Mangostin – sadež številnih skrivnosti

    Hiter življenjski tempo, stres, slabe prehrambne navade, zmanjšana fizična aktivnost in pomanjkanje časa so dejavniki, ki zaznamujejo življenje v sodobnem svetu. Prav ti dejavniki so tudi pogost vzrok zdravstvenih težav. Vse več ljudi se tako v želji po izboljšanju kakovosti življenja in boljšem počutju zateka k naravi. Številne rastline namreč slovijo po svojih ugodnih učinkih na zdravje. Med njimi je tudi eksotični mangostin, mandarini podoben sadež, ki ne slovi le po odličnem okusu, temveč tudi po številnih blagodejnih učinkih na zdravje.

    Mangostin - zdrav sadež

    Sočen in zdrav sadež

    Mangostin (Garcinia mangostana) je rastlina, ki izvira iz jugovzhodne Azije, natančneje iz Malezije. Je tropsko zimzeleno drevo, ki v višino zraste do 25metrov in obrodi sadeže, ki po velikosti spominjajo na večjo mandarino. Zreli sadeži imajo značilen rdečevijoličen olupek in snežno belo sredico. Mangostin je sočen in ima sladek okus, podoben mešanici jagode, breskve in vanilje.

    Ne le zaradi odličnega okusa, ampak tudi zaradi številnih ugodnih učinkov na zdravje mangostin v svoji domovini slovi kot kralj sadežev, na Karibih pa celo kot sadež bogov. Četudi ga v ljudskem zdravilstvu jugovzhodne Azije uporabljajo že vse od leta 600, je v Evropi še vedno skoraj nepoznan.

    Mangostin vsebuje bogastvo koristnih snovi

    Mangostin vsebuje mnogo vitaminov in mineralov. Med njimi so vitamini skupine B, vitamin C, kalij, fosfor, kalcij in železo, pa tudi številne biološko aktivne snovi, na primer antioksidanti, flavonoidi, katehini, kinoni in polisaharidi. Posebno mesto med sadeži pa mangostin zaseda po zaslugi ksantonov. Ksantoni so eni izmed najmočnejših antioksidantov, ki jih vsebuje le malo rastlin. Poznamo približno 200 različnih ksantonov, mangostin pa jih vsebuje kar 50.

    Uživanje ksantonov pripomore k zdravemu ožilju, ščiti srce, znižuje krvni tlak in raven holesterola. Ksantoni so v mangostinu večinoma v njegovi lupini, zato je pomembno, da prehransko dopolnilo z mangostinom poleg njegove sredice vsebuje tudi lupino.

    Mangostin po zaslugi visoke vsebnosti antioksidantov in drugih pomembnih hranilnih snovi pomaga pri preprečevanju številnih bolezni, pa tudi pri lajšanju že obstoječih zdravstvenih težav. Ščiti želodec in prebavila, lajša težave pri refluksu, gastritisu, herniji, uroloških vnetjih, artritisu in bolečinah v mišicah.

    Mangostin

    Deluje tudi protihistaminsko in tako blaži simptome alergij, hkrati pa učinkuje tudi protiglivično, saj prav ksantoni zavirajo rast številnih gliv in bakterij. Študije med drugim tako kažejo, da je mangostin pri borbi z glivicami kot je kandida celo učinkovitejši od nekaterih zdravil.

    Mangostin je priljubljen tudi kot sadež, ki pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov in ohranjanju primerne telesne teže, saj uravnava apetit in topi maščobe. Obenem mangostin povečuje učinkovitost inzulina, zato bo koristil tudi tistim, ki imajo težave s previsokim deležem sladkorja v krvi.

    Mangostin pa ne vpliva ugodno le na fizično počutje, temveč izboljšuje tudi čustveno razpoloženje. Uravnava namreč raven kortizola v telesu, zato njegovo uživanje pripomore k boljšemu počutju in več energije.

    Vzdevek kralj sadežev se mangostina ne drži zaman. Če ga še ne poznate, ga je prav zaradi njegovih številnih koristnih učinkovin vsekakor vredno preizkusiti.

    Kje najdemo mangostin?

    Mangostin se lahko prodaja v obliki soka, ki so mu zaradi grenke lupine dodani izboljševalci okusa, zaradi daljšega roka uporabe pa dostikrat tudi konzervansi. Lahko pa se uživa posušen in v prah zmlet celoten sadež brez dodatkov, kar je najbolj naraven način za njegovo najučinkovitejše delovanje.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte