0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaEmulgatorji in aditivi: Kaj pomenijo številke na embalaži?

Emulgatorji in aditivi: Kaj pomenijo številke na embalaži?

MORDA VAS ZANIMA

Emulgatorji in aditivi so dodatki v živilih, ki jih najdemo danes že skoraj povsod. Veliko pa se nas je verjetno tudi že vprašalo, kaj ti dodatki sploh so in kaj pomenijo te številke na embalaži.

- Oglas -

Živilska industrija nam danes v svojih izdelkih ponuja že kar 6000 različnih aditivov. Kaj z njimi? Potrošniki smo zmedeni. Se jim moramo izogibati, če ne želimo škoditi svojemu zdravju? Ali pa naj zaupamo, da zakonodaja dobro ureja uporabo škodljivih snovi v prehrani? Tako po eni strani lahko s hrano čezmerno uživamo določene morebitno škodljive snovi, po drugi strani pa določena živila po nepotrebnem črtamo z naših jedilnikov. Niti eno niti drugo ni dobro.

Kaj pravzaprav so aditivi?

Aditivi so snovi, ki ne predstavljajo običajne, značilne sestavine živil, in jih iz tehnoloških razlogov živilom dodajajo v proizvodnji, predelavi, pripravi, obdelavi, pakiranju, ob prevozu ali hrambi.

To so na primer sladila (nekaj poznanih: sorbitol, manitol, aspartam, acesulfam K) in barvila (kurkumin, tartrazin, amarant, karamel), ki jih uporabljajo v različnih sladkih izdelkih, omakah, pijačah, prehranskih dopolnilih, sladoledih. Vloga dodanih konzervansov (benzojska, sorbinska kislina, žveplov dioksid, sulfiti) v živilih je zaščita pred mikrobiološkim kvarjenjem in so dodani pakiranim živilom, predvsem mesninam, izdelkom iz sadja in zelenjave, vinom, ribjim izdelkom, sirom in podobnim. Antioksidanti (vitamin C, mlečna kislina, citronska kislina, tokoferoli) podaljšajo rok uporabnosti živil s tem, da zaščitijo živilo pred oksidacijo, kot sta žarkost maščob in sprememba barve. Ojačevalci okusa (glutaminat in glutaminska kislina, ionizati) omogočajo izrazitejši okus, uporabljajo pa jih v juhah v vrečkah, začimbnih mešanicah, mesninah, pripravljenih jedeh in podobnem.

- Oglas -

Kje najdemo emulgatorje in aditive

Emulgaotrji so pogosto sestavni del raznih čistil, veliko pa se jih uporablja tudi v farmacevtski ter živilski industriji. Označujemo jih z oznako E ter številko, katera pripada določenemu emulgatorju (npr. lecitin nosi oznako E322).

Če še vedno nimate točne predstave o tem, kaj emulgator je, lahko za primer vzamemo naslednje dejstvo; olje in voda se zelo težko mešata, vendar pa lahko ob pomoči emulgatorja naredimo npr. majonezo brez jajc. Tako je v Evropi dovoljeno živilom dodajati kar 75 različnih emulgatorjev, med temi je največ gliceridov, fosfatov, guar gumiji, karagenani, alginatoi, lecitin in različni vrste škroba. Emulgatorji omogočajo, da se v živilih ohranijo t.i. homogene zmesi, katere se po navadi ne mešajo.

Naravni emulgatorji pa so encimi in fosfolipidi. Mleko je dober primer naravnega emulgatorja, saj je glede na kemijsko sestavo mleko mešanica maščobnih kapljic razpršenih v vodi. Tudi jajca so vrsta emulgatorja, saj vsebujejo lecitin.

Poleg emulgatorjev pa poznamo tudi ostale aditive, ki prav tako nosijo na deklaracijah živil in ostalih proizvodov oznako “E“. Med te aditive poleg emulgatorjev sodijo še:

- Oglas -
  • barvila; po navadi so dodana za to, da naredijo določen izdelek bolj barvno privlačen,
  • konzervansi; podaljšujejo rok uporabnosti živil
  • antioksidanti; preprečujejo žarkost maščobe
  • ojačevalci okusa; vplivajo na izrazitost okusa živil
  • sladila; uporabljajo se namesto sladkorja, ker zmanjšujejo energijsko vrednost živil.

Da pa boste znali razlikovati med zdravju škodljivimi ter neškodljivimi aditivi, pa smo za vas izbrskali tabelo, ki vas bo seznanila z različnimi vrstami aditivov, da boste vedeli, katerih se morate v prihodnje izogibati.

Izredno škodljivi dodatki. Ce je le mogoce, se jim povsem izognite.

E102tartazinPovzroca alergije, astmaticne napade, migrene, zamegljen vid, srbecico, vnetje nosne sluznice, škrlatne kožne madeže. Povezujejo ga z tumorji šcitnice in poškodbami kromosomov. Še posebej je nevaren za osebe, preobcutljivih na aspirin ter za astmatike. V kombinaciji z E210 povzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E110oranžno FCFPovzroca želodcne težave, slabost, bruhanje, kožne izpušcaje, podobne koprivnici, otekanje kože, alergije, ledvicne tumorje, poškodbe kromosomov, bolecine v trebuhu, poslabšanje prebave, zavracanje hrane. Povezujejo ga s tumorji pri poskusnih živalih. Še posebej nepriporocljiv za osebe, preobcutljivih na aspirin. Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E131modro VPovzroca kožne izpušcaje, podobne koprivnici, srbecico, slabost, bruhanje, motnje v krvnem pritisku, drhtavico, ter težave pri dihanju in druge alergijske reakcije. Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E132indigotinIsto kot E131. Povezujejo ga tudi z možganskimi tumorji.
E173aluminijPovzroca številne alergijske reakcije, povezujejo ga z Alzheimerjevo boleznijo, povzroca osteoporozo.
E249K nitritRakotvoren. Povzroca težave pri dihanju, omotico in glavobol.
E250Na nitritDokazano rakotvoren. Povzroca hiperaktivnost.
E310propil galatPovzroca vzdraženje želodca ali kože, ter krvne motnje (metemoglobinemija). Potencialno rakotvoren.
E311oktil galatEnako kot E310.
E312dodecil galatEnako kot E310.
E620glutaminska kislinaEnako kot E621.
E621mononatrijev glutaminatPovzroca glavobol, pekoc in šcemec obcutek v vratu in na podlakteh, napetost obraza, žejo, hladen znoj, omotico, slabost, diarejo, trebušne krce, motnje v srcnem ritmu. Povzroca možganske poškodbe pri laboratorijskih živalih.
E622monokalijev glutaminatEnako kot E621.
E950acesulfam KPovzrocil raka pri poskusnih živalih, škodljivo vpliva na šcitnico.
E951aspartamPovzroca: glavobol (tudi zelo mocan) in migrena, slabost, vrtoglavica, nespecnost, izguba kontrole nad udi, zamegljen vid, slepota, izguba spomina, nejasen govor, vse vrste depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske težnje, hiperaktivnost, crevesne in želodcne motnje, epilepticni napadi, kožne poškodbe, izpušcaji, napadi tesnobe, bolecine v mišicah in sklepih, neobcutljivost, spremembe razpoloženja, utrujenost, menstrualni krci (tudi izven cikla), izguba sluha ali zvonjenje v ušesih, izguba ali sprememba okusa, simptomi podobni tistim pri srcnem napadu, astma, stiskanje v prsih. Kronicne posledice, h katerim aspartam bistveno prispeva: multipla skleroza, hormonske težave, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, hipoglikemija, možganske poškodbe (tumorji), neuro-endokrine okvare.
E952ciklamatPovzroca migrene, je potencialno rakotvoren, povzrocil raka in poškodbe na modih pri poskusnih živalih.
E954saharinPotencialno rakotvoren. Povzrocil raka pri poskusnih živalih.
E924K bromatV vecjih kolicinah povzroca slabost, bruhanje, diarejo, bolecine. Povzrocil raka pri poskusnih živalih.

Škodljivi dodatki. Poskusite se jim povsem izogniti, ce pa to ni mogoce, omejite zaužite kolicine na minimum.

E122azorubinPovzroca kožne izpušcaje, podobne koprivnici, ter zadrževanje vode. Še posebej nepriporocljiv je za osebe, preobcutljive na aspirin in astmatike. Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E123amarantLahko povzroci astmo, ekceme in hiperaktivnost. Pri laboratorijskih živalih povzrocil poškodbe in smrt zarodkov. Potencialno rakotvoren.
E127eritrozinPovezujejo ga s tumorjem šcitnice in poškodbami kromosomov.
E235natamicinPovzroca slabost, bruhanje, anoreksijo, diarejo, vzdraženje kože.
E251Na nitratPotencialno nevaren zaradi pretvorbe v nitrit v telesu.
E252K nitratDalj casa trajajoce uživanje že majhnih kolicin lahko povzroci slabokrvnost in vnetje ledvic. Pri zaužitju vecje kolicine lahko povzroci mocne bolecine v trebuhu, bruhanje, mišicno oslabitev, omotico in nepravilen pulz. V nekaterih primerih se v želodcu pretvori v nitrit, ki je potencialno rakotvoren.
E320butil hidroksianizol (BHA)Povzroca alergijske reakcije in hiperaktivnost. Potencialno rakotvoren, povzroca raka pri poskusnih živalih.
E321butil hidroksitoulen (BHT)Enako kot E320.
E407karagenanPovezujejo ga z rakom in cirom na želodcu.
E421manitolPotencialen alergen. Povzroca diarejo, motnje v delovanju ledvic, slabost, bruhanje.
E508K kloridV vecjih kolicinah povzroca cir na želodcu.
E553(b)talkPovezujejo ga z rakom na želodcu.

Pogojno škodljivi dodatki. Rizicne skupine naj se jim povsem izognejo. Tudi za vse druge je priporocljivo, da se jim cimbolj izogibajo.

E100kurkuminNepriporocljiv v primeru žolcnih kamnov, zlatenice, kolik in zastrupitve jeter.
E104kinolinsko rumenoPovzroca hiperaktivnost pri otrocih, ter dermatitis.
E107rumeno 7GPovzroca alergijske reakcije pri astmatikih in hiperaktivnost pri otrocih.
E124rdece R4Povzroca alergijske reakcije, še posebej pri osebah, preobcutljivih na aspirin ter pri astmatikih.
E129rdece ACPovzroca alergijske reakcije, še posebej pri osebah z obcutljivo kožo. Povezujejo ga z rakom pri poskusnih živalih.
E155rjavo HTPovzroca alergijske reakcije pri astmatikih, ter ljudeh, preobcutljivih na aspirin. Povzroca preobcutljivost kože.
E174srebroDolgotrajno redno uživanje lahko povzroci okvaro ledvic, ter modro-sivo barvo oci, nosa, nosnic, grla in kože.
E180rubinZaostri simptome pri ljudeh z astmo, vnetjem nosne sluznice in koprivnico.
E210benzojska kislinaPovzroca kožne izpušcaje, podobne koprivnici, astmo, nevrološke motnje. V vecjih kolicinah povzroca želodcne težave. V kombinaciji z E102 povzroca zelo mocno hiperaktivnost pri otrocih.
E211Na benzoatPri ljudeh z astmo, preobcutljivostjo na aspirin in koprivnico lahko povzroca poslabšanje simptomov, še posebej v kombinaciji z E102. Povzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E212K benzoatEnako kot E211.
E213Ca benzoatEnako kot E211.
E635dinatrijev 5′-ribonukleotidPovezujejo ga s kožnimi izpušcaji do 30 ur po zaužitju (odvisno od obcutljivosti posameznika).
1510etanolAlkohol. Škodljivi ucinki so splošno znani.

Manj škodljivi, vendar ne nenevarni dodatki. Previdno pri uporabi.

E120karminska kislinaPovzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E128rdece 2GPovzroca težave, povezane s krvnim hemoglobinom in hiperaktivnost pri otrocih.
E133modro FCFPovzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E151crno PNPovzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E153sajasto crnoPotencialno rakotvoren. Prepovedan v ZDA.
E154rjavo FKPovzroca hiperaktivnost pri otrocih.
E160(b)anatoPovzroca koprivnico. Lahko povzroci hiperaktivnost pri otrocih.
E216propil p-hidroksibenzoatPovzroca alergijske reakcije.
E218metil p-hidroksibenzoatPovzroca alergijske reakcije, ki v glavnem prizadenejo kožo.
E220žveplov dioksidPovzroca astmaticne napade, unicuje vitamin B. Težko prebavljiv za ljudi z okvaro ledvic.
E221Na sulfitEnako kot E220.
E222Na hidrogen sulfitEnako kot E220.
E223Na metabisulfitEnako kot E220.
E224K metabisulfitEnako kot E220.
E225K sulfitEnako kot E220.
E228K hidrogen sulfitEnako kot E220.
E264amonijev acetatPovzroca slabost in bruhanje.
E281Na propionatPovezujejo ga z migrenami.
E319TBHQPovzroca slabost in bruhanje. Doza 5g je smrtna.
E334vinska kislinaV vecjih kolicinah povzroca crevesni katar.
E412guar gumiPovzroca slabost, napenjanje in krce.
E420sorbitolV vecjih kolicinah lahko povzroci vetrove in ima odvajalen ucinek.
E422glicerolV vecjih kolicinah povzroca glavobol, žejo, slabost in povišan krvni sladkor.
E440(a)pektinV vecjih kolicinah povzroca vetrove.
E441želatinaCe je pridobljena iz živalskih virov jo povezujejo z možnostjo okužbe z BSE (bolezen norih krav).
E503amonijev karbonatDraži sluznico.
E626gvanilna kislinaLahko povzroci protin.
E627dinatrijev gvanilatEnako kot E626.
E629kalcijev gvanilatEnako kot E626.
E633kalcijev inoziatEnako kot E626.
E925klor Unicuje hranljive snovi, rakotvoren. Pogosto dodan pitni vodi.
E926klorov dioksidGlej E925.
E967ksilitolPri poskusnih živalih povzrocil ledvicne kamne in imel odvajalen ucinek.

Povsem nenevarni dodatki.

E101riboflavinvitamin B2.
E140klorofilNaravno barvilo zelenih rastlin.
E160(a)karotenNaravno barvilo v korenju in drugih rumenih in oranžnih sadežih. Clovekov organizem ga pretvarja v vitamin A.
E160(d)likopenNaravno rdece barvilo v paradižniku in številnih drugih sadežih. Zmanjšuje tveganje raka.
E160(e)beta-apo-8′-karotenal (C30)Naravno oranžno barvilo.
E160(f)etilni ester beta-apo-8′-karotenske kislineNaravno oranžno barvilo.
E161(b)luteinNaravno rumeno barvilo, prisotno v zelenih listih in drugod.
E161(g)kantaksantinNaravno rumeno barvilo, prisotno v gobah, ribah, famingovih peresih.
E162betaninNaravno škrlatno barvilo iz rdece pese.
E163antocianiniNaravno vijolicno barvilo iz cvetja.
E170kalcijev karbonatKreda. Neškodljiva v zmernih dozah.
E260ocetna kislinaSestavina jedilnega kisa, pridobljena iz lesnih vlaken.
E290ogljikov dioksidMehurcki v gaziranih pijacah.
E300askorbinska kislinaVitamin C.
E306-E309tokoferolVitamin E.
E322lecitinEmulgator, pridobljen iz soje, jajcnega rumenjaka, arašidov, koruze ali živalskih virov. Neškodljiv. V vecjih kolicinah lahko povzroci želodcne težave.
E330citronska kislinaZaradi jezikovne pomote napacno razumljena kot škodljiva in celo rakotvorna. V resnici povsem neškodljiva naravna snov.
E341kalcijev fosfatMineralna sol, gradnik kosti.
E343magnezijev fosfatBistven mineral.
E375niacinVitamin B3.
E381amonijev feritni citratBistven mineral.
E400alginska kislinaSmola iz morskih alg.
E406agarSmola iz morskih alg.
E519bakrov sulfatBistven mineral.

Nekateri nujni, drugi zli

Z ostalimi aditivi dosegajo želeno strukturo sestavin živila. Na primer emulgatorji v živilu omogočajo homogeno mešanico dveh ali več medsebojno nezdružljivih snovi, kot sta olje in voda. Podobno tudi emulgirne soli, ki spremenijo beljakovine v razpršeno obliko in tako pripomorejo k homogeni porazdelitvi maščobe in drugih sestavin. Nosilce uporabljajo za raztapljanje, razredčevanje, razprševanje arome ali živilskega encima, kisline povečajo kislost živila ali pa mu dajejo kisel okus, sredstva za uravnavanje kislosti spremenijo ali nadzirajo kislost oziroma alkalnost živila, sredstva za povečanje prostornine so snovi, ki povečajo prostornino živila, ne da bi bistveno povečale njegovo energetsko vrednost. Tu so še sredstva proti strjevanju, sredstva proti penjenju, utrjevalci, encimi, potisni plini, stabilizatorji in drugo.

V nekaterih vrstah živil so dodani aditivi nujni, saj nas ščitijo pred številnimi nevarnimi pojavi, kot so na primer mikrobiološke kontaminacije živil (na prime butulin v mesnih izdelkih, ki je smrtno nevaren), ali pa pred oksidacijskimi procesi, katerih proizvodi so ob dolgotrajnem vnosu lahko rakotvorni.

Jedi pripravljajmo doma

Porast določenih alergijskih ali prebavnih odzivov na nekatere aditive so dokazali tudi z raziskavami. Na primer sulfiti (konzervansi) so že na seznamu alergenih snovi in jih mora proizvajalec posebej označiti. Morebitno alergogeni so še: barvili tartrazin ali karmin, natrijev glutaminat (ojačevalec okusa) in aspartam (umetno sladilo). Vsekakor naj se ljudje, pri katerih se taki odzivi pokažejo, tem aditivom izogibajo. Izpostavljenost odraslih in otrok, ki so veliki porabniki živil z umetnimi sladili (predvsem brezalkoholnih pijač), v nekaterih državah še vedno presega sprejemljivi dnevni vnos za številne glikozide.

Potrošniki lahko največ storimo s tem, da se držimo splošnih načel zdravega prehranjevanja. Da torej nakupujemo čim več osnovnih živil, obroke in jedi pa si pripravljamo doma. Kupljene predpripravljene jedi, mesnine, konzerve, slane in sladke prigrizke, gazirane in obarvane pijače, sladkarije in podobno kupujmo le poredko. S takšnimi ukrepi bo tveganje za preseganje vnosa aditivov najmanjše, saj se tako izognemo dolgotrajni izpostavljenosti vedno istim snovem.

NAJNOVEJŠE