0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaProsti radikali - se tudi vaše celice borijo z njimi?

Prosti radikali – se tudi vaše celice borijo z njimi?

MORDA VAS ZANIMA

Prosti radikali so agresivne snovi, ki uničujejo zdrave celice in slabijo tkivo. Povzročajo degenerativne bolezni sklepov, ožilja, živčevja in notranjih organov. Pospešujejo celično staranje in odmiranje. V tako oslabljenem tkivu nastajajo šibke točke, v katere se naselijo neravnotežja naravnih načel: zračno, ognjeno in zemeljsko ter povzročijo prve zametke bolezni. Sčasoma se v šibkih točkah razvijejo resne motnje osnovnih življenjskih funkcij in številne kronične bolezni.

- Oglas -

Prosti radikali so zelo reaktivne in agresivne snovi, ki napadajo in poškodujejo zdrave celice. Kot vmesni člen celične presnove so sestavni del vsakega procesa celične razgradnje. Pri zaužitju in prebavi hrane se mora le ta najprej razgraditi, preden se lahko pretvori v nove gradnike, ki jih telo uporabi za obnovo in vzdrževanje. Pri tem nastajajo številne prehodne, tudi škodljive sestavine, ki se v procesu celične presnove šele preoblikujejo v obliko, ki jo lahko telo uporabi za izgradnjo tkiva. Zato je še toliko bolj pomembno, da hrana vsebuje dovolj antioksidantov, to je snovi, ki nevtralizirajo škodljive proste radikale.

Kje se nahajajo škodljivi prosti radikali

V kolikor hrana ne vsebuje dovolj antioksidantov, to je snovi, ki proste radikale nevtralizirajo, se v procesu celične presnove v telesu poveča količina prostih radikalov, ki začnejo svoj uničevalni pohod. Prosti radikali imajo namreč zaradi svoje reaktivnosti zelo kratko življenjsko dobo. Takoj ko naletijo na primeren medij, to je na primer zdrava celica, jo oksidirajo ali uničijo. Proces oksidacije je proces razgradnje. Spomnimo se na rjavenje železa. Kisik, ki je sicer vir življenja, ima lahko v drugi obliki strahotno rušilno moč.

  • Prosti radikali nastajajo v običajnem procesu celične presnove. V telo pa jih intenzivno vnaša tudi nezdrava, mastna in postana hrana, ki vsebuje proste radikale ter se s svojimi neugodnimi in škodljivimi sestavinami vgrajuje v celično tkivo in ga slabi.
  • Kajenje je tako škodljivo predvsem zaradi prostih radikalov, ki se v obilju nahajajo v cigaretnem dimu. Izogibanje zakajenim in neprezračenim prostorom je eden od preventivnih ukrepov, ki nas varuje pred prekomernim vnosom škodljivih prostih radikalov v organizem.
  • Prosti radikali se nahajajo tudi v škropivih. Sadje in zelenjavo je potrebno dobro umiti pod tekočo vodo. Tudi pomaranče je potrebno oprati, preden jih olupimo, kajti na roke se pri lupljenju lahko prenesejo škropiva z lupine, potem pa s temi rokami vnašamo krhlje v usta.
  • Konzervansi so strupene snovi, ki so zelo škodljiv vir prostih radikalov. Uničujejo mikroorganizme in se v zelo razredčenih količinah dodajajo konzerviranim izdelkom, da se le-ti dlje časa pokvarijo. Kadar uživamo konzerve, potrebuje telo več antioksidantnih vitaminov in negativnih ionov za nevtralizacijo prostih radikalov.
  • Izpušni plini avtomobilov in peči vsebujejo škodljive proste radikale, ki se vnašajo v telo z dihanjem.
  • Ekološko onesnaženo industrijsko okolje je nasičeno s prostimi radikali.
  • Nekatera zdravila s škodljivimi stranskimi učinki vnašajo v telo proste radikale, ki poleg bolnih uničujejo tudi zdrave celice.
  • Alkohol je izdaten vir prostih radikalov. Pri presnovi alkohola se sproščajo ogromne količine prostih radikalov, ki uničujejo celičje in organe.
  • Sintetične snovi v prehrambenih izdelkih vsebujejo med drugim tudi proste radikale.
Oksidativni stres

Prosti radikali škodujejo našim celicam

Prosti radikali naredijo telo tudi energetsko nepretočno. Nezdrava in poškodovana celična snov ni dovolj prevodna za energijske pretoke, zato smo utrujeni, se slabo počutimo, imamo bolečine v sklepih in glavobole, razvijejo se degenerativne bolezni ožilja, živčevja in notranjih organov in številne druge motnje v delovanju organizma.
Ko začutimo prve znake zmernega nelagodja kjerkoli v telesu, bi to moral biti alarm, da je potrebno nekaj narediti. V tem času je možno bolezni še preprečiti, kasneje, ko je tkivo že zelo oslabljeno in se je bolezen že razvila, pa jih lahko samo še zdravimo.

- Oglas -

Antioksidanti za odpornost in imunost

Za dobro zdravje in počutje je zelo pomembno, da vnesemo v organizem dovolj antioksidantov, to je snovi, ki varujejo celice in nevtralizirajo proste radikale. Antioksidanti so nekateri vitamini kot so C, E, nekateri vitamini iz skupine B in A, folna kislina, selen in še nekatere druge snovi kot so zdravilni negativni ioni, ki jih vdihavamo in jih oddaja sobni ionizator. Negativni ioni so zdravju koristni antioksidanti, ki se v večjih količinah nahajajo v čistem in neonesnaženem ozračju neokrnjene narave in ki nevtralizirajo proste radikale.

Antioksidanti imajo ne glede na to, ali jih zaužijemo ali vdihavamo, eno skupno lastnost. V svoji biokemijski strukturi vsebujejo dodaten elektron, ki privlači in nevtralizira agresivne in škodljive proste radikale, tako da le-ti ne morejo več napadati, poškodovati in uničevati zdravih celic. Antioksidanti so lovilci prostih radikalov in čistilci organizma. Ohranjajo zdravo biokemijo telesa in zdravo celično strukturo. Zdravo in čisto tkivo, ki ne vsebuje škodljivih snovi, kamor se lahko naselijo mikroorganizmi, je tudi bolj odporno na zunanje vplive okolja, stresa in onesnaženja.

Slaba prebava je vir bolezni

Pri slabi prebavi proces presnove ne steče do kraja, ampak se napol prebavljena hrana odlaga kjerkoli v organizmu, slabi tkivo in povzroča šibke točke. Slaba prebava je na dolgi rok vir mnogih bolezni. V telesu se naselijo prosti radikali in škodljive snovi, ki motijo njegovo delovanje.

Slabo prebavo prepoznamo po motnih očeh, koži in laseh brez sijaja, oblogah na jeziku, zadahu iz ust, slabem telesnem vonju, neugodnem okusu v ustih predvsem zjutraj, kislini v želodcu, zaprtju, driski, preveliki ali premajhni telesni teži, bolečinah v sklepih ter po motnem, temnem in brezbarvnem urinu. Ko opazimo te simptome, je nujno potrebno telo prečistiti, sicer so posledice na zdravju in počutju neizbežne.

- Oglas -

Čistilna kura po ajurvedi vsebuje prevretke iz ingverja, čaje iz mešanic dišavnic in začimb kot so cimet in klinčki ali kardamom ter manjše količine gorčice, hrena, popra ali pekoče paprike. Kdor ima prirojeno več ognjenega naravnega načela, naj uporablja bolj sladke, grenke in trpke okuse ter se izogiba pikantnemu. Na splošno pa je v poletnem času že v naravi in naših organizmih več ognjenega načela, zato je ta čas za vse prirojene telesne tipe manj primeren za pikantne okuse, ki ognjeno načelo še bolj razplamtijo. Prirojeni telesni tip ter motnje naravnih načel, povezane s številnimi možnimi boleznimi, lahko ugotovimo s pulzno diagnozo po ajur vedi in džjotiš astrologijo, ki delujeta z roko v roki in predpišeta enostavne postopke, ki nas lahko očuvajo bolezni tudi še preden se le-te sploh pojavijo.

Prosti radikali

Čudežno sredstva pomlajevanja

Povsem naraven česnov pripravek po več tisoč let starem receptu čisti organizem vseh škodljivih oblog, ki se naberejo kjerkoli v telesu. Odstrani maščobne in apnenčaste obloge, naredi ožilje bolj prožno in prečiščeno, izboljša vid in pomlajuje celice.
Pripravimo ga iz 350 gramov česna. Olupljene stroke česna pretlačimo ali sesekljamo. Pri tem uporabimo namesto kovinskih pripomočkov rajši lesene, na primer kuhalnico, s katero stroke stisnemo in zdrobimo. Dobljeno maso (ki ji odstranimo le najmanj sočne in grobe dela zdrobljenega česna), damo v steklenico in jo prelijemo z 200 grami 96-odstotnega alkohola ter pustimo stati 10 dni v temnem in hladnem prostoru.

Vsebino steklenice nato precedimo skozi gosto tkanino. Maso, ki je ostala na tkanini, pregnetemo in jo kolikor se le da, stisnemo in precedimo skozi tkanino. Dobimo zdravilno česnovo tekočino, ki jo hranimo na hladnem mestu še 2-3 dni, nato pa začnemo s čistilno in pomlajevalno terapijo. Terapija je tako močna, da jo lahko ponovimo šele po nekaj letih.

Zdravilno česnovo tinkturo uživamo 11 dni s hladnim mlekom pred obrokom. Enemu dcl hladnega mleka dodamo predpisano število zdravilnih česnovih kapljic in ga spijemo približno četrt ure pred obrokom.

NAJNOVEJŠE