Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaZeleni čaj za zdravje, hujšanje in dolgo življenje

Zeleni čaj za zdravje, hujšanje in dolgo življenje

MORDA VAS ZANIMA

Da je zeleni čaj ena najbolj zdravih pijač na svetu, dokazuje dolgo in zdravo življenje prebivalcev Okinave, ki dišeči napitek vsakodnevno uvrščajo na svoj jedilnik, njegovi izjemni zdravilni učinki pa so potrjujeni tudi preko številnih znanstvenih raziskav.

- Oglas -

Nekoliko trpek rumeno-zeleni napitek je v Aziji že tisočletja znan kot vir zdravja in mladosti. Poleg tega, da varuje celice pred prostimi radikali, jim tudi pomaga, da se lažje zaščitijo pred škodo, ki jo povzročajo sončni žarki, zato ga je priporočljivo piti tudi poleti. Redno uživanje zelenega čaja naj bi občutno zmanjšalo možnost obolenja srca, lajšalo simptome sladkorne bolezni in povečalo možnost zanositve.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je koristen tudi za hujšanje!

Kot antioksidant je zeleni čaj odličen pripomoček za ohranjanje mladostnega videza, po zaslugi izjemne kombinacije kofeina in drugih aktivnih učinkovin pa pomaga tudi pri hujšanju. O ugodnih vplivih uživanja zelenega čaja pri rakavih obolenjih pričajo izpovedi mnogih rakavih bolnikov, ki jim je uspelo premagati bolezen, znanstveniki pa so potrdili tudi njegove preventivne lastnosti pri tej bolezni. Je koristen sopotnik pri nevšečnostih, kot je driska.

Kako pridelujejo zeleni čaj?

Tako kot črni čaj tudi zeleni čaj pridelujejo iz listov rastline Camellia sinensis. Medtem ko liste za predelavo črnega čaja obdelajo s postopkom fermentacije, jih pri predelavi zelenega čaja zgolj toplotno obdelajo. Po tem, ko jih kratek čas pražijo na 100°C ali obdelajo z vročo paro, jih zvijejo, zdrobijo in posušijo.

Kdaj piti zeleni čaj in kateri je najboljši?

Kako kvaliteten je določen zeleni čaj, je odvisno od starosti listov, iz katerih je narejen. Najboljši zeleni čaji nosijo oznako »pekoe«, ki pomeni, da je čaj, ki ga kupujete, narejen iz najbolj cenjenih delov rastline, iz mladih, še neodprtih listnih vršičkov. Sladokusci običajno priporočajo japonske znamke zelenega čaja (na primer Gyokuro ali Sencha), saj imajo nekoliko blažji okus kot kitajski zeleni čaji. Kljub temu tudi med slednjimi najdemo posebne izbrance, kot sta China gunpowder in Long jing.

- Oglas -

Če čaj pijete zgolj zaradi zdravja, je dobro vedeti, da se glede na obliko in vrsto, ki jo boste uporabili, razlikuje tudi vsebnost zdravilnih snovi. Sveže pripravljeni čaj iz ene in pol čajne žličke lističev vsebuje približno 80 g antioksidantov, čaj iz instant čajne vrečke pa le pol toliko. Nekje na sredi so ustekleničeni čaji, pri katerih pa morate paziti, da ne posegate po tistih, ki vsebujejo velike količine dodanega sladkorja.

Zeleni čaj

Kako pripravimo zeleni čaj?

Zeleni čaj pripravljamo tako, da liste oz. filter vrečko prelijemo z vodo, ki smo jo pred tem zavreli v stekleni ali kovinski (ne pa aluminijasti!) posodi. Če želimo, da bi imel čaj poživljajoč učinek, ga pustimo v vroči vodi največ dve minuti. Do deset minut pustimo stati zeleni čaj, kadar želimo izkoristiti zdravilne učinke čreslovin – na primer ko ga uporabimo za lajšanje driske. Prav tako je daljše namakanje listov priporočljivo, kadar uživamo zeleni čaj zaradi njegovih lastnosti antioksidanta.

Zdravilni učinki zelenega čaja in njegove sestavine

Zdravilni učinki zelenega čaja so rezultat številnih zdravilnih sestavin, ki jih vsebuje. Poleg metilksantinov, med katerimi je najbolj znan kofein, vsebuje zeleni čaj tudi različne polifenolne spojine, karotenoide, tokoferole, vitamin C, minerale (krom, magnezij, selen in cink) ter eterična olja. Znanstveniki posebej izpostavljajo polifenolno spojino EGCG, za katero velja, da je zaslužna za več kot 30-odstotkov antioksidativnega potenciala zelenega čaja. Prav zaradi vsebnosti EGCG zeleni čaj zmanjšuje možnost rakavih obolenj. EGCG namreč nevtralizira proste radikale in jim tako prepreči, da bi povzročili genske mutacije.

V boju s prostimi radikali je v skladu z nekaterimi raziskavami lahko celo do 100-krat močnejši kot vitamin C. EGCG v telesu spodbudi izgorevanje maščob, zaradi česar zeleni čaj ugodno vpliva na izgubo odvečnih kilogramov. Epigalokatehin galat tudi znatno poveča sposobnost celic za vnos inzulina, zato je pitje zelenega čaja dobro za sladkorne bolnike.

Dokazi o učinkovitosti

Klinična študija v Veliki Britaniji je privedla do dognanja, da uživanje zelenega čaja v primerjavi s placebom poveča izgorevanje maščob za 17-odstotkov. V raziskavah, ki so obravnavale vpliv zelenega čaja na rakava obolenja in tumorje, je bilo ugotovljeno, da pitje zelenega čaja lahko občutno zmanjša tveganje za nastanek raka, vendar le pri tistih, ki popijejo vsaj 10 skodelic na dan.

Posebej ugoden učinek ima pitje zelenega čaja pri preprečevanju raka na pljučih, črevesju in jetrih. Pri že razvitem rakavem obolenju so ugotovili ugodne rezultate po pitju več kot pet skodelic zelenega čaja na dan. Več kot pet skodelic zelenega čaja na dan skoraj za polovico zmanjša tudi možnost rakavih obolenj in nastanka srčno-žilnih bolezni pri kadilcih.

Uporaba zelenega čaja

Z zelenim čajem proti Alzheimerjevi bolezni, kariesu in glavkomu

Nekatere novejše raziskave so presenetile z dokazom o še več zdravilnih lastnostih zelenega čaja. Izraelska raziskava na miših je ugotovila, da zeleni čaj ščiti možganske celice in pomaga pri njihovi obnovi. Nadaljnje raziskave bodo ugotavljale, ali enako deluje tudi na človeške možgane. Če bo domneva potrjena, bo lahko zeleni čaj postal pomemben del zdravljenja pri boleznih, kot sta Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen.

- Oglas -

Na Kemijskem inštitutu v Ljubljani so našli trdne dokaze za še eno zdravilno lastnost zelenega čaja, in sicer njegov vpliv na preprečevanje nastanka kariesa. Hongkonška študija je odkrila, da katehini v zelenem čaju zmanjšujejo oksidativni stres v očesu pri podganah in zato lahko morda pomagajo pri preprečevanju glavkoma.

Priporočena dnevna količina

Mnenja o tem, koliko zelenega čaja bi morali popiti na dan, se med seboj močno razlikujejo. Nekateri strokovnjaki svetujejo naj za zdravje uživamo tudi do deset skodelic zelenega čaja na dan, drugi priporočajo, naj se dnevno omejimo na eno ali dve skodelici. Če zeleni čaj uživate zato, da bi zanosili, je po mnenju večine dovolj popiti tri četrtine skodelice na dan.

Stranski učinki zelenega čaja

Ker vsebuje kofein, zeleni čaj ni primeren za nosečnice in doječe matere. Prav tako se uživanje odsvetuje ljudem z občutljivim želodcem, saj pitje večjih količin zelenega čaja spodbudi povečano izločanje želodčne kisline. Zelenega čaja ne smete uživati v kombinaciji z nekaterimi zdravili. V primeru, da jemljete zdravila, se o uživanju zelenega čaja posvetujte s svojim zdravnikom. V primeru, da imate težave s spanjem, uživajte zeleni čaj le v dopoldanskem času. Pri čaju se namreč poživljajoč učinek ne pojavi takoj po pitju, in čeprav je šibkejši kot pri kavi, traja dlje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×