Vrt & VrtnarjenjeMaklura ali divja pomaranča - priljubljeno okrasno drevo

Maklura ali divja pomaranča – priljubljeno okrasno drevo

MORDA VAS ZANIMA

Na sprehodu sem v jeseni videla nenavadno drevo in sadeže. Plodovi so bili kar po tleh, svetlo zelene barve, niso gladki, malo manjši kot teniška žogica, okrogli. Še sedaj se sprašujem, če so tej sadeži uporabni in zakaj jih nisem vsaj nekaj pobrala in kako porabila.
– Cvetka iz Ljubljane

- Oglas -

Maklura

Maklura (Maclura pomifera) je sadež listnatega drevesa, ki izhaja iz Severne Amerike. Pri nas ga največkrat pogovorno imenujemo divja pomaranča oziroma zelena pomaranča. Naj vam ne bo žal, da ga niste pobrali in porabili, saj sadež žal ni užiten. Možna je samo uporaba soka plodov kot repelen (odvračalo) za žuželke in kot blago fungicidno sredstvo. V tujini ga pogosto najdemo kot del živih mej, saj se hitro obrašča.

V višino lahko drevo zraste tudi deset metrov in več. Ima značilno kroglasto krošnjo, veje pa imajo močno trnje. Listi so bleščeče zeleni podolgovati, gladki in imajo valovit rob, v jeseni se obarvajo v rumenkaste odtenke.

Maklura je dvodomna rastlina, cvetovi so neopazni, enospolni. Moški so pecljati in združeni v grozdastem visečem socvetju, ženski pa so zbrani v okroglem socvetju na kratkem peclju. Oplojena socvetja razvijejo soplodja, sestavljena iz številnih drobnih koščičastih sadežev, zbranih v okrogel plod, ki je prekrit z bradavičasto skorjo. Gre torej za sestavljen sadež, podobno kot pri murvi, s to razliko, da je bistveno večji. Sprva je zelene barve, kasneje pa postane rumena in na koncu celo oranžna, da je na pogled podobna pomaranči. Plodovi divje pomaranče so botanično gledano soplodja in kot omenjeno plod ni užiten, vsaj mesnati del ne, s semeni v plodu pa se rade posladkajo veverice.

- Oglas -

Maklura ali divja pomaranča

Maklura je priljubljeno okrasno drevo, saj lepo prenaša obrezovanje in ga sadijo praktično povsod po svetu, njeno naravno rastišče pa so planjave Arkansasa, Teksasa in Oklahome. Les tega drevesa je precej trden, Indijancih plemena Osage, so iz njega izdelovali loke. V Evropo so ga prenesli leta 1818.

Maklura oz. divja pomaranča raste na različnih, najraje pa na globokih in rodovitnih, tleh. Razmnožujemo ga lahko s semenom. Drevo maklura je tolerantna na sušo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×