0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHitra hrana dela odvisnike

Hitra hrana dela odvisnike

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki so pred kratkim izdali študijo o tem, ali je hitra hrana ang. junk food ali fast food enako zasvajajoča kot heroin. In rezultat? Da, hitra hrana na možgane vpliva na enak način, kot heroin.

- Oglas -

hamburgerMožganski centri za ‘užitek’ pri podganah postanejo s časoma manj odzivni, oziroma se na nek način obrabijo, kar povzroči zasvojenost, saj želijo podgane vedno več in več hitre hrane hrane. Na ta način so znanstveniki lahko ugotovili, da imata debelost in odvisnost od drog skupne nevrobiološke temelje.

Podgane, ki so bile uporabljene na testih, so bile razdeljene v dve skupini. Eno skupino so hranili s hitro hrano, drugo pa z hrano, ki je vsebovala malo kalorij ter veliko hranil. Razlika med tema dvema skupinama je bila opazna že po nekaj poskusih, saj so podgane, ki so uživale hitro hrano, razvile kompulzivne prehrambene navade, poleg tega pa so se opazno zredile.

To je pomenilo, da so se možganski centri za užitek spremenili in postali otopeli, podgane pa so morale pojesti vedno več hitre hrane, da so dosegle isti užitek, kot bi ga preden so začele uživati hitro hrano.
Kar pa je še bolj šokantno, pa je dejstvo, da so podgane postale tako odvisne od hitre hrane, da so bile pripravljene tolerirati električne šoke, da bi lahko dobile.

.

NAJNOVEJŠE