0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeEvropa želi izboljšati kakovost in dostop do pitne vode

Evropa želi izboljšati kakovost in dostop do pitne vode

MORDA VAS ZANIMA

V Bruslju so izračunali, da bi lahko z zmanjšanjem porabe ustekleničene vode prihranili do 600 milijonov evrov na leto. Evropska komisija je zato predlagala nekaj sprememb evropske zakonodaje o pitni vodi, ki bi izboljšale kakovost in dostop do pitne vode.

- Oglas -

Pitna voda

Prihranili bi denar in pomagali okolju

Večina prebivalcev EU ima zelo dober dostop do visokokakovostne pitne vode, a komisija želi zagotoviti, da se ta visoka kakovost ohrani tudi dolgoročno, pojasnjujejo v Bruslju. S spremembami in spodbudami bi lahko ljudje prihranili denar in pomagali okolju, zato je, kot so prepričani v Bruslju, ljudi treba ozavestiti in spodbuditi, da namesto ustekleničene vode pijejo vodo iz pipe: »Zmanjšanje porabe ustekleničene vode lahko gospodinjstvom v Evropi pomaga prihraniti več kot 600 milijonov evrov na leto.«  Nov predlog komisije je odziv na prvo uspešno evropsko državljansko pobudo v podporo izboljšanja dostopa do varne pitne vode za vse Evropejce Pravica do vode, ki jo je podpisalo 1,6 milijona ljudi.

Kot so sporočili iz Bruslja, je namen predloga spremembe Direktive o pitni vodi zagotoviti boljšo obveščenost potrošnikov glede porabe vode, sestave stroškov in cene za liter vode za lažjo primerjavo s ceno za ustekleničeno vodo.

- Oglas -

Predlog komisije predvideva izboljšanje kakovosti vode tako, da se na seznam meril za opredeljevanje varnosti vode uvrstijo nove in nastajajoče snovi, kot sta denimo legionela in klorat. Nova pravila naj bi zagotovila izboljšanje dostopa do vode vsem državljanom, zlasti ranljivim in marginaliziranim skupinam, ki imajo trenutno otežen dostop do nje. To pomeni vzpostavitev opreme za dostop do pitne vode na javnih mestih, izvedbo kampanj za osveščanje državljanov o kakovosti vode, ki jo pijejo, ter spodbujanje uprav in javnih zgradb, da zagotovijo dostop do pitne vode. Nova pravila naj bi potencialna zdravstvena tveganja v povezavi s pitno vodo zmanjšala s štirih na manj kot en odstotek.

Bonus: zmanjšanje količine plastike

Plastične steklenice so eden najpogostejših odpadkov plastike za enkratno uporabo, ki jo najdemo na evropskih plažah. Ravno zdaj pa je Evropa napovedala tudi boj proti plastiki, zato bi takšna spodbuda imela pozitiven vpliv na prizadevanja za zmanjšanje količine odpadne plastike v okolju. Ob predstavitvi predloga za spremembo zakonodaje v komisiji spodbujajo restavracije, naj gostom zagotovijo vodo iz pipe namesto ustekleničene vode.

.

NAJNOVEJŠE