Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Dom & energijaKoliko strupenih ftalatov ste nevede zaužili danes?

Koliko strupenih ftalatov ste nevede zaužili danes?

MORDA VAS ZANIMA

Ftalati spadajo v tretjo skupino škodljivih kemikalij. To je skupina kemikalij, ki ima podobno strukturo kot veliko mehčalcev v plastiki (npr. PVC).

- Oglas -

V kemičnem smislu te kemikalije niso popolnoma spojene s plastiko, kar pomeni, da se lahko ‘selijo’ iz enega materiala na ali v drugega (npr. iz določenega plastičnega proizvoda v zemljo). Večina ftalatov je strupenih za živali ter ljudi, če ti preidejo v metabolizem, saj se sčasoma v telesu razgradijo.

Ali so ftalati nujni za elektroniko?
Odgovor je seveda ne. Največ se jih uporablja za PVC plastiko, kar pomeni, da če bodo proizvajalci ukinili PVC, potem bodo posledično ukinili tudi ftalate.
Ftalati pa niso nevarni le, če jih po pomoti zaužijete, ampak so nevarni tudi na druge načine. Flatalom in PVC plastiki smo velikokrat izpostavljeni v našem domu, službi, avtomobilu, … Glede na to, da ftalati prehajajo iz enega materiala v drugega, pomeni, da če smo dalj časa zaprti v prostoru, kjer je veliko PVC plastike, potem je možno, da ‘zaužijemo’ ftalate tudi z dihanjem. Še posebej, če je prostor topel, oziroma če je PVC plastika izpostavljena toploti.

Verjetno v vsakem domu najdemo proizvod, ki vsebuje veliko število ftalatov. Prepogosta uporaba proizvoda, ki vsebuje ftalate seveda lahko škodi našemu zdravju ter okolju na splošno. Pa ni važno, ali se vam zdi, da je bila izpostavljenost ftalatom manjha, saj ima lahko na daljše časovno obdobje ta izpostavljenost posledice.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×