Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Zdravje & prehranaIngver pomaga nadzorovati diabetes

Ingver pomaga nadzorovati diabetes

MORDA VAS ZANIMA

Ingver zagotovo poznate, saj smo o njem tudi mi že zelo veliko pisali. Rastlina, ki je sestavni del azijske kuhinje in je še posebej priljubljena med ajurvedskimi zdravilci v Indiji, spada pa tudi med prve začimbe, ki jih je človek sploh odkril. Zdaj so v Avstraliji našli še eno zanimivo lastnost. Ingver namreč pomaga uravnavati sladkor v krvi! V Melbournu so izvedli raziskavo, ki dokazuje, da lahko ingver zelo uspešno upravlja z ravnmi sladkorja v krvi in jih uravnava, da ne pride do zapletov pri bolnikih, ki se dolgo borijo s sladkorno boleznijo. Raziskovalci z univerze v Sydneyu so dokazali, da ima ingver moč nadzorovati glukozo v krvi tako, da uporablja mišične celice.

Ingver
V čaj ga pripravite tako, da korenino nastrgate in prelijete z vročo vodo ter v tem skuhate čaj in na koncu odcedite.

Poveča absorpcijo glukoze

- Oglas -

Basil Roufogalis, profesor farmacevtske kemije, ki je vodil raziskave, je povedal: »Izvlečki ingverja, pridobljeni iz vrste buderim, so bili neodvisno od insulina zmožni povečati absorpcijo glukoze v mišične celice.« To pomaga pri upravljanju visoke ravni sladkorja v krvi, kar povzroča zaplete pri dolgotrajnih bolnikih s sladkorno boleznijo in celicam omogoča delovanje, neodvisno od insulina.
»Komponente, ki so odgovorne za porast absorpcije glukoze, se imenujejo gingerols, ene od glavnih fenolnih komponent v ingverjevi koreniki. V normalnih pogojih se raven glukoze v krvi ohranja v ozkem razponu,« je dodal Roufogalis. Farmacevtski raziskovalci so delali izvlečke iz cele korenike ingverja Buderim in pokazali, da je bil en delček ekstrakta najbolj učinkovit pri povečanju absorpcije glukoze.

Uporaba ingverja

Zagotovo veste, da ga pri nas lahko kupimo tako posušenega oziroma zmletega kot celo koreniko. Slednje so bolj sveže in priporočljive za v čaj, za pripravljanje jedi pa lahko seveda uporabite kar zmletega. Nekaj ingverjevega pridelka pretvorijo tudi v ingverjevo pivo, ki je zelo priljubljeno v ZDA in v Angliji. Zagotovo se ga spomnite, če ste kdaj brali Pet prijateljev pisateljice Enid Blyton.

Uporabite pa ga lahko tudi za kompote (predvsem v kombinaciji jabolk in hrušk), kolače, dodatek v kavo ali čaj, če pa vas pesti slab zadah, pomaga tudi proti temu. Med drugim ga namreč dodajajo tudi v ustne vodice. Če si kupite eterično olje, ga lahko jeste na kocki sladkorja za lajšanje kašlja ali pa vzamete kar kakšno žličko prahu. Vsekakor vam bo koristil, saj deluje tudi protivnetno, olajšuje prebavo in je idealen sopotnik za tiste, ki imajo težave z morsko boleznijo ali slabostjo med vožnjo v avtomobilu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×