0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAspartam: Kako varno je to umetno sladilo za uživanje?

Aspartam: Kako varno je to umetno sladilo za uživanje?

MORDA VAS ZANIMA

Aspartam je eno izmed najbolj priljubljenih umetnih sladil, ki se uporablja v številnih prehrambenih izdelkih in pijačah. Čeprav je bil odkrit že pred več kot štirimi desetletji, še vedno vzbuja veliko zanimanja in razprave glede njegove varnosti in vpliva na zdravje.

- Oglas -

Kaj je aspartam?

Aspartam je nizkokalorično umetno sladilo, ki je približno 200-krat slajše od sladkorja. Kemično je sestavljen iz dveh aminokislin – asparaginske kisline in fenilalanina – ter majhne količine metanola. Aspartam je bil prvič odkrit leta 1965 in je od takrat postal sestavni del številnih dietnih izdelkov.

Aspartam je priljubljeno umetno sladilo, ki se uporablja v številnih prehrambenih izdelkih zaradi svoje nizke kalorične vrednosti in visoke sladkosti. Čeprav so regulativne agencije po vsem svetu potrdile njegovo varnost, je pomembno, da posamezniki spremljajo svoje telo in se posvetujejo z zdravstvenimi strokovnjaki glede uživanja aspartama, še posebej, če imajo določene zdravstvene težave ali občutljivosti.

Aspartam

Kje najdemo aspartam?

Aspartam se uporablja v številnih izdelkih, zlasti tistih, ki so označeni kot “brez sladkorja” ali “dietni”. Tukaj je nekaj primerov izdelkov, ki pogosto vsebujejo to sladilo:

- Oglas -
 • Brezalkoholne pijače
 • Žvečilni gumiji
 • Nizkokalorični jogurti
 • Sladice brez sladkorja
 • Nekateri farmacevtski izdelki in prehranska dopolnila ter praški in napitki za športnike

Tabela: Pogosti izdelki, ki vsebujejo aspartam

IzdelekPrimeri blagovnih znamk
Brezalkoholne pijačeCoca-Cola Zero, Pepsi Max
Žvečilni gumijiOrbit, Extra
Nizkokalorični jogurtiActivia Light, Müller Light
Sladice brez sladkorjaJell-O Sugar-Free, Weight Watchers
Prehranska dopolnilaNekateri vitaminski dodatki in športni praški

Varnost aspartama

Varnost aspartama je bila predmet številnih raziskav in razprav. Regulativne agencije po vsem svetu, vključno z Evropsko agencijo za varnost hrane (EFSA) in Ameriško agencijo za hrano in zdravila (FDA), so odobrile uporabo aspartama v prehrambenih izdelkih in ga označile za varnega za večino ljudi.

Sprejemljivi dnevni vnos (ADI)

Sprejemljivi dnevni vnos (ADI) za aspartam je določen na 40 mg/kg telesne teže na dan. To pomeni, da lahko odrasla oseba, ki tehta 70 kg, varno zaužije do 2800 mg aspartama dnevno. Za primerjavo, ena pločevinka brezalkoholne pijače, ki vsebuje aspartam, običajno vsebuje okoli 180 mg tega sladila.

Izjeme

Obstaja ena pomembna izjema: ljudje s fenilketonurijo (PKU), redko dedno boleznijo, morajo izogibati aspartamu, saj ne morejo pravilno presnavljati fenilalanina, ene od sestavin sladila.

Kje najdemo aspartam

Aspartam in zdravje

Koristi

 • Nadzor telesne teže: Aspartam je nizkokalorično sladilo, ki lahko pomaga zmanjšati vnos kalorij in nadzorovati telesno težo.
 • Uravnavanje krvnega sladkorja: Ker ne vpliva na raven sladkorja v krvi, je primeren za diabetike.
 • Zdravje zob: Za razliko od sladkorja, aspartam ne povzroča zobne gnilobe.

Možni stranski učinki

Čeprav je aspartam odobren kot varen, nekateri posamezniki poročajo o neželenih učinkih, kot so glavoboli, omotica, prebavne težave in spremembe razpoloženja. Pomembno je poudariti, da znanstvene študije niso dosledno potrdile vzročne povezave med aspartamom in temi simptomi.

Raziskave in miti

Študija, objavljena v Nutrition Reviews (2017), je analizirala varnost aspartama in ugotovila, da je pri običajnih odmerkih varen za splošno prebivalstvo. Pregledali so različne študije in meta-analize ter zaključili, da ni dokazov, ki bi podpirali trditve o škodljivih učinkih aspartama na zdravje ljudi pri dovoljenih ravneh vnosa. Kljub temu se miti in napačne informacije o škodljivosti aspartama še vedno pojavljajo, zato je pomembno, da se pri presoji varnosti tega in drugih sladil zanašamo na zanesljive in strokovno pregledane vire.

- Oglas -

Alternativna sladila

Poleg aspartama obstajajo še druga umetna in naravna sladila, ki jih lahko uporabimo kot alternativo sladkorju:

 • Stevia: Naravno sladilo iz rastline Stevia rebaudiana, ki je prav tako brez kalorij.
 • Sukraloza: Umetno sladilo, ki je približno 600-krat slajše od sladkorja.
 • Eritritol: Naravno sladilo, ki se pridobiva iz koruznega škroba in vsebuje malo kalorij.

Tabela: Primerjava umetnih in naravnih sladil

SladiloVirKalorijeSladkost v primerjavi s sladkorjem
AspartamSintetično4 kcal/g200-krat slajše
SteviaNaravno0 kcal200-300-krat slajše
SukralozaSintetično0 kcal600-krat slajše
EritritolNaravno0.2 kcal/g70 % slajše
.

NAJNOVEJŠE