0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAntioksidanti pomagajo ohranjati zdravje

Antioksidanti pomagajo ohranjati zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Do sedaj ste verjetno že slišali, da so antioksidanti dobri za upočasnjevanje procesa staranja. Antioksidanti so snovi, ki upočasnijo ali preprečijo oksidacijo pomembnih celičnih sestavin na različne načine. So tudi lovilci prostih radikalov in se po reakciji z njimi pretvorijo v manj škodljive radikale, ki jih telo izloči. Antioksidanteajdemo v različnih oblikah.

- Oglas -

Antioksidanti so snovi, ki upočasnijo ali preprečijo oksidacijo pomembnih celičnih sestavin na različne načine. Kot lovilci prostih radikalov se po reakciji z njimi pretvorijo v manj škodljive radikale, ki jih telo izloči. O antioksidantih je bilo narejenih že veliko raziskav, saj so bistvenega pomena za naše zdravje in vitalnost, imajo zavirajoč vpliv na rakave celice, staranje in različne bolezni.

Kako delujejo antioksidanti?

Vitamin A ohranja vlažno in zdravo kožo, ščiti površinski sloj kože in skrbi za okrepljen imunski sistem. Vitamin E preprečuje staranje in odmiranje celic, vitamin C pa ščiti kolagen, ščiti oči pred ultravijoličnimi žarki, preprečuje zgoščevanje krvi in sodeluje pri nastajanju hormonov, ki zmanjšujejo stres. Betakaroten, ki preprečuje razvoj rakavih obolenj in podpira obrambni sistem.

Poleg tega pa imajo različne vrste antioksidantov različne pozitivne učinke. Poglejmo si torej nekaj izmed teh:

- Oglas -

Številne raziskave so dokazale, da antioksidanti zaradi svojega delovanja pomagajo zavirati razvoj nekaterih obolenj. Zmanjšujejo tveganje za razvoj raka, ateroskleroze in bolezni srca in ožilja. To pa še ni vse, saj antioksidanti upočasnijo nastanek sive mrene, izboljšujejo delovanje imunskega sistema in ohranjajo živčne celice. Vitamin A ohranja kožo vlažno in zdravo, ščiti površinski sloj kože in skrbi za okrepljen imunski sistem. Vitamin E preprečuje staranje in odmiranje celic, vitamin C pa ščiti kolagen, ščiti oči pred ultravijoličnimi žarki, preprečuje zgoščevanje krvi in sodeluje pri nastajanju hormonov, ki zmanjšujejo stres. Naj omenimo še  betakaroten, ki preprečuje razvoj rakavih obolenj in podpira obrambni sistem.

Vitamini A, C in E

Dobri so za zdravo kožo, katero prav tako branijo pred staranjem.

Sadeži palme acai

Acai jagode imajo dvakrat večjo stopnjo antioksidantov, ki jo po navadi najdemo v borovnicah in 50% več antioksidantov kot granatno jabolko. Prav tako pa vsebuje maščobne kisline omega 6 in 9, vlakna, kalcij in ostale vitamine.

Kakav

Vsebuje minerale kot so potasij, magnezij, fosfor in kalcij. Vsebuje tudi kofein, ki nudi veliko energije kot antioksidant in izboljšuje imunski sistem.

- Oglas -

Brusnice

Brusnice so bogate so z vitaminom C, vlakni, citronsko kislino, kalcijem, železom, magnezijem B in E vitaminom.

Grozdne peške

Veliko hranil najdemo v peškah grozdja, še posebej pa so te polne antioksidantov, ki pomagajo zmanjševati nivo holesterola.

Lutein

10mg luteina na dan bi naj povečevalo navlaženost kože, kot tudi njeno elastičnost.

Likopen

Je relativno nov v svetu skrbi za kožo, vendar je likopen odličen lovilec prostih radikalov.

Olive

Ta sadež vsebuje fenole, ki so polni antioksidantov, ki služijo kot sredstvo proti vnetjem, kar nudi podporo kardiovaskularnem sistemu.

Granatno jabolko

Odličen vir antioksidantov, maščobnih kislim in botaničnih estrogenov je tudi granatno jabolko. Prav tako pomaga obnavljati staro kožo, hkrati pa vsebuje tudi protivnetne sestavine.

Selen

varuje celice proti učinkom prostih radikalov, potreben pa je tudi za normalno funkcioniranje imunskega sistema.

Čaj (zeleni, črni in beli)

Bogate je z antioksidanti im. epigallocatechin gallate, ki pomagajo proti staranju kože. Ta antioksidant je 200-krat močnejši od vitamina E in dvajsetkrat od vitamina C.

Voda

Res je da voda ni ravno antioksidant, vendar pa je nujna za vzdrževanje zdrave polti. Dobro navlažena koža pa bo ohranjala vaš videz mladosten.

.

NAJNOVEJŠE