Zdravje & prehranaNajboljši naravni zaviralci apetita

Najboljši naravni zaviralci apetita

MORDA VAS ZANIMA

Prenajedanje velja za eno tipičnih težav sodobnega časa. Mnogi ljudje posegajo po hrani, tudi ko za to ni prave potrebe. Občutek lakote tako postaja vse bolj zavajajoč – ne odraža dejanskih zahtev telesa, ampak je mnogokrat povezan tudi z določenimi psihološkimi dejavniki. Nenehni občutki, da ste lačni, so sicer lahko povezani tudi s pomanjkanjem določenih hranilnih snovi. Marsikdo tako išče tisto »čudežno tabletko«, ki bi pomagala ukrotiti apetit in s tem pripomogla k hujšanju.

- Oglas -

Zeleni čaj

Vendar pa je lahko seveda zelo nevarno, če se ujamete v past raznih »shujševalnih tablet«. Te pogosto obljubljajo hitre in skoraj neverjetne rezultate, vendar pa je realnost pogosto takšna, da lahko zelo negativno vplivajo na vaše zdravje. Pogosto namreč vsebujejo ogromno umetnih aditivov, visoke koncentracije kofeina in druge problematične sestavine. Na srečo pa obstajajo tudi precej varnejše alternative. Določene naravne sestavine lahko namreč pozitivno vplivajo na zmanjšanje apetita oziroma ukrotitev lakote brez negativnih stranskih učinkov …

Izvleček zelenega čaja

Pitje zelenega čaja je lahko zelo koristno za zdravje, saj gre za pijačo, izjemno bogato z antioksidanti. Zeleni čaj lahko pomaga pri preprečevanju kognitivnih motenj, različnih vrst raka, srčno-žilnih obolenj ipd. Poleg tega pa je to tudi napitek, ki lahko pozitivno deluje tudi na naš metabolizem. S pomočjo zelenega čaja pa naj bi bilo mogoče celo zmanjšati raven grelina v telesu – hormona, ki povečuje občutek lakote. To pa seveda pogosto pomeni uspešnejše hujšanje, kar potrjujejo tudi eksperimentalne študije. Koristno je lahko že pitje zelenega čaja, še boljši učinek pa boste dosegli, če si pomagate z izvlečkom te rastline.

Izvleček žafrana

Tudi izvleček žafrana sodi med najboljše naravne zaviralce apetita. Pozitiven učinek naj bi bil v tem primeru sicer povezan predvsem z dejstvom, da lahko žafran pomaga povečati količino serotonina in endorfinov v telesu. Boljše razpoloženje pa pogosto pomeni tudi manj nepričakovanih napadov lakote. Tako je lahko izvleček žafrana tudi odlična izbira za vse, ki se spopadate z depresivnimi občutki, ne le za tiste, ki poskušate shujšati.

Hrana, ki vsebuje veliko vlaknin

- Oglas -

Obstaja tudi posebna skupina živil, ki deluje kot naravni zaviralec apetita. V mislih imamo predvsem tista živila, ki vsebujejo nadpovprečno veliko vlaknin. To običajno velja predvsem za sadje in zelenjavo, v to skupino pa na primer sodijo tudi semena in stročnice. Z vlakninami bogata hrana hitro poteši vaš občutek lakote in poskrbi za občutek sitosti, čeprav ste v resnici v telo vnesli zelo malo kalorij.

Kajenski poper in druge pikantne začimbe

Odličen zaviralec apetita so lahko tudi pikantne začimbe, kot je na primer kajenski poper, ki poskrbi tudi za protivnetne učinke. Če jemo malce bolj pikantno hrano, naj bi je pojedli manj oziroma se lahko tako nasitimo precej hitreje. Zelo dobra izbira, če želite doseči naravno zmanjšanje apetita, je lahko na primer tudi ingver. Tudi nasploh velja, da so naravne začimbe nepogrešljive pri hujšanju – čim prej se torej znebite raznih začimbnih mešanic, ki vsebujejo ojačevalce okusa, saj zaradi njih pogosto pojeste precej več, kot vaše telo zares potrebuje!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×