike.
Okoljski ekonomist Pavan Sukhdev je povedal, da je v sredo strokovna komisija ugotovila, da bi bilo za izpolnitev ciljev, ki so si jih zadali na konferenci na Japonskem pred dvema letoma, ko so naredili načrt za izboljšanje situacije v biotski raznovrstnosti, potrebnih med  150 – 440 milijard ameriških dolarjev (115 – 330 milijard evrov) letno. Ocenjujejo, da trenutno ohranjanje stane približno 10 milijard evrov letno.

SloniRok za izpolnitev se izteče leta 2020, cilji pa vključujejo prepolovitev stopnje izgube habitata, razširjanje zaščitenih območij, preprečevanje izumiranja vrst na seznamu ogroženih in obnovitev vsaj 15 odstotkov poškodovanih ekosistemov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×