Zdravje & prehranaEmulgatorji in aditivi: Kaj pomenijo številke na embalaži?

Emulgatorji in aditivi: Kaj pomenijo številke na embalaži?

MORDA VAS ZANIMA

Emulgatorji in aditivi so dodatki v živilih, ki jih najdemo danes že skoraj povsod. Veliko pa se nas je verjetno tudi že vprašalo, kaj ti dodatki sploh so in kaj pomenijo te številke na embalaži.

- Oglas -

Živilska industrija nam danes v svojih izdelkih ponuja že kar 6000 različnih aditivov. Kaj z njimi? Potrošniki smo zmedeni. Se jim moramo izogibati, če ne želimo škoditi svojemu zdravju? Ali pa naj zaupamo, da zakonodaja dobro ureja uporabo škodljivih snovi v prehrani? Tako po eni strani lahko s hrano čezmerno uživamo določene morebitno škodljive snovi, po drugi strani pa določena živila po nepotrebnem črtamo z naših jedilnikov. Niti eno niti drugo ni dobro.

Aditivi in emulgatorji: Kaj pomenijo številke na embalaži?

Kaj pravzaprav so aditivi?

Aditivi so snovi, ki ne predstavljajo običajne, značilne sestavine živil, in jih iz tehnoloških razlogov živilom dodajajo v proizvodnji, predelavi, pripravi, obdelavi, pakiranju, ob prevozu ali hrambi.

To so na primer sladila (nekaj poznanih: sorbitol, manitol, aspartam, acesulfam K) in barvila (kurkumin, tartrazin, amarant, karamel), ki jih uporabljajo v različnih sladkih izdelkih, omakah, pijačah, prehranskih dopolnilih, sladoledih. Vloga dodanih konzervansov (benzojska, sorbinska kislina, žveplov dioksid, sulfiti) v živilih je zaščita pred mikrobiološkim kvarjenjem in so dodani pakiranim živilom, predvsem mesninam, izdelkom iz sadja in zelenjave, vinom, ribjim izdelkom, sirom in podobnim. Antioksidanti (vitamin C, mlečna kislina, citronska kislina, tokoferoli) podaljšajo rok uporabnosti živil s tem, da zaščitijo živilo pred oksidacijo, kot sta žarkost maščob in sprememba barve. Ojačevalci okusa (glutaminat in glutaminska kislina, ionizati) omogočajo izrazitejši okus, uporabljajo pa jih v juhah v vrečkah, začimbnih mešanicah, mesninah, pripravljenih jedeh in podobnem.

Kje najdemo emulgatorje in aditive

- Oglas -

Emulgaotrji so pogosto sestavni del raznih čistil, veliko pa se jih uporablja tudi v farmacevtski ter živilski industriji. Označujemo jih z oznako E ter številko, katera pripada določenemu emulgatorju (npr. lecitin nosi oznako E322).

Če še vedno nimate točne predstave o tem, kaj emulgator je, lahko za primer vzamemo naslednje dejstvo; olje in voda se zelo težko mešata, vendar pa lahko ob pomoči emulgatorja naredimo npr. majonezo brez jajc. Tako je v Evropi dovoljeno živilom dodajati kar 75 različnih emulgatorjev, med temi je največ gliceridov, fosfatov, guar gumiji, karagenani, alginatoi, lecitin in različni vrste škroba. Emulgatorji omogočajo, da se v živilih ohranijo t.i. homogene zmesi, katere se po navadi ne mešajo.

Naravni emulgatorji pa so encimi in fosfolipidi. Mleko je dober primer naravnega emulgatorja, saj je glede na kemijsko sestavo mleko mešanica maščobnih kapljic razpršenih v vodi. Tudi jajca so vrsta emulgatorja, saj vsebujejo lecitin.

Poleg emulgatorjev pa poznamo tudi ostale aditive, ki prav tako nosijo na deklaracijah živil in ostalih proizvodov oznako “E“. Med te aditive poleg emulgatorjev sodijo še:

  • barvila; po navadi so dodana za to, da naredijo določen izdelek bolj barvno privlačen,
  • konzervansi; podaljšujejo rok uporabnosti živil
  • antioksidanti; preprečujejo žarkost maščobe
  • ojačevalci okusa; vplivajo na izrazitost okusa živil
  • sladila; uporabljajo se namesto sladkorja, ker zmanjšujejo energijsko vrednost živil.

Da pa boste znali razlikovati med zdravju škodljivimi ter neškodljivimi aditivi, pa smo za vas izbrskali tabelo, ki vas bo seznanila z različnimi vrstami aditivov, da boste vedeli, katerih se morate v prihodnje izogibati.

Izredno škodljivi dodatki. Ce je le mogoce, se jim povsem izognite.

E102 tartazin Povzroca alergije, astmaticne napade, migrene, zamegljen vid, srbecico, vnetje nosne sluznice, škrlatne kožne madeže. Povezujejo ga z tumorji šcitnice in poškodbami kromosomov. Še posebej je nevaren za osebe, preobcutljivih na aspirin ter za astmatike. V kombinaciji z E210 povzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E110 oranžno FCF Povzroca želodcne težave, slabost, bruhanje, kožne izpušcaje, podobne koprivnici, otekanje kože, alergije, ledvicne tumorje, poškodbe kromosomov, bolecine v trebuhu, poslabšanje prebave, zavracanje hrane. Povezujejo ga s tumorji pri poskusnih živalih. Še posebej nepriporocljiv za osebe, preobcutljivih na aspirin. Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E131 modro V Povzroca kožne izpušcaje, podobne koprivnici, srbecico, slabost, bruhanje, motnje v krvnem pritisku, drhtavico, ter težave pri dihanju in druge alergijske reakcije. Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E132 indigotin Isto kot E131. Povezujejo ga tudi z možganskimi tumorji.
E173 aluminij Povzroca številne alergijske reakcije, povezujejo ga z Alzheimerjevo boleznijo, povzroca osteoporozo.
E249 K nitrit Rakotvoren. Povzroca težave pri dihanju, omotico in glavobol.
E250 Na nitrit Dokazano rakotvoren. Povzroca hiperaktivnost.
E310 propil galat Povzroca vzdraženje želodca ali kože, ter krvne motnje (metemoglobinemija). Potencialno rakotvoren.
E311 oktil galat Enako kot E310.
E312 dodecil galat Enako kot E310.
E620 glutaminska kislina Enako kot E621.
E621 mononatrijev glutaminat Povzroca glavobol, pekoc in šcemec obcutek v vratu in na podlakteh, napetost obraza, žejo, hladen znoj, omotico, slabost, diarejo, trebušne krce, motnje v srcnem ritmu. Povzroca možganske poškodbe pri laboratorijskih živalih.
E622 monokalijev glutaminat Enako kot E621.
E950 acesulfam K Povzrocil raka pri poskusnih živalih, škodljivo vpliva na šcitnico.
E951 aspartam Povzroca: glavobol (tudi zelo mocan) in migrena, slabost, vrtoglavica, nespecnost, izguba kontrole nad udi, zamegljen vid, slepota, izguba spomina, nejasen govor, vse vrste depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske težnje, hiperaktivnost, crevesne in želodcne motnje, epilepticni napadi, kožne poškodbe, izpušcaji, napadi tesnobe, bolecine v mišicah in sklepih, neobcutljivost, spremembe razpoloženja, utrujenost, menstrualni krci (tudi izven cikla), izguba sluha ali zvonjenje v ušesih, izguba ali sprememba okusa, simptomi podobni tistim pri srcnem napadu, astma, stiskanje v prsih. Kronicne posledice, h katerim aspartam bistveno prispeva: multipla skleroza, hormonske težave, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, hipoglikemija, možganske poškodbe (tumorji), neuro-endokrine okvare.
E952 ciklamat Povzroca migrene, je potencialno rakotvoren, povzrocil raka in poškodbe na modih pri poskusnih živalih.
E954 saharin Potencialno rakotvoren. Povzrocil raka pri poskusnih živalih.
E924 K bromat V vecjih kolicinah povzroca slabost, bruhanje, diarejo, bolecine. Povzrocil raka pri poskusnih živalih.
Škodljivi dodatki. Poskusite se jim povsem izogniti, ce pa to ni mogoce, omejite zaužite kolicine na minimum.
E122 azorubin Povzroca kožne izpušcaje, podobne koprivnici, ter zadrževanje vode. Še posebej nepriporocljiv je za osebe, preobcutljive na aspirin in astmatike. Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E123 amarant Lahko povzroci astmo, ekceme in hiperaktivnost. Pri laboratorijskih živalih povzrocil poškodbe in smrt zarodkov. Potencialno rakotvoren.
E127 eritrozin Povezujejo ga s tumorjem šcitnice in poškodbami kromosomov.
E235 natamicin Povzroca slabost, bruhanje, anoreksijo, diarejo, vzdraženje kože.
E251 Na nitrat Potencialno nevaren zaradi pretvorbe v nitrit v telesu.
E252 K nitrat Dalj casa trajajoce uživanje že majhnih kolicin lahko povzroci slabokrvnost in vnetje ledvic. Pri zaužitju vecje kolicine lahko povzroci mocne bolecine v trebuhu, bruhanje, mišicno oslabitev, omotico in nepravilen pulz. V nekaterih primerih se v želodcu pretvori v nitrit, ki je potencialno rakotvoren.
E320 butil hidroksianizol (BHA) Povzroca alergijske reakcije in hiperaktivnost. Potencialno rakotvoren, povzroca raka pri poskusnih živalih.
E321 butil hidroksitoulen (BHT) Enako kot E320.
E407 karagenan Povezujejo ga z rakom in cirom na želodcu.
E421 manitol Potencialen alergen. Povzroca diarejo, motnje v delovanju ledvic, slabost, bruhanje.
E508 K klorid V vecjih kolicinah povzroca cir na želodcu.
E553(b) talk Povezujejo ga z rakom na želodcu.
- Oglas -

Pogojno škodljivi dodatki. Rizicne skupine naj se jim povsem izognejo. Tudi za vse druge je priporocljivo, da se jim cimbolj izogibajo.

E100 kurkumin Nepriporocljiv v primeru žolcnih kamnov, zlatenice, kolik in zastrupitve jeter.
E104 kinolinsko rumeno Povzroca hiperaktivnost pri otrocih, ter dermatitis.
E107 rumeno 7G Povzroca alergijske reakcije pri astmatikih in hiperaktivnost pri otrocih.
E124 rdece R4 Povzroca alergijske reakcije, še posebej pri osebah, preobcutljivih na aspirin ter pri astmatikih.
E129 rdece AC Povzroca alergijske reakcije, še posebej pri osebah z obcutljivo kožo. Povezujejo ga z rakom pri poskusnih živalih.
E155 rjavo HT Povzroca alergijske reakcije pri astmatikih, ter ljudeh, preobcutljivih na aspirin. Povzroca preobcutljivost kože.
E174 srebro Dolgotrajno redno uživanje lahko povzroci okvaro ledvic, ter modro-sivo barvo oci, nosa, nosnic, grla in kože.
E180 rubin Zaostri simptome pri ljudeh z astmo, vnetjem nosne sluznice in koprivnico.
E210 benzojska kislina Povzroca kožne izpušcaje, podobne koprivnici, astmo, nevrološke motnje. V vecjih kolicinah povzroca želodcne težave. V kombinaciji z E102 povzroca zelo mocno hiperaktivnost pri otrocih.
E211 Na benzoat Pri ljudeh z astmo, preobcutljivostjo na aspirin in koprivnico lahko povzroca poslabšanje simptomov, še posebej v kombinaciji z E102. Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E212 K benzoat Enako kot E211.
E213 Ca benzoat Enako kot E211.
E635 dinatrijev 5′-ribonukleotid Povezujejo ga s kožnimi izpušcaji do 30 ur po zaužitju (odvisno od obcutljivosti posameznika).
1510 etanol Alkohol. Škodljivi ucinki so splošno znani.

Manj škodljivi, vendar ne nenevarni dodatki. Previdno pri uporabi.

E120 karminska kislina Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E128 rdece 2G Povzroca težave, povezane s krvnim hemoglobinom in hiperaktivnost pri otrocih.
E133 modro FCF Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E151 crno PN Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E153 sajasto crno Potencialno rakotvoren. Prepovedan v ZDA.
E154 rjavo FK Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E160(b) anato Povzroca koprivnico. Lahko povzroci hiperaktivnost pri otrocih.
E216 propil p-hidroksibenzoat Povzroca alergijske reakcije.
E218 metil p-hidroksibenzoat Povzroca alergijske reakcije, ki v glavnem prizadenejo kožo.
E220 žveplov dioksid Povzroca astmaticne napade, unicuje vitamin B. Težko prebavljiv za ljudi z okvaro ledvic.
E221 Na sulfit Enako kot E220.
E222 Na hidrogen sulfit Enako kot E220.
E223 Na metabisulfit Enako kot E220.
E224 K metabisulfit Enako kot E220.
E225 K sulfit Enako kot E220.
E228 K hidrogen sulfit Enako kot E220.
E264 amonijev acetat Povzroca slabost in bruhanje.
E281 Na propionat Povezujejo ga z migrenami.
E319 TBHQ Povzroca slabost in bruhanje. Doza 5g je smrtna.
E334 vinska kislina V vecjih kolicinah povzroca crevesni katar.
E412 guar gumi Povzroca slabost, napenjanje in krce.
E420 sorbitol V vecjih kolicinah lahko povzroci vetrove in ima odvajalen ucinek.
E422 glicerol V vecjih kolicinah povzroca glavobol, žejo, slabost in povišan krvni sladkor.
E440(a) pektin V vecjih kolicinah povzroca vetrove.
E441 želatina Ce je pridobljena iz živalskih virov jo povezujejo z možnostjo okužbe z BSE (bolezen norih krav).
E503 amonijev karbonat Draži sluznico.
E626 gvanilna kislina Lahko povzroci protin.
E627 dinatrijev gvanilat Enako kot E626.
E629 kalcijev gvanilat Enako kot E626.
E633 kalcijev inoziat Enako kot E626.
E925 klor Unicuje hranljive snovi, rakotvoren. Pogosto dodan pitni vodi.
E926 klorov dioksid Glej E925.
E967 ksilitol Pri poskusnih živalih povzrocil ledvicne kamne in imel odvajalen ucinek.

Povsem nenevarni dodatki.

E101 riboflavin vitamin B2.
E140 klorofil Naravno barvilo zelenih rastlin.
E160(a) karoten Naravno barvilo v korenju in drugih rumenih in oranžnih sadežih. Clovekov organizem ga pretvarja v vitamin A.
E160(d) likopen Naravno rdece barvilo v paradižniku in številnih drugih sadežih. Zmanjšuje tveganje raka.
E160(e) beta-apo-8′-karotenal (C30) Naravno oranžno barvilo.
E160(f) etilni ester beta-apo-8′-karotenske kisline Naravno oranžno barvilo.
E161(b) lutein Naravno rumeno barvilo, prisotno v zelenih listih in drugod.
E161(g) kantaksantin Naravno rumeno barvilo, prisotno v gobah, ribah, famingovih peresih.
E162 betanin Naravno škrlatno barvilo iz rdece pese.
E163 antocianini Naravno vijolicno barvilo iz cvetja.
E170 kalcijev karbonat Kreda. Neškodljiva v zmernih dozah.
E260 ocetna kislina Sestavina jedilnega kisa, pridobljena iz lesnih vlaken.
E290 ogljikov dioksid Mehurcki v gaziranih pijacah.
E300 askorbinska kislina Vitamin C.
E306-E309 tokoferol Vitamin E.
E322 lecitin Emulgator, pridobljen iz soje, jajcnega rumenjaka, arašidov, koruze ali živalskih virov. Neškodljiv. V vecjih kolicinah lahko povzroci želodcne težave.
E330 citronska kislina Zaradi jezikovne pomote napacno razumljena kot škodljiva in celo rakotvorna. V resnici povsem neškodljiva naravna snov.
E341 kalcijev fosfat Mineralna sol, gradnik kosti.
E343 magnezijev fosfat Bistven mineral.
E375 niacin Vitamin B3.
E381 amonijev feritni citrat Bistven mineral.
E400 alginska kislina Smola iz morskih alg.
E406 agar Smola iz morskih alg.
E519 bakrov sulfat Bistven mineral.

Nekateri nujni, drugi zli

Z ostalimi aditivi dosegajo želeno strukturo sestavin živila. Na primer emulgatorji v živilu omogočajo homogeno mešanico dveh ali več medsebojno nezdružljivih snovi, kot sta olje in voda. Podobno tudi emulgirne soli, ki spremenijo beljakovine v razpršeno obliko in tako pripomorejo k homogeni porazdelitvi maščobe in drugih sestavin. Nosilce uporabljajo za raztapljanje, razredčevanje, razprševanje arome ali živilskega encima, kisline povečajo kislost živila ali pa mu dajejo kisel okus, sredstva za uravnavanje kislosti spremenijo ali nadzirajo kislost oziroma alkalnost živila, sredstva za povečanje prostornine so snovi, ki povečajo prostornino živila, ne da bi bistveno povečale njegovo energetsko vrednost. Tu so še sredstva proti strjevanju, sredstva proti penjenju, utrjevalci, encimi, potisni plini, stabilizatorji in drugo.

V nekaterih vrstah živil so dodani aditivi nujni, saj nas ščitijo pred številnimi nevarnimi pojavi, kot so na primer mikrobiološke kontaminacije živil (na prime butulin v mesnih izdelkih, ki je smrtno nevaren), ali pa pred oksidacijskimi procesi, katerih proizvodi so ob dolgotrajnem vnosu lahko rakotvorni.

Jedi pripravljajmo doma

Porast določenih alergijskih ali prebavnih odzivov na nekatere aditive so dokazali tudi z raziskavami. Na primer sulfiti (konzervansi) so že na seznamu alergenih snovi in jih mora proizvajalec posebej označiti. Morebitno alergogeni so še: barvili tartrazin ali karmin, natrijev glutaminat (ojačevalec okusa) in aspartam (umetno sladilo). Vsekakor naj se ljudje, pri katerih se taki odzivi pokažejo, tem aditivom izogibajo. Izpostavljenost odraslih in otrok, ki so veliki porabniki živil z umetnimi sladili (predvsem brezalkoholnih pijač), v nekaterih državah še vedno presega sprejemljivi dnevni vnos za številne glikozide.

Potrošniki lahko največ storimo s tem, da se držimo splošnih načel zdravega prehranjevanja. Da torej nakupujemo čim več osnovnih živil, obroke in jedi pa si pripravljamo doma. Kupljene predpripravljene jedi, mesnine, konzerve, slane in sladke prigrizke, gazirane in obarvane pijače, sladkarije in podobno kupujmo le poredko. S takšnimi ukrepi bo tveganje za preseganje vnosa aditivov najmanjše, saj se tako izognemo dolgotrajni izpostavljenosti vedno istim snovem.

Prejšnji članekEnergija prihodnosti
Naslednji članekPoraba vode

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×