Sezam in njegova čarovnija

  »Sezam, odpri se!« Zagotovo poznate te besede iz marsikatere zgodbe, še najbolj iz Ali Babe in štiridesetih tatov. Za sezam že od nekdaj verjamejo, da ima številne magične moči in del teh zaslug nedvomno nosi slavna ljudska pripovedka. Sezamovo seme uporabljajo v kulinariki in v tradicionalnem zdravilstvu, saj je hranljivo, deluje pa tako preventivno kot kurativno. Sezamova oljnata semena so bogata z omega-6 maščobnimi kislinami, flavonoidnimi fenolnimi antioksidanti, vitamini in prehranskimi vlakninami, ki imajo veliko koristi, ki pomagajo pri ohranjanju zdravja.

  Sezamova semena

  Preprečevanje mačka

  V sezamovih semenih je prisoten sesamin, ki pomaga jetram pri razgradnji alkoholnih posledic in razstrupljanju škodljivih snovi.

  Prhljaj

  Vmasirajte sezamovo olje v lase in lasišče, da si pomagate pri prhljaju.

  Nega kože

  Vitamin E in vitamin B, ki jih najdemo v sezamovem olju, pomaga zmanjšati škodo, narejeno na koži, in da koži na obrazu mladosten, bleščeč sijaj.

  Revmatoidni artritis

  Baker igra pomembno vlogo pri gibanju kolagena, ki zagotavlja moč in prožnost v krvnih žilah, kosteh in sklepih. Tako sezam pomaga pri zmanjševanju nekaterih bolečin in oteklin, ki jih povzroči revmatoidni artritis.

  Zdravje ustne votline

  Sezamovo seme pomaga preprečiti propadanje zob, krvavitve iz dlesni, suho grlo, ter krepi zobe, dlesni in čeljust.

  Razbremeni vas zaprtosti

  Sezamovo seme vsebuje vlaknine, ki olajšajo odvajanje blata.

  Sezam
  Takole izgleda rastlina sezam.

  Zmanjša raven natrija

  Študija univerze Yale je pokazala, da uživanje sezamovega olja ne le pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, ampak tudi znižuje raven natrija v telesu.

  Prehlad

  Samo vonjanje kančka sezamovega olja pomaga očistiti sinuse in občutek zamašenosti v prsih.

  Diabetes

  Študija, objavljena leta 2011, je pokazala, da sezamovo olje povečuje učinkovitost peroralnega zdravila, ki ga uporabljajo bolniki, ki trpijo za diabetesom tipa 2.

  PREBERITE TUDI:  5 hranilnih olj za kožo in lase

  Kalcij

  Prisoten je v sezamovem olju in pomaga pri preprečevanju izgube kostne mase, preprečevanju glavobolov in zmanjševanju simptomov PMS med drugo fazo menstrualnega ciklusa.

  Preprečuje stres

  Ima edinstveno sposobnost zmanjšanja napetosti in stresa, če ga le redno uporabljamo. Prav tako pomaga negovati živčni sistem in olajša utrujenost in nespečnost.

  Antioksidanti

  Sezamovo olje je bogato z antioksidanti, ki pomagajo pri nevtralizacijo škode v telesu, predvsem v krvnem obtoku, in škodo, ki jo naredijo virusi, bakterije in staranje.

  Preprečuje raka

  Sezamovo seme vsebuje fitat, ki je močan antioksidant in najmočnejša snov, ki deluje proti raku, saj pomaga upočasniti rast različnih rakavih celic.

  Masaža dojenčkov

  Študija, objavljena v časopisu o medicinskih raziskavah v Indiji je v letu 2000 pokazala, da masiranje dojenčkov s sezamovim oljem izboljša njihovo rast in pomasažno spanje.

  Zdravi bolezni dihal

  Magnezij, prisoten v sezamu, preprečuje tresenje pri astmi, znižuje povišan krvni tlak in tremor žil.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  1 komentar

  Comments are closed.