Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravilne rastlinePegasti badelj zdravi bolezni jeter in razstruplja

Pegasti badelj zdravi bolezni jeter in razstruplja

MORDA VAS ZANIMA

Pegasti badelj, najbolj obsežno preučeno in dokumentirano zelišče za zdravljenje bolezni jeter. Pegasti badelj (Silybum marianum) so v zdravilne namene uporabljali že v stari Grčiji in Rimu, in sicer pri zbadanju v rebrih, boleznih vranice, malariji, migreni, morski bolezni, krčnih žilah, prebavnih motnjah, žolčnih obolenjih, zlatenici, maščobni okvari jeter, toksičnih obolenjih jeter, kroničnih vnetjih in cirozi jeter, pa tudi kot protisredstvo pri zastrupitvi z mušnicami.

Pegasti badelj in silimarin – mnoge koristi za zdravje naših jeter

- Oglas -

Raziskave so dokazale tudi, da lahko silimarin vpliva na hitrejšo regeneracijo celic, izoliranih iz tkiva ledvic, katerih poškodbe so posledica uživanja analgetikov, citostatikov ali drugih zdravil in toksičnih snovi. Pegasti badelj je torej ena najučinkovitejših zdravilnih rastlin, ki ščitijo naša jetra pred strupi, in sicer tudi pri zastrupitvah z gobami ali kemikalijami.

Pegasti badelj
Pegasti badelj vsebuje sestavino silimarin, ki je zmes flavanonskih spojin, med katerimi so najpomembnejši silibin, slikristin in silidianin, ki raztrupljajo jetra.

Pegasti badelj se uporablja za zdravljenje raka na jetrih in kot preventivno sredstvo pred to vrsto raka. Ker pomaga pri razstrupljanju, ga priporočajo tudi kot dopolnilo v borbi proti vsem vrstam raka. Pri rakavih bolnikih namreč to zelišče omejuje morebitno prizadetost jeter zaradi kemoterapije in pospešuje okrevanje, tako da krepi izločanje strupenih snovi, ki se naberejo v telesu.

Pomaga tudi pri poškodbah jeter

Na podlagi narejenih raziskav oziroma na podlagi rezultatov številnih kliničnih študij strokovnjaki predvidevajo, da bi lahko s pomočjo prehranskih dopolnil pegastega badlja oziroma silimarina zdravili tudi poškodbe jeter, ki nastanejo kot posledica zdravljenja rakavih obolenj. V ta namen trenutno na Centru za rakava obolenja pod okriljem Nacionalnega inštituta za rakava obolenja v ZDA, poteka klinična raziskava pri bolnikih z akutno limfoblastno levkemijo, pri kateri strokovnjaki preučujejo učinek silimarina na posledice kemoterapije in z njo povezanih poškodb jetrnih celic.

Pegasti badelj, zdravilna rastlina

Zdravilna semena pegastega badlja

Pegasti badelj je rastlina, v kateri najdemo kar nekaj zdravilnih učinkovin. V zdravilne namene se uporabljajo sveži ali posušeni listi in semena pegastega badlja. Liste nabiramo konec poletja, jih posušimo, narežemo na majhne koščke ali zdrobimo v prah in uporabimo za čaje. Semena pa nabiramo jeseni, jih posušimo in uporabimo za prašek, suhe izvlečke in tinkture. Za zdravilno uporabo so najbolj primerni pripravki iz zrelih plodov in sicer predvsem visoko koncentrirani suhi izvlečki.

- Oglas -

Semena pegastega badlja vsebujejo (v zrelih semenih okoli 4 do 6 %) silimarin, mešanico različnih spojin, ki varujejo jetra. Krepijo namreč celično steno in tako preprečujejo vstop strupov v celico, poleg tega pa spodbujajo obnavljanje jetrnih celic. Ker učinkovina silimarin ni topna v vodi, uživanje čaja pri obolenjih jeter ni učinkovito. V listih pegastega badlja pa so prisotni flavonoidi – antioksidanti, ki koristijo ožilju – in b-sitosterol, snov, ki emulgira maščobe in razgrajuje holesterolne odložke.

Več kot 300 strokovnih raziskav

Danes je za raziskovalci več kot tristo strokovnih raziskav, ki potrjujejo zdravilnost tega zelišča, še zlasti pri zdravljenju bolezni jeter. Pegasti badelj, ki raste na sušnih neobdelanih tleh ali prisojnih kamnitih mestih, je razširjen v mnogih predelih Evrope in Azije. Njegovi bleščeči nazobčani listi so obrobljeni z bodicami in imajo mlečno bele žile, ki naj bi po legendi nastale zaradi mleka, ki je kapljalo iz prsi svete Marije. Od tod tudi latinsko ime marianum. Na vrhu stebel rastline pa se poleti razcvetijo slezenasto škrlatni cvetovi, iz katerih se razvijejo čopasta semena.

Uporaba pegastega badlja

Uporaba pegastega badlja je predsvsem pogosta pri različnih težavah, povezanih z jetri. Danes se uporaba pripravkov na osnovi pegastega badlja priporoča za zdravljenje toksičnih okvar jeter in kot dodatno sredstvo pri kroničnih vnetjih in cirozi jeter. Številne raziskave so potrdile, da ima silimarin v pegastem badlju antioksidacijske lastnosti, ki varujejo jetra in druge dele telesa pred škodljivimi prostimi radikali. Zato pegasti badelj priporočajo kot dopolnilno zeliščno zdravilo pri zdravljenju kroničnega hepatitisa in ciroze.

Semena pegastega badlja

Obsežne raziskave potrjujejo učinkovistost silimarina

Strokovnjaki priporočajo silimarin kot pomembno prehransko dopolnilo pri zdravljenju hepatitisa. Silimarin ugodno vpliva na raven posameznih jetrnih encimov oziroma na samo metabolno aktivnost jeter. Spodbudno je tudi dejstvo, da praktično niso opazili nezaželenih stranskih učinkov in da je učinek opazen pri vseh treh vrstah virusa hepatitisa.

Vpliv silimarina na raven jetrnih encimov

Študije so pokazale, da lahko uživanje silimarina znatno vpliva na raven jetrnih encimov oziroma, da silimarin aktivira in ojača pridobivanje encimov, ki razkrajajo škodljive snovi. Silimarin lahko pospeši biosintezo nukleinskih kislin (RNK in DNK) ter proteinov, s tem pa pospeši tudi samo regeneracijo celic jetrnega tkiva, kar zelo pomaga pri poškodovanih jetrih.

Pri določanju mehanizmov delovanja na nivoju celice so namreč strokovnjaki uspeli dokazati, da silimarin vpliva predvsem na sintezo ribosomov, ribosomske RNK in na delovanje encima RNK polimeraze I, s čimer lahko pospeši samo biosintezo celične DNK ter neposredno vpliva tudi na sintezo proteinov. Uživanje silimarina torej stimulira jetrne celice in pripomore k uspešnejšemu zdravljenju jetrnih bolezni.

Tudi kot preventiva za nastanek žolčnih kamnov

Pegasti badelj pomaga pri zdravljenju in preprečevanju nastajanja žolčnih kamnov. Deluje tako, da izboljša pretok žolča, s holesterolom nasičenega prebavnega soka, ki potuje od jeter skozi žolčnik v črevo, kjer sodeluje pri prebavljanju maščob. Uživanje pegastega badlja niža holesterol v krvi, saj silimarin vpliva predvsem na povečanje koncentracije HDL holesterola v krvi, zmanjša pa nivo LDL in skupnega holesterola v krvi.

Učinkovito nad prebavne motnje

- Oglas -

Pegasti badelj je uporaben tudi za lajšanje manjših prebavnih motenj in slovi kot učinkovito sredstvo za spodbujanje menstruacije. Pomaga tudi pri luskavici, saj zelišče omili vnetje in tako omeji bujno rast kožnih celic pri luskavici. Lajša tudi hemoroide ter lahko koristi pri endometriji, ki je najpogostejši vzrok za neplodnost žensk. Pomaga jetrom obdelati hormon estrogen, ki lahko v velikih koncentracijah poveča bolečine in druge bolezenske znake.

Pegasti badelj tinktura

Kako jemati in uporabljati pegasti badelj?

Pegasti badelj je na tržišču na voljo v obliki kapsul, tablet in tinkture. Priporočeni odmerek pegastega badlja je do 200 mg standardiziranega izvlečka (ta vsebuje 70-80 % silimarina) trikrat dnevno. Tudi manjši odmerki so pogosto zelo učinkoviti. Izvleček iz pegastega badlja je najbolj učinkovit, če ga jemljemo med obroki. Če pa želimo jemati samo zelišče, lahko žlico zmletih semen potresemo po jutranjem obroku kosmičev. Učinki se lahko pokažejo po tednu ali dveh, čeprav je za kronično obolenje pogosto potrebno dolgotrajno zdravljenje.

Proti manjšim prebavnim motnjam in pri težavah z žolčem ga uživamo naslednje:

  • 1 žličko listov stresemo v skodelico vrele vode. Namakamo 10 minut, nato precedimo. Popijemo 3 skodelice poparka na dan, pred jedjo.
  • 30 kapljic tinkture nakapamo v kozarec vode. Pijemo trikrat na dan, pred jedjo.

Pri kroničnem hepatitisu in cirozi pa vzamemo 1-2 tableti (200 mg) na dan.

Stranski učinki pegastega badlja

Pegasti badelj lahko izzove alergičen odziv – če se pojavi reakcija, ga moramo prenehati jemati. Pripravkov na njegovi osnovi ne uporabljamo, če imamo težave, nastale zaradi zapore pretoka žolča, kot so žolčni kamni. Med nosečnostjo ali dojenjem jemanje pripravkov ni priporočljivo. Prevelik odmerek kateregakoli pripravka pegastega badlja lahko povzroči tudi bruhanje. Pri nekaterih ljudeh, ki pričnejo uživati pegasti badelj, pa lahko dan ali dva deluje rahlo odvajalno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×