0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaIngver - zdravilna začimba in uporaba ingverja

Ingver – zdravilna začimba in uporaba ingverja

MORDA VAS ZANIMA

Ingver je avtohtona rastlina Indije in Kitajske, ime pa je prevzel iz sanskrtske besede, ki v prevodu pomeni ‘s telesom kot rogovi’. Ingver je že dolga leta pomembno zdravilo v kitajski medicini, o njem pa je pisal že Konfucij. Ingver ni nova rastlina, ampak je ena izmed najstarejših začimb, ki jih je človek spoznal in pričel uporabljati. Ste vedeli, da je zelo poznan kitajski filozof Konfucij naravnost oboževal ingver, saj je morala biti vsaka njegova jed pripravljena prav s tem. Ingver daje jedem oster, pekoč in aromatičen okus.

- Oglas -

Ingver in njegova zgodovina

Če se še malce ozremo v zgodovino in rabo ingverja, potem je zanimivo tudi dejstvo, da so ga v starem Rimu uporabljali tudi v lepotnih salonih. Skozi vsa leta je ingver postal najbolj priljubljen v Angliji in na Skandinavskem polotoku, medtem, ko se je na jedilnike v ostale dele Evrope prikradel dokaj pozno. Pri nas se je raba tega malce povečala, vendar še vedno ni toliko razširjena, kot v omenjenih evropskih državah. Marsikdo ne pozna številne zdravilne učinke te rastline,  marsikdo pravzaprav za ingver še slišal ni.

Ingver

Ingver je nepogrešljiv v alternativni medicini

V zadnjih letih se je ingver še posebej uveljavil v alternativni medicini, saj med zagovorniki tovrstne oblike medicine že kar nekaj časa vzbuja veliko zanimanje. Ravno zaradi vedno večje uporabe te čudodelne rastline širom sveta, so pričele potekati številne raziskave o njej. V Indiji in na Kitajskem ogromno naravnih zdravilnih proizvodov, vsebuje prav ingver. V nijhovi prehrani je tako pogost, da ga uvrščajo kar med zelenjavo.

Na Kitajskem velja ingver kot zdravilo stotih bolezni, uporabljajo pa ga na nešteto načinov. V Indiji, kjer je ingver že kar nekaj časa uveljavljen, prebivalci natančno ločijo med značilnostmi suhega in svežega ingverja pri zdravljenju in v kuhinji. Z raznimi preparati pa iz ingverja dosegajo številne medicinske učinke.

- Oglas -

Raziskave potrjujejo učinkovitost

Sodobne raziskave ingverjevih zdravilnih sestavin potrjujejo učinkovitost marsikaterega starodavnega zdravila. Vsebuje namreč mnogo aromatičnih hlapnih olj, med njimi zlasti borneol, cineol, citral in felandren. Prav v teh oljih se skriva njegova zdravilnost, dajejo pa mu tudi značilen vonj in okus. Ingverjevo olje je bogato s seskviterpeni, ki blažijo vnetja, med katerimi izstopa zingiberin. Poleg tega vsebuje monoterpene in aldehide, za katere so nedavne raziskave pokazale, da delujejo na enega od najbolj razširjenih prehladnih virusov. Pekoče sestavine ingverja, tako imenovani gingeroli, pa blažijo slabost z občutkom siljenja na bruhanje.

Že od nekdaj znanstveniki ingver prištevajo med enega najmočnejših rastlinskih antioksidantov. Številne zdravstvene raziskave so tudi dokazale, da pomaga pri zgagi, slabi prebavi in bruhanju, ter preprečuje slabost med potovanjem. Med drugim spodbuja tudi krvni obtok, pomaga pri vnetem grlu, sprošča periferno ožilje, krepi izločanje sline, pomaga pri vnetem grlu, ugodno deluje na jetra, zmanjšuje holesterol in ima antiseptične lastnosti.

prodaja ingverja

Kdo ne sme uživati ingverja?

Glede na najnovejše raziskave lahko ingver na začetku nosečnosti pomaga pri blaženju jutranje slabosti, vendar pa po prvem tromesečju lahko poveča tveganje za spontani splav. Pred uživanjem ingverja med nosečnostjo se je torej pametno posvetovati z ginekologom. Ingver je znan tudi po svojih učinkih redčenja krvi in tako zmanjšuje učinek zdravil za strjevanje krvi, zato ni priporočljiv za ljudi, ki imajo tovrstne težave in pa po operativnih posegih.

Nasveti za nakup ingverja

V Slovenskih trgovinah lahko kupimo sveže ingverjeve korenike. Pri nakupu pazimo, da korenika ni poškodovana, celo plesniva, ampak gladka, napeta in mesnata. Od sorte ingverja je odvisna barva lupine, ki je lahko rjava, slonokoščena ali rumena. Sveža ingverjeva korenika je v notranjosti rumenkaste barve, sočna in hrustljava, opazna so tudi vlakna. Kupljeni ingver zavijmo v čisto vlažno krpo in ga shranjujmo v hladilniku. Tudi zamrznemo ga lahko. Če ga želimo imeti vedno pri roki, ga lahko vložimo v sirupu ali ga že vloženega kupimo.

Kupimo ga lahko tudi posušenega, ki ima značilno svežo aromo po limoni. Spet drugi prisegajo na kandiran ingver, ki je v prodaji v osmih različnih kakovostih. Najkakovostnejši ingver, ki ga prodajajo pod imenom peeled, ima izrazito lepo rumeno barvo, kosi so veliki in brez vlaken.

- Oglas -

Katerim živilom dodamo ingver?

Ingver se dobro poda k nekaterim vrstam sadja: ananas, hruške, banane, breskve, vse pa prekaša kombinacija z melono! Zelo okusen je tudi s sladoledom. Ingverjeva aroma je dodatek karijem, na hitro popraženi zelenjavi, mnogim kitajskim ribjim jedem in množici poslastic za hladne dni, recimo pudingom in ingverjevim kolačem.

Sveži ingver z jedjo vred lahko kuhamo, medtem ko posušenega dodajmo bolj na koncu toplotne obdelave jedi. S kuhanjem ingverja pa nikar ne pretiravajmo, ker bo to uničilo dragocene sestavine. Velja pa tudi poudariti: čim dlje bomo ingver kuhali, bolj pekoča bo jed.

Ingver – krepčilo starih pomorščakov

Stari zapisi nakazujejo, da so ingver uporabljali že pred 6000 leti. Leta 2400 pred našim štetjem pa so ga Grki že uporabljali za pripravo ingverjevega kruha.

Ingver so na svojih dolgih plovbah poznali pomorščaki, ki so prav dobro vedeli, da so njegovi okusni poganjki neprecenljiv vir vitaminov in rudnin ter da rastlina deluje proti morski bolezni. Zaradi tega je bil ingver na dolgih plovbah obvezen spremljevalec mornarjev.

V srednjem veku je bil ingver takoj za poprom ena izmed najbolj iskanih začimb. Pripisovali mu, da deluje kot afrodiziak, zato sta bili njegova uporaba in priljubljenost še večji. Poznali so že tudi nekatere njegove zdravstvene učinke in seveda njegov edinstven okus pri pripravi jedi. Morda je zanimiv podatek, da so okoli leta 1550 samo s Karibov uvozili v Evropo dobrih milijon ton ingverja!

Posušeni ingver
Pri kupovanju prehranskih dopolnil z ingverjem kupujte vedno standardizirana, tako da vsebujejo gingerole in shogaole – učinkovine, ki dajejo ingverju zdravilne lastnosti.

Posušeni ingver je ostrejši

Uporabni deli ingverja so njegove korenike. Izkopljejo jih jeseni (rastlina mora biti stara vsaj eno leto), ko se vsi listi posušijo in odpadejo. Izkopati jih je treba previdno, saj se zlahka zlomijo. Korenike uporabljamo sveže in posušene.
Posušeni ingver uporabljamo za čaje. Iz njega pripravljamo izvlečke in tinkture, uporabljajo pa ga tudi v farmacevtski industriji.
Moč – ostrina ingverjevih korenik je odvisna od tega, koliko časa je bila korenika v zemlji, in od tega, ali ga uporabljamo svežega ali posušenega. S sušenjem se ostrina močno okrepi.

Eterične sestavine

Najdragocenejše učinkovine ingverja se nahajajo v njegovem eteričnem olju. Najbolj aromatični, to je bengalski ingver, vsebuje od dva do tri odstotke eteričnega olja, v manj aromatičnih vrstah pa ga je le okrog odstotek.

Izmed številnih aromatičnih hlapnih eteričnih olj najbolj izstopajo: borneol, cinerol, limonen, zingiberol, citral, neral, felandrel, pinen in kurkumin. Prav v teh oljih se skriva njegova zdravilnost, dajejo pa mu tudi značilen vonj in okus. Na ostrino eteričnega olja vplivajo: shogaol, zingeron in gingerol.

Poleg eteričnih olj vsebuje ingverjeva korenika še dobrih devet odstotkov beljakovin, škrob, encime, maščobne kisline, veliko rudnin (kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo) in vitaminov (vitamin A, niacin).

Ingverjevo olje je bogato s seskviterpeni, kamor spada zingiberin, ki močno blaži vnetja. Poleg tega so v njem tudi monoterpeni in aldehidi. Nedavne raziskave so pokazale, da prav te sestavine delujejo na enega od najbolj razširjenih prehladnih virusov. Pekoče sestavine ingverja (gingeroli) pa blažijo slabost z občutkom siljenja na bruhanje.

Ingver varuje prebavila

Ingver je nadvse uporabno zdravilo za varovanje pred okužbami prebavil ter za lajšanje napenjanja in trebušnih krčev. Z njim lahko blažimo želodčne težave, obnese se celo pri rani na želodcu. Kot antiseptik pomaga pri okužbah želodca in črevesja ter blagodejno vpliva celo pri zastrupitvah s hrano. Ker blaži in sprošča krče, ga lahko uporabljamo za lajšanje menstrualnih bolečin in črevesnih kolik. Pomaga torej proti napenjanju in ustavlja drisko ter zatira tudi črevesne zajedavce.

Ingver je priljubljeno zdravilo zoper slabost, saj pomirja ter blaži slabost in bruhanje. Raziskave so pokazale, da zmanjšuje pogostnost slabosti pri bolnikih po operacijah. Njegovo učinkovitost je mogoče primerjati z zdravili, ki jih uporabljajo za zaustavljanje bruhanja. Predvsem pa je uporaben za potovalno in jutranjo nosečniško slabost. Njegovo učinkovanje proti slabosti je uporabno tudi za zmanjševanje omotičnosti, ki je pogosta težava starejših bolnikov.

Ingver
Številni ljudski zdravilci za lajšanje bolečin in zategnjenosti v prsih, ki jih povzročata gripa in prehlad, priporočajo žvečenje sveže ingverjeve korenike, pitje ingverjevega čaja ali zaužitje soka iz ingverjeve korenike skupaj z žličko medu.

Uporaba ingverja

Ingver je učinkovito poživilo za krvni obtok, saj preprečuje nastajanje krvnih strdkov, širi žile in pomaga pri lajšanju težav z ožiljem. Raziskave so potrdile, da ingverjev izvleček znižuje koncentracijo holesterola v krvi in zavira oksidacijo lipoproteinov majhne gostote (holesterola LDL). Znižuje tudi krvni tlak.

Raziskave so odkrile, da nekatere sestavine ingverja blažijo vnetja, zato lahko pomaga pri kroničnih vnetnih boleznih, kot je artritis. To pomeni, da ingver lahko pomaga pri preprečevanju nastanka ateroskleroze in srčnih bolezni. Ingverjevo eterično olje priporočajo za masažo pri revmatizmu in bolečinah v mišicah. Ingver spodbuja prekrvavitev in okrepi pretakanje krvi po zunanjih delih telesa (periferni obtok), je proti omrzlinam in slabi prekrvavljenosti udov (da nas ne zebe v roke in noge).

V naravni medicini ingver uporabljajo tudi za varovanje pred okužbami dihal. Je namreč ogrevalno in blažilno zelišče proti kašlju, prehladu, gripi in drugih težavah z dihali. Številni ljudski zdravilci za lajšanje bolečin in zategnjenosti v prsih, ki jih povzročata gripa in prehlad, priporočajo žvečenje sveže ingverjeve korenine, pitje ingverjevega čaja ali zaužitje soka iz ingverjeve korenine skupaj z žličko medu. Če ob prvem znamenju prehlada ali gripe popijemo vroč ingverjev čaj, pomirja kašel, odpira zamašen nos in spodbuja jetra k odstranjevanju strupov iz krvnega obtoka. Ingver torej lahko pomaga, da s potenjem preženemo prehlad. Ker je razkužilo in olajšuje izkašljevanje, ga priporočajo pri zdravljenju bronhialnega katarja.

Slovi tudi kot sredstvo za zniževanje telesne temperature. Ingver lahko žvečimo za lajšanje zobobola. Učinkovit je tudi proti herpesu, telesu pomaga kot modulator sinteze eikozanoidov – prostaglandinov, tromboksanov in levkotrienov, ki so nujni za uravnavanje kritičnih celičnih funkcij ter nas ščiti pred rakom, saj nekaterim karcinogenom onemogoča, da bi povzročili mutacije molekule DNK.

Uživanje in uporaba ingverja

 • Ingver lahko uživate kot svežo rastlino (dnevno okoli 10 g tanko narezanih ter nasekljanih lističev)
 • Lahko ga dodate kot začimbo v sadno solato in v razne kolače.
 • Uživate ga lahko posušenega (1 – 2 krat dnevno okoli 2 g)
 • Iz njega lahko pripravite različne vrste napitkov, kot npr. čaj, pivo, vino, kavo in sekoteng (sladek ingverjev napitek, priljubljen v Indoneziji in na Japonskem).
 • V kolikor vas mučijo revmatična obolenja, si vtirajte pripravljeno eterično olje iz ingverja 2 – 3 krat dnevno 15 dni, kljub temu, če bolečine prenehajo prej. Lahko pa pripravljeno eterično olje iz ingverja uživate z malo medu (1-3 kapljice) in kocko sladkorja.
 • Uživate lahko tudi kandiran ingver v obliki bonbonov.
 • Skuhate si lahko čaj iz ingverja in sicer tako, da nastrgate koreniko in jo poparite z vrelo vodo. Čaj blaži jutranjo slabost, zdravi razjede in prebavne težave ter uspešno deluje proti prehladu.

Zavedati se moramo, da prevelik odmerek ingverja lahko povzroči želodčne motnje in zaspanost, ter da jemanje velikih odmerkov na tešče lahko povzroči prebavne težave.

Ingverjev čaj
Skodelica ingverjevega čaja vsebuje toliko zdravilnih snovi kot 25 miligramov uprašenega ingverja. Močno začinjene indijske in kitajske ingverjeve jedi pa jih imajo kar dvakrat toliko.

Proti slabosti in bruhanju, slabi prebavi, menstrualnim bolečinam, napenjanju, driski in za lajšanje kroničnih bolečin oziroma revmatoidnega artritisa uživamo ingver do trikrat na dan, po potrebi pa lahko tudi vsako uro in sicer v eni izmed naštetih oblik spodaj:

 • 0,5-1 g praška na dan zmešano z vodo ali hrano,
 • do 1 ml tekočega izvlečka na dan zaužijemo s kozarcem vode,
 • do 30 kapljic tinkture (1:5 v 60% alkoholu) na dan zaužijemo v kozarcu vode,
 • od 100 do 200 mg standardiziranega ekstrakta v obliki kapsul ali tablet,
 • košček sveže ingverjeve korenine, velik približno 1,25 cm,
 • ingverjev čaj, ki ga prodajajo v čajnih vrečkah, lahko pa tudi v skodelico izredno vroče vode vmešamo žličko nastrgane ingverjeve korenine,
 • na potovanju si lahko pomagamo s kristaliziranim ingverjem: 2,5 cm velika ploščica debeline pol centimetra vsebuje približno 500 mg ingverja.

Za lajšanje bolečih mišic ali sklepov storimo naslednje:

 • na prizadete dele nanesemo dvakrat ali trikrat na dan kremo, ki vsebuje zmleto koreniko ali eterično olje (vendar ne pri akutnem vnetju sklepov),
 • na prizadeto mesto vtremo nekaj kapljic ingverjevega olja, pomešanega z žlico mandljevega ali drugega nevtralnega olja.

Ingver je korenika in se uporablja v večih različicah:

 • kot surova korenina ingver nudi najbolj svež okus. Te naberejo ko je zunanji ovoj še zelene barve.
 • posušene korenine ingverja prodajajo v črni ali beli različici. Pri beli je koža ingverja že olupljena, zato je značilne belkastebarve.
 • zmlet v prahu je za nas verjetno še najbolj znana različica. Le-tega dobijo s tem, ko zmlejejo posušene korenine.
 • konzerviran ingver pa je narajen iz mladih svežih korenin, ki jih olupijo in narežejo. Nato pa jih skuhajo v gostem sladkornem sirupu. Sirup in ingver nato skupaj vložijo v kozarce. Takšna različica je izredno pekoča in začinjena, saj dozeže na lestivi pekočih okusov sedmo mesto.

Ingver in med

V zadnjem času precej ljudi uporavlja tudi igverjev med, ki ga ni zelo težko narediti doma ali pa si enostavno skuhajo ingverjev čaj, ki mu dodajo žlico medu in ga pijejo kot zdrav napitek. Za odžejanje je seveda boljši oglajen čaj.

Medicinska uporaba ingverja

ingver

Ingverju se je dolgo časa pripisovalo lastnosti afrodizijaka. Omenjen je tudi v knjigi Kama Sutra, saj bi naj s pomočjo ingverja moški dobili sposobnosti naklonjenosti žensk. Ingver je prav tako znan kot diaforezik, kar pomeni da povzroča znojenje. To lastnost so izkoriščali v času Henrika VIII za zdravljenje kuge.

Ingver prav tako poveča izloščanje sline in prebavnih tekočin, kar bi naj pomagalo pri bolečinah ki jih povzročijo vetrovi, diareja ter trebušni krči. Korenina ingverja se uporablja tudi kot zdravilo proti slabosti, ki jo povzroča premikanje (morska slabost). Čudežna začimba je priporočljiva tudi za blaženje bolečin in vnetja, ki ga povzroča artritis, revmatizem in mišični krči.

Veliko ljudi ga uporablja tudi za razstrupljanje, saj pospešuje kroženje krvi in tako odstrani strupe v krvi, hkrati pa očisti tudi mehur in ledvice ter neguje kožo.

Ingverjeva korenina bi naj bila tudi neke vrste tretma za astmo, bronhitis in ostale probleme z dihali, saj pomaga odvajati tekočino iz pljuč.

Zdravilni učinki ingverja

 1. IngverDeluje proti diareji in preventivno tudi proti nalezljivim boleznim, saj velja kot odličen antiseptik (uničuje mikroorganizme).
 2. Zmanjša ali celo preprečuje simptome slabosti pri različnih potovanjih. Sicer se nanaša predvsem na slabost, uspešno pa deluje tudi na hladno potenje, glavobol, pretirano slinjenje in vrtoglavico. Dobra lastnost vsega pa je, da ingver pri vsem tem nima nezaželenih, stranskih učinkov, kot je zaspanost, ki se pojavi ob uživanju farmacevtskih kemijskih proizvodov za odpravljanje tovrstnih težav.
 3. Nekateri ingver uživajo za povečevanje apetita.
 4. Lajša prebavo, saj spodbuja izločanje želodčnega soka in peristaltiko. Deluje tudi proti napenjanju, saj snov, ki jo vsebuje, pospešuje izločanje plinov. Med drugim pa tudi pomirja želodčne in črevesne krče.
 5. Ingver deluje tudi kot tonik in stimulans. Pri njegovem rednem uživanju zmanjšuje kronično utrujenost, izboljša spomin. Zaradi njegovega stimulativnega delovanja ga ni priporočljivo jemati zvečer pred spanjem, saj utegne povzročiti nespečnost.
 6. V kolikor želite preživeti strastno noč z vam ljubo osebo, vam prav tako priporočamo zaužitje ingverja, saj deluje kot blagi afrodizijak.
 7. Deluje tudi kot antikoagulant, kar pomeni, da preprečuje zgoščevanje krvi in posledično pojavljanje trombonov.
 8. Deluje tudi protivnetno, kar ugodno vpliva na številne bolezni, med drugim tudi na revmatični artritis, saj zmanjšuje otekline, bolečine in jutranjo zaskočenost, ter povečuje gibljivost zglobov.
 9. Med ostalim je ingver tudi uspešen antioksidant, kar pomeni, da preprečuje škodljivo delovanje prostih radikalov, deluje pa tudi proti arteriosklerozi in raku.
 10. Ingver dodajajo v ustne vode, saj z njim odpravijo slab zadah iz ust. Vsebuje tudi ostro snov gingerol in šoagol, kateri sta pikantni in dajeta občutek toplote na jeziku.
 11. Pozitivno deluje na zmanjševanje holesterola in delovanje jeter. Prav tako pomaga pri migrenah in ostalih vrstah glavobolov, znižuje pa tudi povišano telesno temperaturo.
 12. Če vas muči zobobol, priporočamo žvečenje ingverja.

Kako pogosto lahko uživamo ingver?

Ingver lahko uživamo vsak dan. Vendar pa tako kot pri ostalih zdravilnih živilih tudi pri uživanju ingverja velja biti pozoren na zaužite količine, saj lahko prevelike količne na dan povzročijo neprijetne stranske učinke. Sicer je možnost, da bi si z ingverjem škodovali, zelo majhna, v pretiranih količinah utegne vplivati na osrednje živčevje in povzroči aritmijo ter depresijo. V kolikor imate žolčne kamne, dojite ali ste noseči, vam svetujemo, da se o uživanju večjih količin ingverja, posvetujete s svojim zdravnikom.

Drugače pa kar brez skrbi, saj so raziskave dokazale, da so se nosečnice po uživanju 1 g svežega ingverja na dan, počutile veliko bolje. Predvsem so jih prenehale pestiti težave s slabostjo in bruhanjem. Vseeno pa vam svetujemo posvet z zdravnikom o uporabi suhega ingverja med nosečnostjo. Za uživanje ingverja, so uporabne njegove sveže korenike, lahko pa ga uživate tudi posušenega ali zmletega. V Angliji in preko luže, velik del pridelanega ingverja namenijo za izdelavo brezalkoholnega ingverjevega piva, ki tem velja za eno izmed najbolj priljubljenih pijač.

Recepti v katere lahko vključimo ingver so pogosti, od zdravih napitkov, smoothiejev, ingver kot začimba za nekatere jedi, ponekod ga vključimo v večjih količinah, seveda, če nam okus ugaja. Spodaj smo pripravili tudi nekaj uporabnih receptov.

Ingver in recepti

Tudi recepti, v katerih lahko uporabite ingver vam bodo zagotovo prišli prav, zato smo zbrali nekaj zanimivih.

Ingverjev likerRecept za ingverjev liker

Naj vam za konec ponudimo še odličen recept za ingverjev liker, ki bo pomagal pri želodčnih težavah in vas pogrel v zimskih dneh.

 • 2 dl vode
 • 2 dl medu
 • 3 žlice nastrganega ingverja
 • 1 žlico nastrgane limonine lupine
 • 3 dl viskija

V posodo nalijemo med in vodo, ter vse skupaj zavremo. Mešanica naj vre približno 5 minut. Med vrenjem odstranite nastalo peno. Nato primešajte ingver in limonino lupino in vse skupaj pustite vreti še dodatnih 5 minut. Po 5 minutah, odmaknite iz štedilnika in pustite, da se mešanica ohladi. Ohlajeno tekočino nalijte v steklenico in dodajte viski, vse skupaj zaprite in postavite v temen prostor za mesec dni. Nato tekočino precedite in jo znova postavi v temen prostor še za dodatna 2 tedna. Pijačo servirajte ohlajeno.

Recept: Vložene bučke z ingverjem

Vložene bučke

Sestavine:

 • 500-gramska buča
 • pol litra kisa
 • 500 g sladkorja
 • ingver v prahu.

Priprava: očiščeno meso buče narežemo na kocke, položimo jih v kis. Sladkor raztopimo v litru vode, dodamo ingver in bučne kocke s kisom. Kuhamo, da bučne kocke posteklenijo, nadevamo jih v kozarec. Sok vkuhamo, da postane gost in z njim prelijemo bučne kocke. Nekoč vložene buče niso manjkale ne v meščanski in ne v kmečki shrambi.

Recept: Kolački s korenjem in ingverjem

Korenčkov kolač z ingverjem

Sestavine:

 • 170 g večnamenske moke
 • 2 zvrhani žlici sladkorja
 • 1,5 čajne žličke pecilnega praška
 • pol čajne žličke soli
 • četrt čajne žličke jedilne sode
 • 2 jedilni žlici kristaliziranega ingverja
 • 6 jedilnih žlic ohlajenega masla v koščkih
 • olupljen večji korenček
 • 120 ml sirotke.

Priprava:
V mešalniku zmešamo moko, sladkor, pecilni prašek, sol in sodo. Dodamo ingver in maslo in mešamo, dokler ne dobimo mase, podobne grobemu koruznemu zdrobu. Vse skupaj stresemo v skledo, dodamo naribano korenje in sirotko ter mešamo toliko časa, da dobimo gladko maso. Testo damo na pomokano površino, ga raztegnemo na 2,5 centimetra debel krog, ga razrežemo na osem trikotnikov, ki jih položimo v pomaščen pekač in jih v ogreti pečici spečemo.

.

NAJNOVEJŠE