DomovZdravje & prehranaBanane - zdrav energijski prigrizek s kalijem

Banane – zdrav energijski prigrizek s kalijem

Kljuฤni poudarki:

  • Banane so bogate s kalijem, vitaminom B6, vitaminom C, magnezijem in vlakninami, kar prispeva k zdravemu srcu, ลพivฤnemu sistemu in prebavi.
  • Zrele banane vsebujejo veฤ sladkorjev in so hitro prebavljive, medtem ko zelene vsebujejo veฤ ลกkroba, ki se poฤasneje prebavlja.
  • Banane ne smejo zoreti na rastlini, saj postanejo mokaste; zato jih obirajo zelene in zorijo v posebnih pogojih po transportu.
  • Shranjevanje banan v hladilniku ni priporoฤljivo, saj nizke temperature povzroฤijo porjavitev lupine in vplivajo na okus.

Banane so ena najbolj priljubljenih in ลกiroko dostopnih vrst sadja po vsem svetu. Ne le da so okusne in priroฤne za uลพivanje, ampak so tudi polne hranil, ki prispevajo k naลกemu zdravju in dobremu poฤutju.

Svetlo rumene banane s ฤvrstim mesom imajo odlike ลกkrobnatih ลพivil โ€“ telesna energija naraลกฤa poฤasi in traja dolgo ฤasa. Pri zrelejลกih bananah se veฤina ลกkroba spremeni v sladkor, ki izฤrpano telo na hitro oskrbi z energijo. Lahko bi rekli, da so popoln naravni prigrizek, saj so zdrave in nasitne. Koristi, ki jih nudi banana, se spreminjajo glede na njeno zrelost.

Kakลกno sadje so banane

Banane so plod bananovca, zelnate trajnice, ki po videzu spominja na palmo. Poznamo jih veฤ sto vrst in zrastejo od dva do devet metrov visoko. Njihovi plodovi so veฤinoma podolgovate oblike. Veฤina je brez semen, ฤeprav jih nekatere vrste imajo. Ko so zreli, so obiฤajno lepe rumene barve. Nekatere nam manj znane vrste dajejo rdeฤkaste, temnoroza ali zelene plodove. Na enem bananovcu zraste vsaj 60 kilogramov banan na leto.

Banana

Hranilne vrednosti banan

Banane so izjemno hranljive in vsebujejo ลกtevilne vitamine in minerale, ki so kljuฤni za naลกe zdravje. Ena srednje velika banana (pribliลพno 118 gramov) vsebuje pribliลพno 105 kalorij, 27 gramov ogljikovih hidratov, 3 grame vlaknin in 1 gram beljakovin. So bogat vir vitamina C, vitamina B6, kalija, magnezija in mangana. Zaradi visoke vsebnosti ogljikovih hidratov so odliฤen vir energije, zaradi ฤesar so priljubljena izbira med ลกportniki in aktivnimi posamezniki.

Nabereje ลกe zelene z dreves

Banane ne smejo zoreti na rastlini, ker bi postale mokaste in neokusne. Tako tudi domaฤini zase odsekajo ลกe zelene banane in jih nato zorijo v senci. Sadeลพe za izvoz v daljne deลพele takoj, ko jih odreลพejo, skladiลกฤijo v hladilnicah ladje pri temperaturi malenkost niลพji od 13 stopinj Celzija. To je temperatura, kjer se prekine zorenje. A ลพe ฤe temperatura pade pod 12 stopinj Celzija, le-ti porjavijo. Ko jih dostavijo na cilj, jih pribliลพno pet dni zorijo v posebnih pogojih na 16 stopinjah Celzija.

Danes so najveฤji proizvajalci banan Indija, Ekvador, Brazilija, Filipini, Kostarika, Kitajska,Tajska, Mehika, Kolumbija in Indonezija. Med najbolj znanimi blagovnimi znamkami banan so Bonita, Chiquita, Dole in Del Monte.

Banane so v jugovzhodni Aziji domaฤini poznali kot okusen sadeลพ ลพe v prazgodovini. Prvi Evropejci, ki so spoznali ta okusen sadeลพ, so bili vojaki Aleksandra Makedonskega v Indiji. V Afriko so jih prinesli Arabci in evropski osvajalci ล panci, Portugalci in Angleลพi, s katerimi so odpotovale tudi v Juลพno Ameriko.

Bananovec - zelene banane na drevesu

Banane ne smejo v hladilnik

V naลกih trgovinah velikokrat kupimo ลกe nezrele banane. Take moramo hraniti na sobni temperaturi, da dozorijo. ฤŒe ลพelimo zorenje pospeลกiti, jih poloลพimo v skledo skupaj z drugim sadjem. Zorenje lahko pospeลกimo tudi tako, jih zavijemo v mehko papirnato brisaฤo ali mehko krpo. V hladilniku jih ne smemo shranjevati, saj bi lupina porjavela! Veฤina banan je najslajลกih, ko ni na rumeni lupini nobenega sledu zelene barve veฤ in se pojavijo rjave pikice.

Pri nakupu banan moramo biti pozorni, da je lupina nepoลกkodovana in da banana ni preveฤ zrela. Nezrele banane vsebujejo neprebavljiv ลกkrob, ki ga tanko ฤrevo ne more predelati, v debelem ฤrevesu pa fermentira in povzroฤa vetrove. Veฤina ลกkroba se spremeni v sladkor, ko sadeลพ dozori. Zrele banane zato niso le slajลกe, so tudi laลพje prebavljive.
Prav zaradi lahke prebavljivosti in ker redko povzroฤijo alergijske reakcije (ฤeprav pri nekaterih odraslih ljudeh lahko povzroฤijo migreno), so priljubljena hrana za dojenฤke, kakor tudi za vse ostale generacije.

Zelene banane

Posebno priljubljene postajajo banane pisang ali rajske smokve, ki so v pogovornem jeziku znane kot ยปzelene bananeยซ. Vsebujejo veliko tanina, zato imajo grenek okus, vendar lahko s kuhanjem ta okus omilimo. Zelene banane vsebujejo veฤ ลกkroba, ker jih jemo, preden so popolnoma zrele. Nekatere raziskave kaลพejo upadanje ลพelodฤnega in ฤrevesnega raka pri ljudeh, ki uลพivajo hrano, bogato z neprebavljivim ลกkrobom. V zadnjem ฤasu poteka veฤ raziskav, s katerimi ลพelijo potrditi povezavo in ugotoviti, ali je ลกkrob za prepreฤevanje ฤrevesnega raka prav tako pomemben kot vlaknine.

Zrele banane

Banane so vir energije in kalija

Banane imajo zaradi svoje sestave nekatere ugodne uฤinke na poฤutje.

  • Banane so izdaten vir kalija, ลพivljenjsko pomembne rudnine za delovanje miลกic in ลพivcev. Uลพivanje veฤjih koliฤin kalija, kot jih premore povpreฤen Zahodnjakov jedilnik, pomaga prepreฤiti ali zniลพati visok krvni tlak.
  • Pomagajo pri velikih telesnih naporih. ฤŒe jih zauลพijemo zrele po 30 minutah vadbe, ko je miลกiฤna energija izฤrpana, nas okrepijo. Ker tako sveลพe kot tudi posuลกene banane vsebujejo veliko naravnega sladkorja, ki hitro preide v kri, jih veliko ลกportnikov, posebno igralcev tenisa, pogosto uลพiva tudi pred tekmo ali celo med njo.
  • Uravnavajo prebavo. Manj zrele banane odpravljajo zaprtje, medtem ko sladke pomagajo pri driski. ล krob pri manj zrelih bananah se upira prebavi, kar daje veฤjo koliฤino blata in zaprtje se lahko sprosti. Zelo zrele banane so tradicionalno sredstvo pri driski. Za otroke z drisko priporoฤajo dieto, ki jo sestavljajo banane, riลพ, jabolฤni sok in toast.
  • Pomirijo ลพelodec. Ljudje, ki imajo teลพave zaradi rane na ลพelodcu, pravijo, da delujejo pomirjevalno. ล tevilni poskusi o vplivu banan na ลพelodฤne razjede so pokazali, da banane spodbujajo nastajanje celic in sluzi v ลพelodฤni sluznici. Tako naj bi obloลพile in okrepile ลพelodฤno steno ter pomagale zdraviti obstojeฤe razjede in jih prepreฤevati. Vendar je doslej za te trditve premalo strokovno podkrepljenih dokazov.
  • Izboljลกajo razpoloลพenje. Na voljo je vedno veฤ dokazov, da ลพivila z veliko ogljikovih hidratov in malo beljakovinami, kamor spadajo tudi banane, lahko popravijo razpoloลพenje in nas umirijo ter uspavajo. ฤŒe ni prisotnih prav veliko beljakovin, potem inzulin, ki se izloฤa zaradi zauลพitih ogljikovih hidratov, sproลพi poviลกanje ravni pomirjujoฤega ลพivฤnega prenaลกalca (nevrotransmitorja) serotonina v moลพganih, ki izboljลกa razpoloลพenje. Ogljikohidratna ลพivila, ki vsebujejo triptofan, predhodno fazo serotonina, najbolj zanesljivo delujejo v tej smeri, poleg peลกฤice ลพivil, ki vsebujejo sam serotonin. ฤŒe jih jemo same, vsebujejo vse sestavine za to reakcijo: ogljikove hidrate, ki iz ฤrevesja hitro preidejo v krvni obtok, serotonin in triptofan ter vitamin B6.
Banane

Ne le surove, jemo tudi peฤene

Banane so dobrodoลกla popestritev kuhinje. Lahko jih uporabimo za razliฤne kreme, sadne solate, kot prilogo k riลพu, v sadnem kruhu โ€ฆ Nepogreลกljive so kot sestavina v razliฤnih mleฤnih napitkih in kot znana druลพabna sladica โ€“ ฤokoladni fondi. Lahko jih tudi speฤemo ali ocvremo. Peฤene banane so zelo priljubljena sladica. ลฝivila in diลกavnice, s katerimi se dobro ujemajo, so na primer orehi, kava, ingver, cimet, pomaranฤe, sladoled, likerji in rum. Bananine rezine lahko tudi posuลกimo in dobimo bananin ฤips. Posuลกene banane lahko zmeljemo v bananino moko.

Ko banano olupimo, hitro porjavi, ฤe je ne pomoฤimo v sok kakega agruma. Pri receptih brez soka agrumov, jih pripravimo nazadnje in jih dodamo jedi tik pred kuhanjem.
Banane lahko jemo brez omejitev. ฤŒe jih jemo med obroki, je priporoฤljivo, da si potem umijemo zobe, saj so zrele polne sladkorja in zato povzroฤajo zobno gnilobo.
Suhe banane so bolj koncentriran vir kalija, vlaknin in energije kot sveลพi sadeลพi, vsebujejo pa tudi veฤ sladkorja, zato niso primerne pri dietah za zniลพanje telesne teลพe.

Banane

Od keฤapa do piva

V Zahodnem svetu banane obiฤajno jemo olupljene, v azijskih deลพelah pa uลพivajo tudi olupek, pri ฤemer jih najpogosteje kuhajo. V 90 odstotkih uporabljajo nam znane rumene banane. Preostalih 10 odstotkov predstavljajo manj sladke, veฤje, zelene banane, ki jih lahko uลพivamo le kuhane, njihov okus pa je podoben krompirju.

Banane v svetovni kuhinji uporabljajo na najrazliฤnejลกe naฤine.

  • Na Filipinih je med domaฤini zelo priljubljena bananina omaka โ€“ narejena iz banan, sladkorja, kisa in zaฤimb; imenujejo jo tudi bananin keฤap.
  • V Keniji in Tanzaniji je velika turistiฤna zanimivost izdelava bananinega piva (izdelujejo ga iz fermentiranega bananinega soka z dodatki).
  • V Braziliji so sestavina perutninskih jedi.
  • Obogatijo lahko tudi okus krompirjevih solat v kombinaciji s pomaranฤami.
  • V Indiji jih uporabljajo kot prilogo riลพu, peฤeni zelenjavi, buฤam โ€ฆ
  • Portoriฤani jih dodajajo tudi jedem iz govedine (iz banan in popraลพene ฤebule pripravijo okusne omake).
  • Seฤuan je znan po jedeh iz svinjskega mesa skupaj z bananami.
  • V nekaterih tropskih drลพavah jih postreลพejo k ribjim jedem.
  • Pretlaฤene banane dodajajo tudi pire krompirju, da dobijo nekoliko poseben, sladkast okus, ki se prav prilega k peฤeni perutnini.
  • V razliฤnih predelih tropskega sveta pretlaฤene banane dodajajo razliฤnim gostim juham, kot so paradiลพnikova, porova in druge zelenjavne.
  • Banane odliฤno popestrijo okus jedem z dodatkom karija.
  • Ujemajo se tudi z najrazliฤnejลกimi oreลกฤki v kuhanih, praลพenih in ocvrtih jedeh.

Okusni recepti z bananami

Solata s paradiลพnikom in bananami

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 srednje veliki paradiลพniki
  • 2 zreli banani, sok 1 limone
  • 3 ลพlice olja, pol ลพliฤke soli, dober ลกฤep ฤrnega popra
  • ฤetrt ลพliฤke karijevega prahu
  • ลพliฤka rdeฤih poprovih zrn

Priprava: paradiลพnike damo v vrelo vodo, nato jih oplaknemo z mrzlo in olupimo. Olupljene paradiลพnike zreลพemo na rezine in jih razvrstimo na pladenj za solato ali na ลกtiri kroลพnike. Banani olupimo in zreลพemo na kolesca. Poลกkropimo jih z ลพliฤko limoninega soka. Olje zmeลกamo s preostalim limoninim sokom, soljo, ฤrnim poprom in karijem. Tekoฤino pokapamo po solati. Rdeฤa poprova zrna stolฤemo v moลพnarju in nato potresemo po solati.

Sadna solata

Ognjena sadna solata

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 kisli jabolki
  • zelena banana
  • ลพliฤka limoninega soka
  • 200 g skuhanega gomolja zelene
  • 250 g mandarin
  • 125 g ฤrnega grozdja
  • 20 g orehovih jedrc
  • 20 g olupljenih mandeljnov
  • 125 ml kisle smetane
  • 2 ลพlici majoneze
  • po ลพlico ฤilijeve omake in limoninega soka, po ลกฤepec soli in sladkorja
  • glavica solate

Priprava: jabolki olupimo, zreลพemo na tanke rezine in pokapamo z limoninim sokom. Banano zreลพemo na kolobarje, jih primeลกamo jabolkoma z limoninim sokom, da ne porjavijo. Mandarine olupimo in krhlje zreลพemo na polovico. Grozdje razpolovimo in odstranimo peฤke. Orehe in mandlje sesekljamo. Vse sestavine za solato dobro zmeลกamo v skledi.
Kislo smetano zmeลกamo z majonezo, ฤilijem, limoninim sokom, soljo in sladkorjem. Z omako prelijemo solato, jo pokrijemo in za 15 minut postavimo v hladilnik, da se sestavine prepojijo.
Solatno glavico razdelimo na liste in z njimi obloลพimo skledo za solato. Na liste nadevamo sadno solato in takoj postreลพemo.

Suลกene banane

Posuลกene banane so okusna in zdrava alternativa sladkarijam in prigrizkom. Lahko jih pripravite doma s pomoฤjo suลกilnika za sadje ali jih kupite v trgovini. Posuลกene banane so odliฤen dodatek k meลกanicam oreลกฤkov, jogurtom ali kot samostojen prigrizek.

Marica Petroviฤ
Marica Petroviฤ
Marica Petroviฤ, univ. dipl. kem. ima izredno znanje s podroฤja kemije in zdravilnih rastlin, ker pa je zelo ekoloลกko usmerjena, svoje znanje iz kemije s pridom uporablja za pripravo in izdelavo okolju prijaznejลกih pripravkov.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E