fbpx
Domov Dom & energija Koliko strupenih ftalatov ste nevede zaužili danes?

Koliko strupenih ftalatov ste nevede zaužili danes?

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Ftalati spadajo v tretjo skupino škodljivih kemikalij. To je skupina kemikalij, ki ima podobno strukturo kot veliko mehčalcev v plastiki (npr. PVC).

V kemičnem smislu te kemikalije niso popolnoma spojene s plastiko, kar pomeni, da se lahko ‘selijo’ iz enega materiala na ali v drugega (npr. iz določenega plastičnega proizvoda v zemljo). Večina ftalatov je strupenih za živali ter ljudi, če ti preidejo v metabolizem, saj se sčasoma v telesu razgradijo.

Ali so ftalati nujni za elektroniko?
Odgovor je seveda ne. Največ se jih uporablja za PVC plastiko, kar pomeni, da če bodo proizvajalci ukinili PVC, potem bodo posledično ukinili tudi ftalate.
Ftalati pa niso nevarni le, če jih po pomoti zaužijete, ampak so nevarni tudi na druge načine. Flatalom in PVC plastiki smo velikokrat izpostavljeni v našem domu, službi, avtomobilu, … Glede na to, da ftalati prehajajo iz enega materiala v drugega, pomeni, da če smo dalj časa zaprti v prostoru, kjer je veliko PVC plastike, potem je možno, da ‘zaužijemo’ ftalate tudi z dihanjem. Še posebej, če je prostor topel, oziroma če je PVC plastika izpostavljena toploti.

Verjetno v vsakem domu najdemo proizvod, ki vsebuje veliko število ftalatov. Prepogosta uporaba proizvoda, ki vsebuje ftalate seveda lahko škodi našemu zdravju ter okolju na splošno. Pa ni važno, ali se vam zdi, da je bila izpostavljenost ftalatom manjha, saj ima lahko na daljše časovno obdobje ta izpostavljenost posledice.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×