0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŽolčni kamni: Kako omiliti težave?

Žolčni kamni: Kako omiliti težave?

MORDA VAS ZANIMA

Ali ste vedeli, da je operacija žolčnih kamnov ena najpogostejših operacij v zahodnem svetu? In žolčni kamni so tako zelo pogosti, da se nam zdijo že kar nekaj popolnoma normalnega! To opazujem tudi v svoji praksi. Ljudje prihajajo na svetovanja ali na terapijo zaradi določenih težav, vmes pa mimogrede omenijo, da imajo žolčne kamne, kar pa se jim ne zdi čisto nič posebnega.

- Oglas -

Sama vsekakor ne delim tega mnenja. Žolčni kamni so res zelo pogosta zadeva. Ampak ne zato, ker je to normalno, temveč zato, ker smo si jih v večini primerov pridelali sami s svojim življenjskim slogom in napačnimi odločitvami, ki sčasoma terjajo svoj davek.

Če imate žolčne kamne, storite vse za to, da vam ne bodo povzročali težav. Če boste zelo pridni, se lahko zgodi tudi to, da jih na naslednjem ultrazvočnem pregledu ne bo mogoče več opaziti. Če pa so vam jih že operativno odstranili, spremenite svoj življenjski slog tako, da se nikoli več ne bodo ponovno pojavili.

Simptomi, ki kažejo na žolčne kamne

Strokovnjaki pravijo, da večina ljudi, ki ima žolčne kamne, z njimi normalno živi in sploh ne ve, da jih ima. Značilno za tiste, ki razvijejo določene simptome, pa je to, da so si simptomi neredko zelo različni od človeka do človeka. Različna sta si tudi trajanje simptomov in intenziteta. Sama srečujem največkrat tiste posameznike, ki trpijo za hudimi bolečinami, le-te pa se pojavljajo pogosto in zelo kratijo kakovost življenja posameznika.

- Oglas -

Tako imenovani napadi žolčnih kamnov se najpogosteje zgodijo ponoči in so lahko zares zelo hudi. Neredko mora zaradi njih trpeči posameznik poiskati zdravniško pomoč.

Simptomi, ki nakazujejo žolčne kamne, so lahko naslednji:

 • bolečine v trebuhu in slabost;
 • napetost v področju želodca in črevesja, še posebej po obroku, ki je bil bogat z beljakovinami in maščobami;
 • močna bolečina v zgornjem desnem delu trebuha, ki se po navadi pojavi nenadoma in traja od 30 minut do več ur;
 • bolečina pod desno ramo ali na desni strani hrbta okoli lopatice.

Večina žolčnih kamnov ne povzroča težav, v nekaterih primerih pa je potrebna operacija. Včasih pride do tako velikih težav in vnetja, da je treba odstraniti celoten žolčnik.

Če so vam odstranili žolčne kamne, to ni nobeno zagotovilo, da se ne morejo več pojaviti. Seveda pa se s tem odpravi bolečina in človek lahko spet normalno živi.

- Oglas -

Da se kamni ne bi več pojavljali (ali pa da bi se morda celo lahko izognili operaciji že obstoječih), je pametno zadevo vzeti tudi v svoje roke in spremeniti način življenja. 

Kdo je bolj dovzeten za žolčne kamne

Žolčni kamni kaj pomaga

Žolčni kamni se najpogosteje pojavljajo pri:

 • ženskah,
 • ljudeh, starejših od 40 let,
 • ljudeh, ki imajo previsoko telesno težo oziroma so predebeli (še posebej če imajo prevelik obseg pasu).

Drugi dejavniki tveganja pa so:

 • slaba prehrana,
 • prehitra izguba telesne teže,
 • nosečnost,
 • diabetes,
 • družinska nagnjenost k žolčnim kamnom,
 • visoka raven trigliceridov,
 • pomanjkanje fizične aktivnosti,
 • nizka raven dobrega (HDL) holesterola.

Dieta

Dieta pri težavah z žolčnimi kamni priporoča predvsem uživanje hrane rastlinskega izvora in nepredelanih živil. Tovrstna hrana bo uredila morebitne težave s prekomerno telesno težo, pomagala uravnati hormone in pripomogla k zmanjševanju vnetij v telesu. Če je vaša telesna teža previsoka, je treba vseeno poudariti, da moramo zaužiti dovolj kalorij. S tem sicer počasneje hujšamo, se pa izognemo učinku jo-jo. Ugotovljeno je bilo tudi to, da če na teden shujšamo za več kot 2 kilograma, s tem celo povečujemo tveganje za nastanek žolčnih kamnov.

V svoj vsakdan je treba vključiti čim več živil, ki vsebujejo koristne probiotične bakterije, in živila, ki vsebujejo dovolj vlaknin (od 30 do 40 gramov dnevno). Med tovrstna živila sodijo sladki krompir, zelenolistna zelenjava, paradižnik, artičoke, rdeča pesa, regrat, banane, avokado, kefir, kaljena semena, oreščki ipd. Na splošno ne morete zgrešiti s sadjem in zelenjavo!

Ko uživamo maščobe, bodimo zmerni in uporabljajmo samo nerafinirane, zdrave maščobe. Obroki, bogati z maščobo, lahko zelo poslabšajo težave z žolčnikom. Kokosova maščoba je lahko prebavljiva in nam skoraj ne bi smela delati težav.

Ravno tako se priporoča velika zmernost pri uživanju mesa in mesnih izdelkov. Vegetarijanska hrana je v tem primeru zelo priporočena. Popolnoma se je treba izogibati ocvrti hrani, hidrogeniranim oljem, hitri prehrani, delikatesnim izdelkom, predelani hrani, sladkarijam, mesninam, svinjini, predelanim mlečnim izdelkom in mesu iz konvencionalne reje. Ne nazadnje velja omeniti tudi to, da se je treba izogibati alkoholu.

Telovadba

Fizična aktivnost

Vsakomur je več kot jasno, kako zelo pomembna je redna fizična aktivnost. Ne samo da pripomore k boljšemu fizičnemu zdravju, dobra je za naše mentalno zdravje, poleg tega pa z redno vadbo vzdržujemo nižjo telesno težo, ne da bi drastično zmanjševali vnos kalorij. Ko govorimo o zdravju jeter in žolčnika, je razveseljiva novica ta, da je bilo ugotovljeno, da so ljudje, ki so fizično redno aktivni, manj izpostavljeni tveganju, da bi dobili žolčne kamne. Priporoča se, da je odrasel človek, ki je sposoben za vadbo, fizično aktiven od 30 do 60 minut na dan. Zdaj je čas, da preverite, kakšne so vaše dnevne navade!

Ohranite zdravo telesno težo

Če je vaša teža previsoka, obstaja večja možnost, da boste dobili žolčne kamne. Še posebej če ste ženska! Raziskave so pokazale, da imajo lahko ljudje s previsoko telesno težo več vnetij in otekanj v žolčniku, še posebej če se njihova teža nabira okoli pasu.

Torej: to, da ohranjate zdravo telesno težo, je precejšnje zagotovilo, da se vam žolčni kamni verjetno ne bodo pojavili.

Če pa že imate previsoko telesno težo, se odločite za počasno, enakomerno hujšanje. Hujšanje jo-jo (hujšanje in pridobivanje telesne teže nazaj) je zelo obremenilno za naše telo. Ima negativne vplive na naše hormone, prebavo, imunski sistem in metabolizem. Če niste sposobni disciplinirano hujšati in potem obdržati novo težo, je bolje, da ne storite ničesar in najprej okrepite svojo notranjo voljo in moč. Če vedno znova hujšate in se redite nazaj, obstaja veliko večja verjetnost, da boste pridelali žolčne kamne.

Pegasti badelj

Dodatki

Obstaja kar nekaj naravnih dodatkov, s katerimi si lahko popravite zdravje svojih jeter, žolčnika in zmanjšate vnetja.

Kurkuma
Kurkuma pomaga pri prebavi, deluje protivnetno in podpira jetra. Je vsestranska in jo lahko z malce domišljije uporabljate pri večini svojih obrokov.

Pegasti badelj
Še ena čudovita rastlina, ki podpira jetra! Čisti jetra, jih osvobaja ostankov zdravil, težkih kovin itd.

Regratova korenina
Tudi ta pomaga jetrom izločati toksine in deluje kot naravni diuretik.

Aktivno oglje
Aktivno olje se veže na toksine in jih pomaga izločiti iz telesa.

Encimi lipaze
Ti encimi pomagajo pri prebavi maščob.

.

NAJNOVEJŠE