0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana7 neobičajnih znakov stresa

7 neobičajnih znakov stresa

MORDA VAS ZANIMA

Imate na nohtih bele lise ali pa vam pogosto krvavijo dlesni? Strokovnjaki opozarjajo, da so to znaki, ko vam vaše telo sporoča, da ste pod stresom. Nutricionistka Charlotte Watts namreč pravi, da naše telo izloči stres v obliki, ki jo najmanj pričakujemo. »V stresnih obdobjih je poraba hranilnih snovi mnogo hitrejša, saj celoten organizem , od možganov do hormonov in imunskega sistema, deluje na višji in hitrejši ravni,« je za Daily Mail pojasnila Wattsova, ki opozarja na sedem neobičajnih znakov stresa ter na to katero hrano uživati, da bi nadomestili izgubljene hranljive snovi.

- Oglas -

znaki stresa

 

  1. Razpokani kotički ustnic

Ti so posledica pomanjkanja vitamina B – zlasti vitamina B6. Ta je pomemben za zdravje živčnega sistema ter za pridobivanje energije iz ogljikovih hidratov. Vitamin B je mogoče nadomestiti z uživanjem korenja, piščanca, jajc, mesa, rib, graha, špinače ter banan.

- Oglas -
  1. Trzanje čeljusti

To je posledica pomanjkanja vitamina B5, ki se pogosto imenuje tudi antistresni vitamin, saj pomaga pri proizvodnji hormonov nadledvične žleze in holesterola – vse namreč potrebujemo za ustvarjanje novih celic. Vitamin B5 nadomestimo z uživanjem govejega mesa, sveže zelenjave, jeter, gob ter morskih rib.

  1. Bele lise na nohtih

Čeprav so bele lise na nohtih pogosto povezane s pomanjkanjem kalcija, so pravzaprav pokazatelj nizke ravni cinka v telesu. Cink je zelo pomemben za imunski sistem in proizvodnjo hormonov pa tudi inzulina ter spolnih hormonov. Raven cinka lahko zvišamo z uživanjem rib, mesa, sončničnih in bučnih semen, oreščkov, ostrig ter drugih školjk in rakov.

  1. Zaprtost in driska

Če se zaprtost in driska pogosto menjavata v vašem vsakdanjiku to lahko kaže na pomanjkanje magnezija, ki vpliva na sprostitev mišic ter na možgane. Pomanjkanje magnezija lahko ustavimo z uživanjem ajde, oreščkov, soje, temne zelenjave, sezamovih semen, leče ter avokada.

  1. Krvavenje dlesni

Občutljive dlesni kažejo na pomanjkanje vitamina C, ki je antioksidant in je potreben za vsaj 300 metaboličnih funkcij v telesu. Vitamin C pomaga pri proizvodnji antistresnega hormona, interfeona, prav tako pa je potreben za proizvodnjo kolagena, iz katerega nastajajo tkiva. Pridobimo ga z uživanjem jagod, limon, špargljev, brokolija, ohrovta, manga, čebule, ananasa ter špinače.

- Oglas -
  1. Kurja očesa na rokah in nogah

Gre za pomanjkanje vitamina E v povezavi z zmanjšano ravnjo vitamina A. Vitamin E pomaga pri boljšem krvnem obtoku, omogoča normalno strjevanje krvi hkrati pa tudi uravnava krvni tlak. Vitamin E pridobimo iz stiskanih rastlinskih olj, riža, jajc, žitaric ter stročnic.

  1. Pogosta vnetja pljuč in/ali grla

Vnetje lahko povzroči pomanjkanje vitamina A. Ta je bistven za tako imenovani nočni vid ter za boljšo odpornost proti infekcijam. Wattsova priporoča uživanje ribjega olja, korenja, buč, paprike, oranžnega in rumenega sadja ter zelenjave, marelic in belušev.

.

NAJNOVEJŠE