Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.
Dom & energijaEnergija prihodnosti

Energija prihodnosti

MORDA VAS ZANIMA

Izraz alternativna energija je poznan že dalj časa, prav tako pa tudi sončne celice in turbine na veter oziroma veternice niso nekaj novega. Nova odkritja na področju alternativne energije dajejo nove zamisli, kako rešiti planet pred emisijami.

Visokoleteče turbine na veter ter zmaji

- Oglas -

Na višini 9km je moč vetra dvajsetkrat močnejša, kot na Zemlji. Zato so proizvajalci pri firmi Sky WindPower prišli na idejo, da bi zajeli veter na omenjeni višini in ga nekako pretvorili v energijo. Podatki kažejo, da bi lahko že 1% teh vetrov, pretvorjen v energijo lahko “poganjal“ cel svet.

Spet drug inštitut (Delft University of Technology), pa je prišel na idejo o ti. “laddermill“. Ideja temelji na predpostavki, da bi te vetrove zajeli z letali oz. zmaji, kateri bi bili povezani s kablom. Vetrovi pa bi naj povzročili učinek kroženja, preko katerega bi takšna naprava proizvajala energijo.

Energija stopal

Verjetno ste že slišali, da lahko pridobimo energijo iz poganjanja kolesa. Torej, zakaj ne bi na podoben, vendar malo manj stresen način, prav tako pridobivali energijo; na primer s hojo! Predstavljajte si pločnike, kateri bi proizvajali energijo s tem, ko bi vi hodili po njih. Verjetno bi s tem pripomogli ogromno k zmanjšanju odvisnosti od fosilnih goriv.

Energijski otoki

Pretvorba oceanske termalne energije je metoda, kjer se ustvarja energija s tem, ko pretvarjamo toplo gladino morja, katerega je segrelo Sonce. Ta voda nato segreje hladno tekočino v rezervoarjih, pri čemer se ustvarja para. Proces pa deluje tudi v obratni smeri – hladno vodo črpajo na površino, kjer le-ta hladi toplo tekočino v spet drugih rezervoarjih. Ti otoki bi po pričakovanjih naj proizvedli 250MW elektrike, kar je dovolj za oskrbo z energijo enega večjega mesta.
Takšen otok pa je primeren tudi za razsoljevanje vode, kar lahko v prihodnosti reši probleme s pitno vodo.

Sončna energija iz vesolja

- Oglas -

Sončna energija je vsaj osem, do desetkrat močnejša v vesolju, kot na Zemlji. Zato se je znanstvenikom porodila ideja, da bi bilo dobro zajeti to neizkoriščeno solarno energijo in jo nekako prepeljati na Zemljo preko energijske radijske frekvence.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×