Zdravje & prehranaRazstrupimo se po velikonočnih pojedinah

Razstrupimo se po velikonočnih pojedinah

MORDA VAS ZANIMA

Čas bogato obloženih in omamno dišečih miz je za nami in napočil je čas, da organizmu pomagamo, da se vrne v ravnovesje in da na naših mizah zadiši po sveži sezonski hrani, polni hranil, ki nam jo že namenja narava. Preverite, katere so najverjetnejše posledice prazničnega grešenja.

- Oglas -

Raven krvnega sladkorja

Raven sladkorja v krvi je zaradi večjih količin sladkorja in ogljikovih hidratov med prazniki najverjetneje močno poskakovala. Mogoče ste se zaradi sladke potičke kratek čas počutili polni energije, a ta se je tako hitro, kot se je zvišala, tudi znižala. Posledica nihanja sladkorja v krvi je  tudi povečan in nenehen občutek lakote.

Jetra

Jetra so general našega telesa in imajo poglavitno vlogo pri razstrupljanju našega telesa. Pravilno delovanje jeter ima direkten vpliv na regulacijo hormonskega ravnotežja, prebave, cirkulacije in presnovo maščob, saj filtrirajo hranilne snovi in odstranjujejo nepotrebne in škodljive snovi. Če ste med prazniki pretiravali s težko hrano, to pomeni, da so jetra posebej obremenjena, preveč alkohola in slabe hrane je lahko povzročilo, da so vaša jetra bolj zamaščena, posledica tega je lahko tudi dvig slabega holesterola.

Koža

Del toksinov iz vašega telesa se izloča tudi s potenjem skozi kožo, zato je lahko rezultat ne prave mere s sladkorjem in ostalimi pregrehami tudi nečista koža.

Ledvice

- Oglas -

Če ste med prazniki popili več alkohola kot običajno, to pomeni veliko obremenitev za vaše ledvice. Prvi korak, da ledvicam olajšate delo je, da popijete več tekočine – nesladkanih čajev, najboljša možnost pa je čista, sveža voda.

razstrupljanje po praznikih

Zmešančki za pomoč

V dneh po pretiranem prenajedanju se poskusite izogniti industrijsko predelani hrani, sladkorju in težki hrani, kajenju, omejite pa tudi količino kofeina. Vsaj pol ure zmerne telesne dejavnosti  na dan bo pripomoglo k hitrejšemu razstrupljanju, če pa imate možnost obiščite tudi finsko savno, da se toksinov znebite tudi čez kožo. Pripravili smo še nekaj preprostih receptov za razstrupljevalne zmešančke, ki bodo vaše telo oskrbeli s hranili in prepotrebnimi vitamini in minerali.

Smuti za sijočo kožo

V mešalniku do gladkega zmešajte 1 kivi, 1 banano,  ¼ skodelice narezanega ananasa, 2 stebli zelene, 2 skodelici špinače, kozarec vode.

Zeleni beljakovinski detox

V mešalniku do gladkega zmešajte ½ skodelice nesladkanega mandljevega mleka, žlico mandljevega masla, banano, 2 skodelice mešane zelene zelenjave (špinača, motovilec, regrat).

Jabolčna poživitev

V mešalniku do gladkega zmešajte veliko jabolko, dve skodelici špinače, skodelico nesladkanega mandljevega mleka, skodelico mešanega jagodičevja in nekaj listov sveže mete.

NAJNOVEJŠE