Kljuฤni poudarki:
- Banane so bogate s kalijem, vitaminom B6, vitaminom C, magnezijem in vlakninami, kar prispeva k zdravemu srcu, ลพivฤnemu sistemu in prebavi.
- Zrele banane vsebujejo veฤ sladkorjev in so hitro prebavljive, medtem ko zelene vsebujejo veฤ ลกkroba, ki se poฤasneje prebavlja.
- Banane ne smejo zoreti na rastlini, saj postanejo mokaste; zato jih obirajo zelene in zorijo v posebnih pogojih po transportu.
- Shranjevanje banan v hladilniku ni priporoฤljivo, saj nizke temperature povzroฤijo porjavitev lupine in vplivajo na okus.
Banane so ena najbolj priljubljenih in ลกiroko dostopnih vrst sadja po vsem svetu. Ne le da so okusne in priroฤne za uลพivanje, ampak so tudi polne hranil, ki prispevajo k naลกemu zdravju in dobremu poฤutju.
Svetlo rumene banane s ฤvrstim mesom imajo odlike ลกkrobnatih ลพivil โ telesna energija naraลกฤa poฤasi in traja dolgo ฤasa. Pri zrelejลกih bananah se veฤina ลกkroba spremeni v sladkor, ki izฤrpano telo na hitro oskrbi z energijo. Lahko bi rekli, da so popoln naravni prigrizek, saj so zdrave in nasitne. Koristi, ki jih nudi banana, se spreminjajo glede na njeno zrelost.
Kakลกno sadje so banane
Banane so plod bananovca, zelnate trajnice, ki po videzu spominja na palmo. Poznamo jih veฤ sto vrst in zrastejo od dva do devet metrov visoko. Njihovi plodovi so veฤinoma podolgovate oblike. Veฤina je brez semen, ฤeprav jih nekatere vrste imajo. Ko so zreli, so obiฤajno lepe rumene barve. Nekatere nam manj znane vrste dajejo rdeฤkaste, temnoroza ali zelene plodove. Na enem bananovcu zraste vsaj 60 kilogramov banan na leto.
Hranilne vrednosti banan
Banane so izjemno hranljive in vsebujejo ลกtevilne vitamine in minerale, ki so kljuฤni za naลกe zdravje. Ena srednje velika banana (pribliลพno 118 gramov) vsebuje pribliลพno 105 kalorij, 27 gramov ogljikovih hidratov, 3 grame vlaknin in 1 gram beljakovin. So bogat vir vitamina C, vitamina B6, kalija, magnezija in mangana. Zaradi visoke vsebnosti ogljikovih hidratov so odliฤen vir energije, zaradi ฤesar so priljubljena izbira med ลกportniki in aktivnimi posamezniki.
Nabereje ลกe zelene z dreves
Banane ne smejo zoreti na rastlini, ker bi postale mokaste in neokusne. Tako tudi domaฤini zase odsekajo ลกe zelene banane in jih nato zorijo v senci. Sadeลพe za izvoz v daljne deลพele takoj, ko jih odreลพejo, skladiลกฤijo v hladilnicah ladje pri temperaturi malenkost niลพji od 13 stopinj Celzija. To je temperatura, kjer se prekine zorenje. A ลพe ฤe temperatura pade pod 12 stopinj Celzija, le-ti porjavijo. Ko jih dostavijo na cilj, jih pribliลพno pet dni zorijo v posebnih pogojih na 16 stopinjah Celzija.
Danes so najveฤji proizvajalci banan Indija, Ekvador, Brazilija, Filipini, Kostarika, Kitajska,Tajska, Mehika, Kolumbija in Indonezija. Med najbolj znanimi blagovnimi znamkami banan so Bonita, Chiquita, Dole in Del Monte.
Banane so v jugovzhodni Aziji domaฤini poznali kot okusen sadeลพ ลพe v prazgodovini. Prvi Evropejci, ki so spoznali ta okusen sadeลพ, so bili vojaki Aleksandra Makedonskega v Indiji. V Afriko so jih prinesli Arabci in evropski osvajalci ล panci, Portugalci in Angleลพi, s katerimi so odpotovale tudi v Juลพno Ameriko.
Banane ne smejo v hladilnik
V naลกih trgovinah velikokrat kupimo ลกe nezrele banane. Take moramo hraniti na sobni temperaturi, da dozorijo. ฤe ลพelimo zorenje pospeลกiti, jih poloลพimo v skledo skupaj z drugim sadjem. Zorenje lahko pospeลกimo tudi tako, jih zavijemo v mehko papirnato brisaฤo ali mehko krpo. V hladilniku jih ne smemo shranjevati, saj bi lupina porjavela! Veฤina banan je najslajลกih, ko ni na rumeni lupini nobenega sledu zelene barve veฤ in se pojavijo rjave pikice.
Pri nakupu banan moramo biti pozorni, da je lupina nepoลกkodovana in da banana ni preveฤ zrela. Nezrele banane vsebujejo neprebavljiv ลกkrob, ki ga tanko ฤrevo ne more predelati, v debelem ฤrevesu pa fermentira in povzroฤa vetrove. Veฤina ลกkroba se spremeni v sladkor, ko sadeลพ dozori. Zrele banane zato niso le slajลกe, so tudi laลพje prebavljive.
Prav zaradi lahke prebavljivosti in ker redko povzroฤijo alergijske reakcije (ฤeprav pri nekaterih odraslih ljudeh lahko povzroฤijo migreno), so priljubljena hrana za dojenฤke, kakor tudi za vse ostale generacije.
Zelene banane
Posebno priljubljene postajajo banane pisang ali rajske smokve, ki so v pogovornem jeziku znane kot ยปzelene bananeยซ. Vsebujejo veliko tanina, zato imajo grenek okus, vendar lahko s kuhanjem ta okus omilimo. Zelene banane vsebujejo veฤ ลกkroba, ker jih jemo, preden so popolnoma zrele. Nekatere raziskave kaลพejo upadanje ลพelodฤnega in ฤrevesnega raka pri ljudeh, ki uลพivajo hrano, bogato z neprebavljivim ลกkrobom. V zadnjem ฤasu poteka veฤ raziskav, s katerimi ลพelijo potrditi povezavo in ugotoviti, ali je ลกkrob za prepreฤevanje ฤrevesnega raka prav tako pomemben kot vlaknine.
Banane so vir energije in kalija
Banane imajo zaradi svoje sestave nekatere ugodne uฤinke na poฤutje.
- Banane so izdaten vir kalija, ลพivljenjsko pomembne rudnine za delovanje miลกic in ลพivcev. Uลพivanje veฤjih koliฤin kalija, kot jih premore povpreฤen Zahodnjakov jedilnik, pomaga prepreฤiti ali zniลพati visok krvni tlak.
- Pomagajo pri velikih telesnih naporih. ฤe jih zauลพijemo zrele po 30 minutah vadbe, ko je miลกiฤna energija izฤrpana, nas okrepijo. Ker tako sveลพe kot tudi posuลกene banane vsebujejo veliko naravnega sladkorja, ki hitro preide v kri, jih veliko ลกportnikov, posebno igralcev tenisa, pogosto uลพiva tudi pred tekmo ali celo med njo.
- Uravnavajo prebavo. Manj zrele banane odpravljajo zaprtje, medtem ko sladke pomagajo pri driski. ล krob pri manj zrelih bananah se upira prebavi, kar daje veฤjo koliฤino blata in zaprtje se lahko sprosti. Zelo zrele banane so tradicionalno sredstvo pri driski. Za otroke z drisko priporoฤajo dieto, ki jo sestavljajo banane, riลพ, jabolฤni sok in toast.
- Pomirijo ลพelodec. Ljudje, ki imajo teลพave zaradi rane na ลพelodcu, pravijo, da delujejo pomirjevalno. ล tevilni poskusi o vplivu banan na ลพelodฤne razjede so pokazali, da banane spodbujajo nastajanje celic in sluzi v ลพelodฤni sluznici. Tako naj bi obloลพile in okrepile ลพelodฤno steno ter pomagale zdraviti obstojeฤe razjede in jih prepreฤevati. Vendar je doslej za te trditve premalo strokovno podkrepljenih dokazov.
- Izboljลกajo razpoloลพenje. Na voljo je vedno veฤ dokazov, da ลพivila z veliko ogljikovih hidratov in malo beljakovinami, kamor spadajo tudi banane, lahko popravijo razpoloลพenje in nas umirijo ter uspavajo. ฤe ni prisotnih prav veliko beljakovin, potem inzulin, ki se izloฤa zaradi zauลพitih ogljikovih hidratov, sproลพi poviลกanje ravni pomirjujoฤega ลพivฤnega prenaลกalca (nevrotransmitorja) serotonina v moลพganih, ki izboljลกa razpoloลพenje. Ogljikohidratna ลพivila, ki vsebujejo triptofan, predhodno fazo serotonina, najbolj zanesljivo delujejo v tej smeri, poleg peลกฤice ลพivil, ki vsebujejo sam serotonin. ฤe jih jemo same, vsebujejo vse sestavine za to reakcijo: ogljikove hidrate, ki iz ฤrevesja hitro preidejo v krvni obtok, serotonin in triptofan ter vitamin B6.
Ne le surove , jemo tudi peฤene
Banane so dobrodoลกla popestritev kuhinje. Lahko jih uporabimo za razliฤne kreme, sadne solate, kot prilogo k riลพu, v sadnem kruhu โฆ Nepogreลกljive so kot sestavina v razliฤnih mleฤnih napitkih in kot znana druลพabna sladica โ ฤokoladni fondi. Lahko jih tudi speฤemo ali ocvremo. Peฤene banane so zelo priljubljena sladica. ลฝivila in diลกavnice, s katerimi se dobro ujemajo, so na primer orehi, kava, ingver, cimet, pomaranฤe, sladoled, likerji in rum. Bananine rezine lahko tudi posuลกimo in dobimo bananin ฤips. Posuลกene banane lahko zmeljemo v bananino moko.
Ko banano olupimo, hitro porjavi, ฤe je ne pomoฤimo v sok kakega agruma. Pri receptih brez soka agrumov, jih pripravimo nazadnje in jih dodamo jedi tik pred kuhanjem.
Banane lahko jemo brez omejitev. ฤe jih jemo med obroki, je priporoฤljivo, da si potem umijemo zobe, saj so zrele polne sladkorja in zato povzroฤajo zobno gnilobo.
Suhe banane so bolj koncentriran vir kalija, vlaknin in energije kot sveลพi sadeลพi, vsebujejo pa tudi veฤ sladkorja, zato niso primerne pri dietah za zniลพanje telesne teลพe.
Od keฤapa do piva
V Zahodnem svetu banane obiฤajno jemo olupljene, v azijskih deลพelah pa uลพivajo tudi olupek, pri ฤemer jih najpogosteje kuhajo. V 90 odstotkih uporabljajo nam znane rumene banane. Preostalih 10 odstotkov predstavljajo manj sladke, veฤje, zelene banane, ki jih lahko uลพivamo le kuhane, njihov okus pa je podoben krompirju.
Banane v svetovni kuhinji uporabljajo na najrazliฤnejลกe naฤine.
- Na Filipinih je med domaฤini zelo priljubljena bananina omaka โ narejena iz banan, sladkorja, kisa in zaฤimb; imenujejo jo tudi bananin keฤap.
- V Keniji in Tanzaniji je velika turistiฤna zanimivost izdelava bananinega piva (izdelujejo ga iz fermentiranega bananinega soka z dodatki).
- V Braziliji so sestavina perutninskih jedi.
- Obogatijo lahko tudi okus krompirjevih solat v kombinaciji s pomaranฤami.
- V Indiji jih uporabljajo kot prilogo riลพu, peฤeni zelenjavi, buฤam โฆ
- Portoriฤani jih dodajajo tudi jedem iz govedine (iz banan in popraลพene ฤebule pripravijo okusne omake).
- Seฤuan je znan po jedeh iz svinjskega mesa skupaj z bananami.
- V nekaterih tropskih drลพavah jih postreลพejo k ribjim jedem.
- Pretlaฤene banane dodajajo tudi pire krompirju, da dobijo nekoliko poseben, sladkast okus, ki se prav prilega k peฤeni perutnini.
- V razliฤnih predelih tropskega sveta pretlaฤene banane dodajajo razliฤnim gostim juham, kot so paradiลพnikova, porova in druge zelenjavne.
- Banane odliฤno popestrijo okus jedem z dodatkom karija.
- Ujemajo se tudi z najrazliฤnejลกimi oreลกฤki v kuhanih, praลพenih in ocvrtih jedeh.
Okusni recepti z bananami
Solata s paradiลพnikom in bananami
Sestavine za 4 osebe:
- 4 srednje veliki paradiลพniki
- 2 zreli banani, sok 1 limone
- 3 ลพlice olja, pol ลพliฤke soli, dober ลกฤep ฤrnega popra
- ฤetrt ลพliฤke karijevega prahu
- ลพliฤka rdeฤih poprovih zrn
Priprava: paradiลพnike damo v vrelo vodo, nato jih oplaknemo z mrzlo in olupimo. Olupljene paradiลพnike zreลพemo na rezine in jih razvrstimo na pladenj za solato ali na ลกtiri kroลพnike. Banani olupimo in zreลพemo na kolesca. Poลกkropimo jih z ลพliฤko limoninega soka. Olje zmeลกamo s preostalim limoninim sokom, soljo, ฤrnim poprom in karijem. Tekoฤino pokapamo po solati. Rdeฤa poprova zrna stolฤemo v moลพnarju in nato potresemo po solati.
Ognjena sadna solata
Sestavine za 4 osebe:
- 2 kisli jabolki
- zelena banana
- ลพliฤka limoninega soka
- 200 g skuhanega gomolja zelene
- 250 g mandarin
- 125 g ฤrnega grozdja
- 20 g orehovih jedrc
- 20 g olupljenih mandeljnov
- 125 ml kisle smetane
- 2 ลพlici majoneze
- po ลพlico ฤilijeve omake in limoninega soka, po ลกฤepec soli in sladkorja
- glavica solate
Priprava: jabolki olupimo, zreลพemo na tanke rezine in pokapamo z limoninim sokom. Banano zreลพemo na kolobarje, jih primeลกamo jabolkoma z limoninim sokom, da ne porjavijo. Mandarine olupimo in krhlje zreลพemo na polovico. Grozdje razpolovimo in odstranimo peฤke. Orehe in mandlje sesekljamo. Vse sestavine za solato dobro zmeลกamo v skledi.
Kislo smetano zmeลกamo z majonezo, ฤilijem, limoninim sokom, soljo in sladkorjem. Z omako prelijemo solato, jo pokrijemo in za 15 minut postavimo v hladilnik, da se sestavine prepojijo.
Solatno glavico razdelimo na liste in z njimi obloลพimo skledo za solato. Na liste nadevamo sadno solato in takoj postreลพemo.
Suลกene banane
Posuลกene banane so okusna in zdrava alternativa sladkarijam in prigrizkom. Lahko jih pripravite doma s pomoฤjo suลกilnika za sadje ali jih kupite v trgovini. Posuลกene banane so odliฤen dodatek k meลกanicam oreลกฤkov, jogurtom ali kot samostojen prigrizek.