0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKoliko strupenih ftalatov ste nevede zaužili danes?

Koliko strupenih ftalatov ste nevede zaužili danes?

MORDA VAS ZANIMA

Ftalati spadajo v tretjo skupino škodljivih kemikalij. To je skupina kemikalij, ki ima podobno strukturo kot veliko mehčalcev v plastiki (npr. PVC).

- Oglas -

V kemičnem smislu te kemikalije niso popolnoma spojene s plastiko, kar pomeni, da se lahko ‘selijo’ iz enega materiala na ali v drugega (npr. iz določenega plastičnega proizvoda v zemljo). Večina ftalatov je strupenih za živali ter ljudi, če ti preidejo v metabolizem, saj se sčasoma v telesu razgradijo.

Ali so ftalati nujni za elektroniko?

Odgovor je seveda ne. Največ se jih uporablja za PVC plastiko, kar pomeni, da če bodo proizvajalci ukinili PVC, potem bodo posledično ukinili tudi ftalate.
Ftalati pa niso nevarni le, če jih po pomoti zaužijete, ampak so nevarni tudi na druge načine. Flatalom in PVC plastiki smo velikokrat izpostavljeni v našem domu, službi, avtomobilu, … Glede na to, da ftalati prehajajo iz enega materiala v drugega, pomeni, da če smo dalj časa zaprti v prostoru, kjer je veliko PVC plastike, potem je možno, da ‘zaužijemo’ ftalate tudi z dihanjem. Še posebej, če je prostor topel, oziroma če je PVC plastika izpostavljena toploti.

Verjetno v vsakem domu najdemo proizvod, ki vsebuje veliko število ftalatov. Prepogosta uporaba proizvoda, ki vsebuje ftalate seveda lahko škodi našemu zdravju ter okolju na splošno. Pa ni važno, ali se vam zdi, da je bila izpostavljenost ftalatom manjha, saj ima lahko na daljše časovno obdobje ta izpostavljenost posledice.

.

NAJNOVEJŠE