Natečaj Zlati medenjak

    Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu objavlja natečaj za izdelavo in oblikovanje izvirnih slovenskih medenjakov.

    Zlati medenjakKategorije natečaja:

    1. klasični ali tradicionalni medenjaki – pričakujemo tako replike kulturne dediščine medenjakov kot tudi revitalizacijo nekaterih že pozabljenih ali opuščenih načinov izdelovanja ter oblik medenjakov;
    2. medenjaki z dodatki začimb in zelišč ter drugih naravnih sestavin, pričakujemo paleto najrazličnejše sodobne ustvarjalnosti, smiselnega kombiniranja okusov in vonjav;
    3. nadevani medenjaki, pri katerih pričakujemo različne možnosti nadevov in seveda tudi samih oblik medenjakov.

    Med temeljna izhodišča pri vseh treh kategorijah sodijo uporaba naravnih surovin in živil, neoporečnost za zdravje, ne uporaba škodljivih konzervansov idr. Zaželeno je tudi poimenovanje posameznih izdelkov, t.j. medenjakov, z izvirnimi imeni, ki bodo v prihodnje lahko pomembna za oblikovanje tržnih znamk. Posamezni avtorji, avtorske skupine, ustvarjalni studiji in središča, podjetja, obrtne delavnice idr. lahko prijavijo več izdelkov, prav tako lahko kombinirajo med vsemi tremi temeljnimi kategorijami natečaja.

    Prispele medenjake bo vrednotila in ocenila strokovna žirija strokovnjakov s področij prehrane, kulinarike in gastronomije, živilske tehnologije, oblikovanja in čebelarstva. Komisijo bo vodil priznani etnolog dr. Janez Bogataj. Zmagovalnemu medenjaku bomo podelili  naziv »Zlati medenjak«.

    K sodelovanju vabljeni vsi, ki pečete odlične medenjake!

    Podrobnosti natečaja dobite na: www.czs.si.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte